Spălături cu Ceai de Pelin şi Gălbenele: Beneficii şi Riscuri

Cel mai delicat şi controversat subiect din lumea medicală a femeilor este cel legat de spălăturile în zona intimă. Există foarte multe opinii pro, dar şi contra, atât în rândul doctorilor, cât şi în rândul femeilor care au urmat un astfel de tratament.

Spălături cu Ceai de Pelin şi Gălbenele: Beneficii şi Riscuri

De ce sunt bune splălăturile vaginale?

Spălăturile genitale se referă la curăţarea cavităţii vaginale cu apă simplă, sau cu soluţii preparate special din bicarbonat,  oţet, sau plante medicinale. Ceaiul de gălbenele, ceaiul de pelin şi ceaiul de coada-şoricelului sunt cele mai des prescrise de medicii ginecologi pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătăţii intime la femei. Gălbenelele, pelinul şi coada-şoricelului au efecte antiinflamatorii, antifungice, antibiotice, antiseptice şi antimicotice. Se pot folosi sub formă de infuzie sau ceai, sau sub formă de unguente, creme şi supozitoare.

Există o serie de motive pentru care o femeie poate alege un tratament ocazional cu ceai de gălbenele şi pelin:

• Pentru curăţarea vaginului de impurităţi după terminarea menstruaţiei
• Pentru prevenirea (şi nu protejarea) de boli cu transmitere sexuală
• Pentru reducerea secreţiilor urât mirositoare
• Pentru tratarea infecţiilor genitale
• Pentru ameliorarea mâncărimilor şi usturimilor din zona intimă sau a pruritului vaginal
• Pentru tratarea candidozei

Sunt spălăturile vaginale periculoase?

Spălăturile intime se fac numai la recomandarea medicului ginecolog. De regulă, ele sunt prescrise în paralel cu un alt tratament pentru infecţii vaginale. Spălăturile vaginale mai dese de 1-2 pe săptămână pot determina apariţia unor boli inflamatorii la nivelul pelvisului sau chiar a infertilităţii.

Riscurile splăturilor vaginale regulate

Se spune că vaginul este un organ care se poate curăţa singur, întocmai ca ochiul. El conţine bacterii prietenoase cu rol protector împotriva altor bacterii exterioare care duc la apariţia infecţiilor. De aceea, în anumite cazuri, irigaţiile şi spălăturile vaginale frecvente pot cauza reacţii adverse care nu fac decât să sensibilizeze flora vaginală, să mărească riscul de infecţii sau chiar să înrăutăţească o infecţie sau un alt simptom. Infecţiile fungice, ciupercile şi vaginoza bacteriana sunt câteva din infecţiile care pot apărea în urma spălăturilor vaginale nepotrivite.

Cel mai important lucru de reținut este că aceste spălături se fac doar la recomandarea medicului ca adjuvant pentru tratarea unei afecțiuni ginecologice, și niciodată prea dese, ca spălături de rutină, deoarece pot perturba flora vaginală.

Spălături cu ceai de gălbenele

Gălbenelele sunt bune în candidoză pentru ameliorarea simptomelor. Se poate prepara o infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se va administra intern: 3 căni pe zi, înainte de mese. Extern, se pot face spălături cu tinctură de gălbenele. Se adaugă în acest caz 10 g de tinctură în 100 ml de apă fiartă şi răcită.

Spălături cu ceai de pelin

Ceaiul de pelin curăţă, cicatrizează, combate infecţiile, şi poate chiar trata rănile uşoare pe col, însă nu trebuie folosit în exces. Se pot face o dată la 2 săptămâni spălături cu pelin şi gălbenele alternativ cu un irigator de unică folosinţă. Sunt recomandate şi băile de şezut cu infuzie de pelin şi gălbenele. Se adaugă 4 linguri din fiecare plantă la un litru de apă fiartă.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.