Sucul de aloe vera – beneficii, doză și contraindicații
Aloe vera este o plantă medicinală și alimentară de excepție. Conține 75 de compuși activi (vitamine, minerale, aminoacizi), cu proprietăți profilactice și terapeutice.
Cei mai mulți dintre noi o folosim ca plantă ornamentală. Studiile au arătat însă că extractul de aloe are numeroase aplicații în domeniul sănătății. Extractele din frunzele sale sunt incluse în medicamente, suplimente și produse de îngrijire a corpului.
Iată, pe scurt, cele mai importante beneficii ale consumului de suc de aloe vera.
Cuprins
Probleme digestive
Sucul de aloe vera este cunoscut pentru efectele sale laxative. Prin faptul că stimulează producția de bilă și descompunerea grăsimilor, previne constipația.
Dar pe lângă faptul că ajută la reglarea tranzitului intestinal, stimulează creșterea bacteriilor bune și calmează ulcerul stomacal.
Un studiu realizat de cercetătorii iranieni sugerează că sucul de aloe atenuează simptomele intestinului iritabil (durere abdominală, flatulență).
Citește și:
Aloe vera conține toate vitaminele necesare zilnic, inclusiv B12 – dr. Ovidiu Bojor
Datoriă proprietăților antibacteriene, aloe vera poate combate Helicobacter pylori – bacteria care favorizează apariția ulcerului stomacal.
Se impune precauție la persoanele cu diaree sau afecțiuni care au ca simptom diareea.
Reducerea inflamațiilor
Alo vera este un antiinflamator natural eficient împotriva inflamațiilor pielii, dar și a inflamațiilor interne. Un studiu al cercetătorilor germani a arătat că gelul de aloe vera reduce eritemul indus de razele ultraviolete.
Sucul de aloe vera conține un hormon (giberelină) care combate inflamația cauzată de diabet. Poate fi util și în cazul celor care suferă de dureri provocate de artrită sau osteoartrită.
Sănătatea inimii
Consumul de aloe vera poate reduce durerile în piept cauzate de o boală cardiacă și nivelurile de colesterol, glucoză și tensiune arterială la pacienții cu diabet. Mai mult, un studiu a arătat că aloe vera reduce colesterolul din ficat cu 30%.
Are proprietăți vasodilatatoare, iar datorită faptului că împiedică formarea și depunerea plăcilor de grăsime în pereții arteriali, sucul de aloe poate preveni ateroscleroza.
Detoxifierea corpului
Sucul de aloe vera poate ajuta la eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, planta protejează ficatul – cel mai important organ detoxifiant al organismului. Stimulează inclusiv rinichii, datorită conținutului de potasiu.
Grație proprietăților sale laxative, aloe vera curăță tractul digestiv de toxinele ingerate.
Scăderea în greutate
Sucul de aloe vera contribuie la pierderea în greutate datorită efectelor sale antiinflamatoare – asociate cu sindromul metabolic. Planta conține steroli, compuși care au fost asociați cu scăderea grăsimii corporale.
Un studiu efectuat de japonezi a demonstrat că aloe vera stimulează consumul de energie și reduce acumularea grăsimii în corp. Prin aceste mecanisme, contribuie la prevenirea obezității induse de dietă.
Planta poate fi folosită cu succes și de supraponderalii cu diabet sau prediabet.
Susținere imunitară
Sucul de aloe vera îmbunătățește starea generală de sănătate și reduce episoadele de răceală și gripă. Un studiu olonez a arătat că această plantă ar putea stimula imunitatea celulară și humorală.
Citește și:
Aloe vera – caracterizare și indicații terapeutice de Ovidiu Bojor
Combaterea cancerului
Aloe vera luptă împotriva cancerului prin cel puțin 2 mecanisme: inhibă creșterea celulelor maligne și potențează acțiunea unor medicamente anticancerigene precum Cisplatină.
Sucul de aloe conține aloină, lectină și aleoesină, substanțe care împiedică înmulțirea celulelor canceroase. Totodată, el poate stopa creșterea tumorilor canceroase și metastazele.
Un studiu a arătat că ajută la vindecarea leziunilor precancerigene și reduce efectele secundare ale radioterapiei.
Alte beneficii ale sucului de aloe vera:
– Alcalinizează și reglează pH-ul corpului
– Hidratează organismul
– Reduce placa bacteriană dentară și gingivita
– Are efecte calmante și vindecătoare asupra pielii (răni, eczeme, ulcerații, mătreață, acnee, cicatrici, vergeturi)
– Tratează arsurile stomacale sau refluxul de acid
– Ajută la construirea de masă musculară (conține 20 de aminoacizi și 7 din cei 8 aminoacizi esențiali)
– Îmbunătățește memoria și starea de spirit
În general, 300 mg de aloe vera pe zi este considerată o doză sigură.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘3490’ button=’Cumpără aici’]
Ce efecte secundare poate avea sucul de aloe vera
Nu consumați frunzele de aloe vera întregi, din cauza conținutului de latex (sucul galben de sub coajă). Acesta trebuie îndepărtat. Consumat în doze de 1 g pe zi, mai multe zile la rând, poate fi fatal.
Consumat pe termen lung, sucul de aloe vera poate duce la scăderea nivelului de potasiu din corp, afectând funcția cardiacă și musculară. Acest efect s-ar putea datora acțiunii sale diuretice și laxative.
Aloe vera este contraindicată pe perioada sarcinii și alăptării deoarece poate cauza avort spontan sau alte probleme.
Persoanele alergice la usturoi, ceapă sau lalele ar putea fi alergice și la aloe vera.
Evitați să consumați această plantă dacă suferiți de o boală de rinichi.
Unele persoane pot experimenta crampe abdominale, constipație, diaree sau deshidratarea în urma consumului de aloe, din cauza efectelor laxative.
În cazul în care duce la dereglarea echilibrului de electroliți din corp, aloe poate cauza aritmie (bătăi neregulate ale inimii).
Nu consumați produse cu aloe vera în cantități mari, deoarece acestea pot afecta ficatul, cu atât mai mult la cei cu boli hepatice grave.
Aloe vera poate reduce nivelul de zahăr din sânge. Atenție așadar dacă luați medicamente pentru diabet.
Poate interacționa cu sevofluran sau warfarină.
Copii sub 12 ani nu trebuie să consume aloe vera.
Sursă: Ravi Teja Tadimalla, Ariana Fiorita, Aloe Vera Juice: Health Benefits, Side Effects, Dosage & Precautions, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/26-benefits-of-aloe-vera-juice/