Condimentele reprezintă un mijloc simplu prin care putem transforma o mâncare aparent banală într-un antidot împotriva bolilor. Cu siguranță ați auzit vorbindu-se mult în ultima vreme despre antioxidanți și radicalii liberi. Ce sunt radicalii liberi și cum ne afectează? Radicalii […]
Condimente și Mirodenii Vindecătoare
13 LEACURI din bucătărie – botanista Rosemary Gladstar
În orice casă trebuie să existe o trusă de prim-ajutor pentru situații de urgență. Ea trebuie să conțină nu numai medicamente, ci și plante medicinale, care le pot fi de mare folos îndeosebi familiilor cu copii mici. Botanista americană Rosemary […]
CONDIMENTELE și MIRODENIILE au un rol important în prevenirea BOLILOR
Cercetătorii chinezi ne aduc în atenție importanța utilizării condimentelor și mirodeniilor în scop culinar, datorită proprietăților lor terapeutice și profilactice notabile. O mâncare condimentată nu este doar mai plăcută la gust, ci și mai benefică sănătății. Plantele aromatice sunt […]
PIPERUL stimulează DIGESTIA, PANCREASUL și METABOLISMUL, este ANTIMICROBIAN, ANALGEZIC și ANTIOXIDANT
În antichitate, valoarea condimentelor era la fel de mare ca cea a metalelor prețioase. Piperul – despre care vorbim în acest articol – a fost utilizat cândva ca monedă de schimb. Îl presărăm în majoritatea preparatelor culinare, fără să știm […]
MIRODENII care susțin IMUNITATEA, DIGESTIA, funcțiile CEREBRALE, sistemul NERVOS și RESPIRATOR
Mirodeniile sunt acel „ceva” care dă preparatelor o savoare deosebită. Chiar și cea mai simplă masă poate fi transformată radical prin adăugarea de plante aromate și condimente. Nu în mod întâmplător au fost lăsate de Dumnezeu pentru alimentația noastră. Studiile moderne […]
SCORȚIȘOARA – un MEDICAMENT natural puternic contra BOLILOR, confirmat de studii
Asemenea altor mirodenii pe care le folosim cu regularitate la gătit, scorțișoara este considerată de oamenii de știință o plantă medicinală de excepție. Utilizările sale terapeutice datează de mii de ani. Beneficiile ei se datorează în mare parte scoarței care […]
CUIȘOARELE – utile în INFECȚII, DURERI, ALERGII
În trecut, mirodeniile erau atât de valoroase încât erau adesea oferite la schimb cu metale prețioase. Cuișoarele se numără printre cele mai vechi condimente din lume. Sunt originare din Insulele Maluky (Moluccas) din Arhipelagul Indonezian. Au fost introduse în Europa […]
CIMBRUL – conservant alimentar, dezinfectant și remediu pentru zeci de boli
Cimbrul (Thymus vulgaris) este originar din zona Mediteraneană. Astăzi este cultivat în întreaga lume. În America de Nord a fost folosită la început ca plantă medicinală și conservant alimentar. Se recoltează doar frunzele și vârfurile înflorite, preferabil în momentul înfloririi […]
Cum se usucă ZARZAVATURILE pentru iarnă: PĂTRUNJEL, MĂRAR, LEUȘTEAN, CIMBRU
Toamna este anotimpul când strângem roadele pământului și le conservăm pentru iarnă. Pe lângă zarzavatul clasic și celelalte conserve pe care le pregătim cu migală și dragoste, putem face câteva provizii și de zarzavat uscat. De ce să dăm bani pe […]
Cine nu are voie să consume TURMERIC (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)
Turmericul este o plantă cu rădăcina subterană care face parte din aceeași familie cu ghimbirul, ambele fiind utilizate ca și condiment în bucătăria asiatică, dar și ca supliment nutrițional. Studiile științifice au demonstrat că turmericul acționează ca un agent antioxidant, […]
CONDIMENTELE ne fac viața mai SĂNĂTOASĂ – cum să le folosim
Condimentele și plantele aromate sunt folosite în scop medicinal din antichitate, fiind apreciate îndeosebi pentru proprietățile lor antiinflamatorii, antibacteriene, carminative și digestive. Tot mai mulți nutriționiști recomandă adăugarea de condimente la mâncărurile pe care le consumăm, deoarece acestea conțin compuși […]
De ce nu Trebuie să Lipsească Ienibaharul din Murături
Ienibaharul este planta exotică care produce fructe asemănătoare boabelor de piper. Gustul iute și aromat, despre care se spune că ar reprezenta o combinație între cuișoare, nucșoară și scorțișoară, îl recomandă ca mirodenie în bucătărie. Specialiștii nutriționiști recomandă puternic folosirea […]
BUSUIOCUL combate stresul, oboseala, diabetul, infecțiile și cancerul (studii)
Tot mai multe studii științifice arată că busuiocul este o plantă cu proprietăți terapeutice diverse: reduce inflamațiile, stimulează imunitatea, reduce stresul și anxietatea, și ajută la reglarea glicemiei. Iată doar câteva motive pentru a include mai des această plantă aromată […]
8 CONDIMENTE din bucătărie care previn CANCERUL
Prevenirea cancerului este un motiv mai mult decât suficient pentru a folosi mai multe condimente la prepararea mâncărurilor zilnice. Pe lângă renumitele alimente cu proprietăți anti-cancerigene din familia cruciferelor – precum varza, broccoli și conopida, astăzi vom vorbi despre unele […]
CIMBRUL – o plantă triplu miraculoasă: antibiotic, antiinflamator, anticancerigen
Mai mult decât o plantă aromată care dă un gust senzațional mâncărurilor, cimbrul este o plantă medicinală miraculoasă care ar putea revoluționa industria farmaceutică, și ar trebui să ne obișnuim să-l privim astfel, și mai ales să-l folosim ca atare. De fapt, […]