SALCÂMUL – floare biblică, vindecătoare de boli

Salcâmul apare menționat în Biblie ca un copac binecuvântat. Așa cum reiese din relatările din Vechiul Testament, de la Ieșire, lemnul acestui copac este la fel de valoros ca și metalele prețioase – aurul, argintul și arama. 

Dumnezeu a cerut lui Moise să folosească lemnul de salcâm pentru a face chivotul legii, o masă pentru pâinile aduse ca ofrandă, pilaștri pentru cortul adunării și altarul tămâierii. (Vechiul Testament, Ieșirea 25, 5).

Salcâm

Salcâm

Salcâmul care crește în Țara Sfântă (Acacia Tortilis) este însă diferit de salcâmul nostru românesc (Robinia pseudoacacia). Vom vorbi în acest articol despre salcâmul cu flori albe, puternic mirositoare de la noi din țară.

Florile, frunzele, semințele și scoarța salcâmului sunt folosite în scopuri terapeutice, deși compoziția lor chimică diferă. Semințele conțin calciu, proteine, grăsimi, fibre, fosfor și multe alte vitamine și minerale în cantități mici. Florile conțin compuși care sunt transformați în quercetină și zahăr după hidroliză. Florile și frunzele se pot usca și folosi ulterior ca remedii naturiste pentru diferite probleme de sănătate.

Florile de salcâm pot fi consumate ca atare, crude, adăugate în salate, iaurt, cereale cu lapte, clătite, gogoși, limonade, siropuri, cocktailuri.

Salcâmul – utilizări terapeutice

Florile de salcâm sunt cunoscute pentru proprietățile lor diuretice, tonice, calmante, emoliente și anti-spasmodice. Unele persoane consumă florile de salcâm (gătite) pentru a se trata de probleme oculare. Florile conțin un compus care poate combate tumorile. Zdrobite, florile de salcâm pot fi aplicate extern pentru vindecarea pielii după arsură și lăsate câteva ore.

Gastrită, ulcer, arsuri stomacale

O infuzie binefăcătoare se poate prepara dintr-o linguriță de flori de salcâm și 1 cană cu apă clocotită. Băut după mese, ceaiul de salcâm ajută la calmarea senzației de arsură sau dureri ale stomacului, fiind util mai ales persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric sau duodenal.

În tratamente de durată mai mare, se va folosi pulberea de flori de salcâm (câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi înainte de masă). Cura durează o lună, și se poate repeta după o lună de pauză. Pulberea de flori de salcâm se obține prin măcinarea florilor uscate prin râșnița de cafea.

Constipație

În caz de constipație, se amestecă 3 linguri de pulbere de salcâm cu puțină miere. Se consumă câte 1 lingură pe zi, dimineața, înainte de masă. Acest tratament este blând, și poate fi folosit și de către copii sau femei.

Detoxifiere

Scoarța de salcâm conține câteva toxine, și din acest motiv nu trebuie depășită doza. Decoctul de scoarță de salcâm se prepară din 30 g de scoarță, fiartă într-un litru de apă 10-15 minute. Se beau câte 2 ceaiuri pe zi, înainte de masă. Ajută la dezinfectarea intestinelor.

Tuse, răgușeală, astm, bronșită

Florile de salcâm sunt bogate în uleiuri volatile cu proprietăți antitusive naturale. Infuzia de salcâm se bea cât mai fierbinte.

Stres, anxietate, migrene

Parfumul îmbătător al florilor de salcâm ne dă o stare de liniște și pace. Florile de salcâm sunt renumite pentru efectele lor relaxante și calmante. Pentru alungarea stresului și a migrenelor se poate face o cură de o lună cu câte 1-2 căni de infuzie de salcâm pe zi.

Depresie, tulburări de memorie, insomnie

Florile de salcâm au o acțiune anti-depresivă extraordinară, care ajută inclusiv la remedierea tulburărilor de memorie. Se pot consuma în acest sens crud, sub formă de infuzie, sau pulbere.

Precauții

Remediile pe bază de salcâm trebuie evitate de femeile gravide, de mamele care alăptează și de copiii mici. Unele persoane pot fi alergice la aceste flori. Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a încerca un nou remediu naturist.

Citeşte mai multe despre:

19 comentarii

  1. imi place dar daca spal floarea de gizele mici si o usuc e bine

  2. folosesc de multi ani aceste minunate flori de salcam………

  3. MINUNATA DULCEATA DE FLORE DE SALCAM.PARFUMUL DIN FLARE DE SALCAM CUM SE PREPARA?

  4. Clătite cu floare de salcâm a mâncat cineva?

  5. Multumim pt sfaturi si sugestii !

  6. Baile facute in vana cu decoct de salcam, timp de 20 de minute ajuta sistemul nervos sa se relaxeze si in timp chiar sa regenereze…..

  7. Cum se face dulceata de salcam?

  8. Am facut clatite cu flori de salcim si erau foarte bune!Am stat afara seara pina tirziu aproape de salcimii infloriti si am dormit bine pina dimineata nu m-am trezit!

  9. Va rog mult sa imi spuna cineva cum sa fac sirop de salcam ! Va multumesc si va doresc o zi binecuvantata !

  10. Cand eram copii si desert nu era pe masa, mancam flori de salcam, erau dulci si aromate. Nu stiam atunci ca a ajutat enorm sistemului imunitar. Alergam desculti cat era vara de mare si cand ploua prin balti si nu ne imbolnaveam. Sfanta floare de salcam

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.