PĂTRUNJELUL – beneficii pentru inimă și frumusețe
Una din plantele aromate de sezon care dau savoare mâncărurilor şi ne întăresc organismul este pătrunjelul.
Există mai multe soiuri de pătrunjel, în funcţie de zona în care este cultivat. De pildă, în Italia, pătrunjelul are frunze mari sau creţe.
Cuprins
Pătrunjelul – proprietăţi
Pătrunjelul (Petroselium Hortense) conţine o sumedenie de substanţe benefice sănătăţii: proteine, fibre alimentare, fier, calciu, potasiu, fosfor, acid folic,vVitamina C – mai mult decât lămâia, vitamina B6, vitamina E şi vitamina D.
Nu trebuie să ne lipsească din frigider, indiferent de sezon, fie că este proaspăt sau congelat.
De la pătrunjel se folosesc frunzele, rădăcina, dar şi seminţele.
Efecte terapeutice
Pătrunjelul este plăcut la gust, reîmprospătant pentru respiraţie şi energizant pentru organism.
Iată care sunt beneficiile de care te poţi bucura consumând pătrunjel:
• simulează sistemul nervos
• previne astenia, oboseala fizică şi psihică
• menţine funcţia normală a glandei tiroide
• combate anemia
• ajută în astm
•ajută la tratarea tuberculozei
• detoxifcă organismul
• regenerează vasele de sânge
• previne cancerul
• este bun în rahitism
• previne hernia
• ameliorează guta şi reumatismul
• este de ajutor în infecţiile urinare şi durerile de prostată
• reglează menstruaţia şi ameliorează menstrele dureroasePătrunjelul şi frumuseţea
Femeile au motive în plus să folosească mai mult pătrunjel la gătit:
• ajută la vindecarea acneei
• tratează tenul seboreeic
• elimină pistruii
• redă sănătatea şi frumuseţea părului – se folosesc măşti din pătrunjel
• luptă împotriva îmbătrâniriiPătrunjelul şi inima
Mai mult decât alte verdeţuri, pătrunjelul are efecte benefice asupra inimii.
Este indicat mai ales în hipertensiune arterială.
• reglează circulaţia sângelui
• menţine sănătatea vaselor de sânge
• combate aterosclerozaCum se consumă pătrunjelul
Suc de pătrunjel. În scop medicinal, sucul de pătrunjel este cel mai adesea folosit. Se obţine prin stoarcerea plantei la storcător cu apă. Se pasează şi se strecoară sucul. Se bea proaspăt, înainte de masă. Cura cu suc de pătrunjel pentru revitalizare poate dura 2 săptămâni. În combinaţie cu morcov, sucul de pătrunjel face minuni pentru sănătate, mai ales pentru afecţiunile oculare.
Infuzia de pătrunjel. Se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Este indicată în dependenţa de alcool sau intoxicaţiile cu tutun.
Decoctul de rădăcină de pătrunjel. Se prepară din 2 rădăcini fierte 5 minute, la o cană de apă. Se lasă la infuzat 5 minute şi se consumă călduţ, pentru detoxifierea organismului.
Pentru dureri reumatice, boli de stomac, prostată şi tulburări menstruale se bea un decoct din 50 de g rădăcină de pătrunjel, frunze sau seminţe, la un litru de apă.
Se fierbe 5 minute şi se lasă la infuzat încă un sfert de oră. Se beau (cu înghiţituri mici) 2 căni mici pe zi, înainte de mesele principale ale zilei.
porcusorii mei de guineea iubesc patrunjelul 😛
si scade tensiunea ….:)
Iaca si „parsel”-ul romanesc, dragi prieteni…:))