Coada-șoricelului – antibioticul românesc

Coada-șoricelului este una din cele mai renumite plante medicinale.

Cei mai mulți o cunosc pentru efectele sale benefice la nivel extern. Are însă și utilizări interne, remarcabile.

Coada soricelului – antibioticul romanesc

Coada soricelului – antibioticul romanesc: Dvortygirl

Antibioticul românesc

Ion Bonchiș o numește „adevăratul antibiotic al plantelor medicinale”.

Uleiul eteric din coada-șoricelului este răspunzător pentru acțiunea sa antibiotică. Un alt compus important este camazulenul, care are proprietăți antiinflamatoare.

Coada-șoricelului cu flori mari, bogate, sunt cele mai bogate în ulei volatil.

Această plantă nu se culege niciodată de pe marginea drumurilor, ci numai din mijlocul naturii, din zone nepoluate, spune specialistul.

Datorită uleiulul volatil și camazulenului, coada-șoricelului dă efecte bune în bronșite, gastrite, balonare, diaree, enterocolite, cistite și afecțiuni ale vezicii urinare.

Un ceai concentrat va ajuta la înlăturarea infecțiilor tractului urinar.

Citește șiAlifia de coada-șoricelului – cel mai bun remediu de prim-ajutor!

Răceală și gripă

Coada-șoricelului combate răceala, gripa, tusea și durerile în gât.

Datorită faptului că stimulează transpirația, ajută la scăderea febrei.

Tinctura de coada-șoricelului poate fi folosită cu precădere în sezonul răcelilor și gripei.

Prof. dr. Constantin Pârvu recomandă infuzia de coada-șoricelului în tuse, bronșite, rinite și rinosinuzite alergice, alergii și tulburări nervoase.

Se folosește 1 lingură de flori mărunțite la 1 cană (250 ml) de apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la infuzat, apoi se strecoară. Se recomandă 2 ceaiuri pe zi, înainte de masă.

Studiile au arătat că această plantă stimulează imunitatea la puii de carne. Reduce populația bacteriilor patogene din tractul gastrointestinal.

Autorii spun despre coada-șoricelului că ar putea fi utilizată ca alternativă la antibiotice.

„Pentru migrene, dureri de cap, chiar și un ceai simplu din coada-șoricelului face minuni”.

Tonic digestiv și sangvin

Coada-șoricelului una din plantele amare incluse de regulă în bitterele sau tonicele digestive.

Ea îmbunătățește funcția sistemului digestiv și absorbția nutrienților. Tonifică stomacul și intestinele. Produce de asemenea o stimulare binevenită a ficatului.

Mai mult, tonifică și circulația sangvină. Ajută la scăderea tensiunii arteriale și combaterea trombozei.

Grație proprietăților antibacteriene, hemostatice și astringente, ajută procesul de vindecare a rănilor.

Coada-șoricelului în studii

Diversele cercetări realizate pe această plantă au arătat că are proprietăți tonice, antioxidante, diaforetice, diuretice, emenagoge, antiinflamatoare, antispasmodice, antihemoragice și analgezice.

Farmaciștii Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu consemnează de asemenea proprietăți antiseptice bronhice, bronhodilatatoare, antiseptice, expectorante, dezinfectante și calmante la nivel gastrintestinal, carminative, stomahice, antispasmodice la nivel biliar.

Activitatea antibacteriană, antifungică și antiparazitară se datorează unor metaboliți secundari activi, precum acizi fenolici, flavonoide, cumarine, terpenoizi și steroli.

Citește șiLeacuri cu coada șoricelului de la cititori

Coada-șoricelului în medicina tradițională

În medicina persană a fost folosită în hemoragii, pneumonie, dureri reumatice și răni.

Americanii nativi o foloseau pentru capacitatea ei de a stopa sângerările și a vindeca rănilor.

Turcii consumă ceai de coada-șoricelului în caz de dureri abdominale și flatulență.

Medicul grec Dioscorides o folosea în dizenterie, inclusiv în cea cauzată de holeră.

Chinezii o utilizau ca tonic și antihipertensiv.

Fiind o plantă hepatoprotectoare și antihepatotoxică, se explică utilizările ei în icter și hepatite.

Coada șoricelului este folosită de secole în malarie, tuse, gripă, pneumonie, dureri de cap, sângerări, vânătăi, pietre la rinichi, tulburări menstruale, artrită reumatoidă, osteoporoză, gută, diabet zaharat, indigestii, dispepsie, varicelă, eczeme, furuncule și psoriazis.

Citește șiCoada-șoricelului în medicina casei (răceală, febră, sângerări, răni)

Surse articol:

1. Yakhkeshi, S. Rahimi and H. R. Hemati Matin, Effects of Yarrow (Achillea millefolium L.), Antibiotic and Probiotic on Performance, Immune Response, Serum Lipids and Microbial Population of Broilers, J. Agr. Sci. Tech. (2012) Vol. 14: 799-810: https://jast.modares.ac.ir/article-23-11024-en.pdf
2. Ion Bonchiș: https://www.youtube.com/watch?v=_bac2kAUDug&ab_channel=bonchisro
3. Four Season Foraging, Yarrow: An herb for what ails ya: https://www.fourseasonforaging.com/blog/2017/8/19/yarrow-an-herb-for-what-ails-ya
4. Saeidnia, AR. Gohari, Mokhber-Dezfuli, and F. Kiuchi, A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea, Daru. 2011; 19(3): 173–186: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3232110/
5. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Coada șoricelului, Plantele medicinale – tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 73-74
6. Muhammad Akram, Minireview on Achillea millefolium Linn, J Membr Biol. 2013 Sep;246(9):661-3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23959026/
7. Prof. dr. Constantin Pârvu, Coada șoricelului, Universul Credinței – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 154-155

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.