Sfinţii şi Drepţii Părinţi Ioachim şi Ana – ocrotitorii familiei creștine

Prin viaţa dumnezeieştilor părinţi Ioachim şi Ana, Dumnezeu ne arată că acolo unde omul se poticneşte, El pe toate le desăvârşeşte.

Puterea lui Dumnezeu asupra vieţii noastre este infinită, şi nimic nu-I poate sta împotrivă.

Sfinţii şi Drepţii Părinţi Ioachim şi Ana – ocrotitorii familiei creștine

Sfinţii şi Drepţii Părinţi Ioachim şi Ana: 

Ana cea stearpă a născut la bătrâneţe pe Fecioara Maria, după ani întregi de aştepare şi nădejde. Dar cu mult înaintea ei, Dumnezeu a aratat puterea Lui şi asupra Sarei, nevasta lui Avraam, care la fel nu putea să aibă copii.

Ioachim şi Ana erau din cetatea Nazaret a Galileii. Aceştia duceau o viaţă curată, bineplăcută lui Dumnezeu. Trei părţi din averea lor o împăţeau templului, iar una o rânduiau săracilor.

În casa lor nu s-a ivit nici un copil până la vârsta bătrâneţilor. Însă aşa se rugau sfinţii părinţi: că dacă Dumnezeu va dori să le dea rod de bucurie, pe acela să-l afierosească Domnului, pentru a-I sluji Lui întru cele sfinte toată viaţa.

Ioachim şi Ana mergeau astfel zilnic în templu, unde se rugau cu lacrimi şi frângerea inimii.

Odată, când au fost rău ocărâţi în templu, Ana a fugit în grădina casei ei să plângă înaintea Domnului, nevrând să se mângâie cu nimic, mustrându-se pe sine de nevrednicia ei.

Ioachim a luat calea pustiei, unde a făgăduit să stea fără apă şi hrană până când Domnul va împlini cererea lor.

Arătarea îngerului

Atunci un înger al Domnului s-a arătat Anei, spunându-i că Dumnezeu a auzit tânguirea ei şi că va naşte o fiică minunată, căreia se vor închina toate neamurile.

În acelaşi ceas, îngerul s-a arătat şi dreptului Ioachim în pustie, vestindu-i zămislirea cea mult aşeptată, îndemnându-l să alerge în Ierusalim la biserica Domnului, căci acolo o va găsi pe Ana bucurându-se de această veste îngerească.

Ioachim şi Ana şi-au adus aminte de făgăduinţa lor de a o aduce pe fiica lor în templu pentru a o închina Domnului. Când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, părinţii au dus-o în biserică.

Copila a rămas acolo 12 ani, fiind crescută de îngeri şi hrănită de cuvântul Domnului.

Drepţii părinţi mergeau să o vadă pe copilă o dată pe an. Curând după intrarea Maicii Domnului în biserică, Sfinţii Ioachim şi Ana au adormit întru Domnul, la vârsta de 80 de ani.

Pildă de credinţă şi nădejde

Învăţăm din viaţa sfinţilor Ioachim şi Ana că acolo unde firea se biruieşte de neputinţele ei, Dumnezeu vine cu harul său atoatelucrător şi împlineşte cele de folos.

Cei care nu pot aduce copii pe lume trebuie să se roage neîncetat, luând exemplul dumnezeieştilor părinţi Ioachim şi Ana.

Aceştia nu s-au deznădăjduit de tăcerea lui Dumnezeu, nici atunci când toată lumea îi ponegrea şi îi batjocorea din pricina sterpăciunii lor.

Să nu excludem nici varianta că unele neputinţe le avem pentru a se arăta în ele puterea lui Dumnezeu. Zămislirea Fecioarei Maria în pântecele Anei este o minune care nu s-ar fi petrecut dacă Ana n-ar fi avut această neputinţă de a naşte copii.

Aşteptând şi chemând mereu pe Domnul, acesta a auzit rugăciunea lor şi le-a dat un rod minunat, o mamă minunată care avea să nască la rândul ei pe Mântuitorul lumii.

Neputinţele pe care le purtăm cu smerenie ne pot aduce mult folos duhovnicesc. Se ştie că în vremurile de dinainte de Hristos, femeile din Israel care nu puteau naşte prunci erau desconsiderate de popor. Nerodirea pântecelui era un semn dezonorant, un stigmat pus asupra familiei respective. Dar Ana cea blândă pe toate le răbda în taină, fără să-şi piardă vreodată nădejdea că Dumnezeu va ridica această ocară de pe casa ei. Sfinţii Ioachim şi Ana nu şi-au întors faţa de la Dumnezeu atunci când erau înjosiţi de fraţii lor, ci cu şi mai multă râvnă se rugau Domnului, crezând cu tărie că El poate face o minune şi în familia lor.

Dumnezeieştii părinţi Ioachim şi Ana sunt perechea aleasă, binecuvântată de Dumnezeu pentru a purta pe Maica Celui Care avea să ia asupra Lui păcatele lumii şi să aducă învierea prin moartea Sa. Zămislirea lor a întrecut pe toată zidirea, pentru că din ei a răsărit Floarea Nestricăciunii, Fecioarea Maria, fiică din „împărătescul trunchi al seminţiei lui David”.

Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana se citeşte pentru naştere de prunci, pentru căsătorie şi întemeierea unei familii binecuvântate de Dumnezeu.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.