Brâul Maicii Domnului – istorie și minuni

Unii au început să creadă în puterea Maicii Domnului după ce s-au învrednicit de a fi martori la minuni săvârşite de Acesta, sau după ce s-au rugat ei cu evlavie şi durere.

Rugăciunea Brâul Maicii Domnului este una din cele mai puternice şi folositoare pentru creştini. Însă Brâul Maicii Domnului ca element fizic are în sine o istorie a lui şi semnificaţii deosebite.

Brâul Maicii Domnului - semnificaţii şi istorie

Sursă imagine Brâul Maicii Domnului: Marturieathonita.ro

Istoria Brâului Maicii Domnului

Când a venit vremea ca Maica Domnului să se mute din viaţa aceasta în locaşurile cereşti, toţi sfinţii apostolii s-au adunat la patul ei, în afară de Apostolul Toma care era în acea vreme în altă parte a lumii, propovâduind Evanghelia lui Hristos.

Dar a primit înştiinţare de la Duhul Sfânt să vină alături de ceilalţi pentru a o petrece pe Maica Domnului către patria cerească în rugăciune şi lacrimi.

Apostolul Toma a călătorit prin văzduh până la locul înmormântării Maicii Domnului.

Deşi nu a ajus la timp să o mai vadă o dată şi să-i dea sărutarea cea din urmă, Toma s-a învrednicit de a primi în dar, din mâinile Preacuratei Maci brâul cu care ea a fost înfăşurată.

Această minune s-a petrecut şi pentru ca să se descopere taina ridicării Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu la cer.

Brâul a fost mai înstrăinat pentru o vreme în Cappadocia şi adus înapoi la Ierusalim cu evlavie la prounca împăratului Teodosie cel Mare (379-395), de către chiar fiul acestuia, Arcadius.

Despre Arcadius ştim că a fost salvat de însăşi Maica Domnului dintr-o furtună pe mare.

Sfântul Brâu al Maicii Domnului a trecut prin numeroase biserici din cetate. A poposit în Biserica Sfinţilor Apostoli, în Bserica Vlaherne (unde s-a arătat şi Acoperământul Maicii Domnului).

Tot în biserica din Vlaherne a fost păstrată broboada, sau acoperământul capului Maici Domnului.

Minunile săvârșite prin Brâul Maicii Domnului 

Preacinstitul Brâu al Maicii Domnului este făcător de minuni şi vindecător de boli. A tămăduit pe Zoë, soţia lui Leon cel Înţelept de duhuri necurate.

Aceasta suferea de epilepsie şi după ce s-a închinat Sfântului Brâu a primit tămăduire.

Ca mulţumită, Zoe făcându-se sănătoasă a cusut Brâul Maicii Domnului cu fir de aur şi l-a alezat în racla din Ierusalim, ca semn de nemărginită preţuire şi cinstire.

Acest eveniment este consemnat la data de 31 august în calendarul creştin-ortodox.

Brâul a fost mai târziu dăruit de către Lazăr I Hrebeljanović – regele Serbiei şi împărat al Greciei Mănăstirii Vatopedu, după ce acesta a câştigat cu ajutorul sfintei cingători numeroase lupte şi războaie.

Istoria spune că Ioan VI Kantakuzenos – monahul Ioasaf a fost cel care a adus cele trei părţi ale Brâului Maicii Domnului în mănăstirea Vatopedoului.

Brâul a rămas de atunci în acest lăcaş athonit. A mai fost scos din biserică pentru a vindeca ciuma din Valahia în 1813 şi holera care a curpins Imperiul Otoman în 1871.

Bucata cea mare a Brâului a rămas în Vatopedu, iar celelalte două părţi au fost depuse în Mănăstirea de maici Kato Xenias din oraşul grecesc Volos.

Noi românii arătăm o deosebită evlavie sfântului veşmântul al Macii Domnului, drept care au şi fost înfiinţate numeroase biserici şi mănăstiri cu hramul „Bâul Maicii Domului”.

Neagoe Basarb a adus o mare cinste Brâului Macii Domnului după ce a ajutat la restaurarea catapetesmei mănăstirii.

La data de 31 august, cu o zi înainte de începutul anului bisericesc, creștinii sărbătoresc așezarea în sfânta raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului în Halcopratia, și fac pomenire de minunea care s-a petrecut cu Zoe, soția împăratului Leon cel înțelept, care era stăpânită de duhul cel necurat. Prin atingerea de veșmântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu s-a tămăduit.

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.