Steluțele de anason – antigripale, antiinflamatoare, sedative, digestive
Anasonul are una din cele mai iubite arome ale lumii.
Gustul său este dulce, dar puternic și intens parfumat. Poate fi folosit atât la deserturi, cât și la ceaiuri. De altfel, beneficiile ceaiului de anason vrem să vi le facem cunoscute în acest articol.
Anasonul stelat (Illicium verum) este un copăcel mediu, veșnic verde, originar din Asia și China.
Face fructe în formă de stea, care sunt folosit atât în scop culinar, dar și medicinal.
Cuprins
Steluțele de anason combat virusurile gripale
Steluțele de anason sunt o componentă importantă în medicina chineză tradițională.
Sunt apreciate în mod deosebit pentru efectele lor antivirale.
Conține acid shikimic, un compus care este folosit la fabricarea medicamentului antiviral Oseltamiviri (Tamiflu) utilizat în gripă.
Paletă largă de proprietăți terapeutice
Pe lângă acțiunea împotriva virusurilor gripale A și B, anasonul are și alte proprietăți.
Este antioxidant, antimicrobian, antifungic, antiinsecticid, antihelmintic, secretolitic, antiinflamator, analgezic, gastroprotector, sedativ, expectorant, spasmolitic și estrogenic.
Anasonul stelat combate infecțiile virale, bacteriene și fungice.
Calmează iritația din tractul respirator și este util în tuse și dureri în gât.
Reduce congestia căilor respiratorii.
Ceaiul de anason îmbunătățește digestia. Are efecte carminative, adică reduce gazele și balonarea.
Fiind bogat în antioxidanți, anasonul îmbunătățește funcția sistemului imunitar.
Principalii compuși antioxidanți sunt: anetol, cariofilen, linalool, limonen și estragol. Conține de asemenea vitamina C, vitamina E și vitamine din complexul B.
În anason se găsesc și minerale, precum cupru, fier, calciu, potasiu, zinc, mangan, seleniu și mangan.
Anasonul detoxifică organismul și susține sănătatea ficatului.
Reduce inflamațiile și durerile.
Previne tulburările neurologice. Îmbunătățește somnul.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale și a circulației sangvine.
Are inclusiv efect antidiabetice prin faptul că scade nivelul zahărului din sânge.
La fel ca feniculul, anasonul crește secreția de lapte matern.
Ameliorează disconfortul sindromul de menopauză.
Are și proprietăți anticancerigene.
Dacă aveți steluțe de anason în dulapul cu mirodenii, nu ezitați să le folosiți la ceai.
Cum se prepară ceaiul de anason
Zdrobiți steluțele de anason. Puteți folosi un pistil și mojar, dacă aveți în casă.
Dacă nu, dați-le prin râșnița electrică de cafea.
Puneți 1 linguriță de steluțe de anason zdrobite (sau pulbere) într-o cană. Turnați peste ea o cană de apă clocotită și lăsați la infuzat 10 minute.
Strecurați printr-o sită deasă.
Atenție, anasonul poate cauza alergii la unele persoane.
Nu este recomandat femeilor care au deja niveluri mari de prolactină.
Surse articol:
1. Patra JK, Das G, Bose S, Banerjee S, Vishnuprasad CN, Del Pilar Rodriguez-Torres M, Shin HS. Star anise (Illicium verum): Chemical compounds, antiviral properties, and clinical relevance. Phytother Res. 2020 Jun;34(6):1248-1267: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31997473/
2. Organic Facts, 4 Amazing benefis of anise tea and how to make it: https://www.youtube.com/watch?v=_ZdoFD_ibiI&t=27s&ab_channel=OrganicFacts
3. Dupi Chai, Star Anise – Scientifically proven health and wellness benefits: https://dupischai.com/star-anise-health-benefits/