Schinduf – Proprietăţi, Beneficii, Tratamente Miraculoase

Schinduful (Trigonella foenum graecum) apare în medicina chineză, indiană şi a Egiptului antic de acum câteva 4.000 de ani, unde a fost elogiat ca o plantă miraculoasă, denumită de asemenea planta tinereţii biologice şi a vigorii. Utilizatorii antici ai acestei plante o foloseau datorită proprietăţilor detoxifiante excepţionale pentru vindecarea afecţiunilor pulmonare, tulburărilor hormonale şi bolilor pielii.

Schinduf (Trigonella foenum graecum)

Schinduf (Trigonella foenum graecum)

Seminţele de schinduf sunt astăzi disponibile şi în România, fiind folosit de către vechii daci şi apoi de vracii carpatici. Aceştia obişnuiau să folosească această plantă pentru tratarea afecţiunilor digestive, a durerilor în piept şi a slăbiciunii sau anemiei.

Descriere

Schinduful este de fapt o iarbă de înălţime medie, şi are flori albe-liliachii cu seminţe cafenii. La noi în ţară, Schinduful creşte în zonele sudice sălbatice, dar este şi cultivată în locuri călduroase. În magazinele naturiste, planta se găseşte sub numele de Schinduf sau fenugrec şi denumirea ştiinţifică.

Tratamente cu schinduf

Anemie

Se recomandă consumul de frunze de schinduf, pentru formarea hemoglobinei la persoanele anemice. Este un remediu ideal în special pentru tinerii afectaţi de anemie nutriţională, precum şi la fetele care suferă de anemie din cauza hemoragiilor abundente din perioada ciclului menstrual. Seminţele de schinduf sunt de asemenea bune la anemie, deoarece conţin foarte mult fier.

Colesterol mare

Persoanele care au valori ridicate ale colesterolului vor lua câte o linguriţă de pulbere de schinduf de 4 ori pe zi, înainte de masă. Acest tratament stimulează metabolismul lipidelor şi elimină colesterolul LDL (colesterolul rău). Mai mult, schinduful previne apariţia aterosclerozei, ateromului şi ischemiei cardiace, oferind mai multă protecţie inimii. Tratamentul cu pulbere de schinduf se ţine 3 luni, şi în paralel se recomandă un regim cu grăsimi saturate.

Anorexie

Persoanele afectate de lipsa de apetit în cazul cancerului, hepatitelor acute şi a altor boli cronice, pot bea infuzie combinată de schinduf, o jumătate de cană cu o oră înainte de masă. La anorexie în general, se ia dată 2 linguriţe de pulbere de schinduf amestecate cu 2 linguri de miere. Acest preparat se administrează înainte de mesele principale, cu 2 ore înainte.

Diabet de tip II insulinodependent

Se recomandă ceai de schinduf, câte 2-3 căni pe zi. Ceaiul se prepară prin infuzare combinată. Cura durează 12 luni, însă în primele 7 zile se bea doar o cană pe zi, apoi în următoarea săptămână câte 2 zilnic. Din a treia săptămână se pot administra câte 3 cîni de ceai de schinduf pe zi. Bolnavii de diabet trebuie să îşi verifice nivelul glicemiei period. După o perioadă de tratament, poate apărea posibilitatea de a reduce dozele de insulină injectate zilnic, puţin câte puţin. Se recomandă urmarea în paralele a unui regim alimentar strict.

Diabet de tip II non-insulinodependent

Se recomandă pulberea de schinduf, câte 4 linguriţe pe zi, timp de 3-6 luni. Pe durata curei, din 2 în 2 săptămâni se merge la doctor pentru a verifica nivelul glicemiei. În funcţie de rezultate se vor ajusta dozele pentru celelalte medicamente hipoglicemiante.

Colon iritabil, colită

Se recomandă infuzia combinată din seminţede schinduf, câte 500 ml pe zi, dimineaţa. Ceaiul reglează flora intestinală, reduce inflamaţiile şi balonarea, calmează durerile şi spasmele abdominale.

Menopauză

Se bea infuzie combinată de schinduf, câte 3 căni pe zi. Tratamentul se urmează în cure de 30 de zile. Este un remdiu eficient pentru femeile la vârsta a III-a afectate de simptomele menopauzei. Schinduful întpreşte oasele şi previne osteoporoza, tonifică de asemenea ţesuturile şi muşchii (uterini), reglează funcţia glandei endocrine şi combate astfel apariţia cancerului mamar şi ovarian. Ceaiul de schinduf se asociază foarte bine în acest caz cu fenicu sau busuioc.

Creşterea sânilor

Datorită hormonilor asemnănători estrogenului din schinduf, sânii pot creşte cu până la 30%. Se bea infuzie combinată de schinduf, câte 3 căni pe zi. Într-o cană de infuzie de schinduf se adaugă şi o linguriţă de tinctură de mărar. Tratamentul se ţine 21 de zile, iar după 14 zile se reia, pentru efecte constante.

Creşterea lactaţiei la mame

Seminţele de schinduf stimulează şi creşte secreţia laptelui pe perioada alăptării şi le ajută pe proaspetele mămici să se recupereze mai repede după naştere. Seminţele de schinduf cresc pofta de mâncare şi îmbunătăţesc rata metabolică. Se strecoară o jumătate de lingură de seminţe de schinduf într-o cană cu lapte cald. Se beau 2 astfel de căni pe zi. Se pot adăuga şi seminţe de mărar, pentru o acţiune mai puternică.

Infertilitate femei şi bărbaţi

Se iau zilnic câte 6 linguri de pulbere de schinduf, zimp de 6 luni. Planta se poate asocia cu brânca-ursului.

Ulcer varicos, eczeme, mâncărimi ale pielii

fenugreekSchinduful în tratamentele externe se aplică sub formă de cataplasme din seminţele plantei pe locul afectat, şi se ţine un ceas. La urmă se clăteşte cu apă călduţă şi se lasă pielea să se usuce natural. Pentru ulcere infecţioase, se aplică întâi tinctură de arnică şi apoi cataplasmele cu schinduf.

La eczeme, se pun cataplasme cu schinduf, pulbere de mentă, oţet şi apă. Cataplasmele se ţin o oră, pentru calmarea şi reducerea inflamaţiei şi a senzaţiei de mâncărime.

Întărirea firului de păr

Se ia câte o linguriţă de pulbere de schinduf pe zi, timp de 3 luni, pentru întărirea părului şi a unghiilor. Schinduful este o plantă cu efecte vitaminizante şi remineralizante de excepţie.

Schinduf – precauţii

Schinduful nu este indicat pe perioada sarcinii, deoarece poate stimula uterul. Nu se va depăşi doza zilnică de 8-10 g pe zi.

3 comentarii

  1. Multumesc pentru asa buna informatie

  2. Foarte interesant! Mulțumesc pentru informații!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.