Cacaua – o plantă amară cu beneficii dulci
Când ne gândim la ciocolată avem în minte doar gustul dulce și cremos al acestui desert. Nu ne putem imagina că semințele de cacao din care este făcută ciocolata sunt în realitate foarte amare.
Plantele și alimentele amare au beneficii importante pentru organism.
Cuprins
Cacaua – medicamentul civilizațiilor vechi
Boabele de cacao sunt cultivate de mai bine de 4.000 de ani în America Centrală și de Sud.
Pentru azteci, cacaua nu era doar o sursă de hrană, ci un medicament. Valora atât de mult încât taxele erau plătite uneori în boabe de cacao.
Cacaua (Theobroma cacao) este la bază o plantă. Conține flavonoide cu un potențial medicinal uriaș. Acești compuși au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
Energie și bună-dispoziție
Un motiv „subliminal” pentru care consumăm ciocolată sau produse care conțin cacao este că ne fac să ne simțim bine.
Da, preparatele din cacao dau o stare de bine datorită conținutului de cafeină și teobromină. Aceasta din urmă este un alcaloid care ca dă boabelor de cacao gustul amar specific.
Teobromina are efecte vasodilatatoare și stimulente. Crește energia corpului și îmbunătățește dispoziția. Poate fi utilă în combaterea sindromului de oboseală cronică.
Un studiu mic a arătat că persoanele cu oboseală cronică au avut parte de o ameliorare a simptomelor după ce au consumat o ciocolată bogată în polifenoli. Inclusiv starea de anxietate s-a atenuat.
Stimulent pentru creier
Creierul iubește ciocolata, spunea într-o emisiune neurochirurgul Vlad Ciurea. Starea de bine pe care o simțim se datorează faptului că pudra de cacao acționează asupra creierului.
Compușii săi îmbunătățesc funcțiile cognitive, precum atenția și memoria.
Totodată, cacaua reduce tensiunea arterială la vârstnici și îmbunătățește vederea la tineri.
Protector pentru inimă
Produsele din cacao susțin sănătatea inimii datorită conținutului bogat în cacao. Cardiologul Gheorghe Cerin recomandă cardiacilor ciocolata neagră cu un conținut de minim 70% cacao ca singurul desert sigur și sănătos pentru ei.
Locuitorii de pe coasta Panama obișnuiesc să consume o băutură din cacao de mai multe ori pe zi. Acesta ar putea fi unul din motivele pentru care inimile lor sunt foarte sănătoase.
Studiile clinice au arătat că ciocolata neagră reduce tensiunea arterială și crește colesterolul bun (HDL).
Aliment anti-diabetic
Studiile clinice au arătat că antioxidanții din cacao măresc sensibilitatea la insulină și pot preveni diabetul de tip 2.
Diabeticii ar trebuie să consume ciocolată fără zahăr. Această recomandare este valabilă însă și pentru cei care nu au diabet. Zahărul anulează beneficiile preparatelor din cacao.
Sugestii de consum
Cu cât mai mare este procentul de cacao din ciocolată, cu atât mai bine. Însă dacă vreți să folosiți cacaua pentru beneficiile listate mai sus, este recomandat să cumpărați boabe de cacao sau pudră de cacao organică, neprocesată.
Se pot consuma 2,5 g de pudră de cacao pe zi sau 10 g de ciocolată neagră pe zi.
Rețete cu cacao
Pe site-ul nostru puteți găsi deserturi de casă cu cacao fără zahăr:
Prăjitură de ciocolată fără coacere (fără zahăr și făină)
Tartă cu dovleac și ciocolată – doar 2 ingrediente
Ciocolată din năut – desert natural, hrănitor, sănătos (fără zahăr rafinat)
Ciocolată caldă pentru slăbit – 3 ingrediente
Precauții
Persoanele sensibile la produsele stimulente pot resimți o stare de anxietate sau nervozitate după consumul de cacao.
La alții, ciocolata poate provoca insomnie, mai ales dacă este servită în cursul serii.
Sursă articol: Rosalee de la Foret, Cacao Benefits: https://www.herbalremediesadvice.org/cacao-benefits.html