ARDEIUL IUTE – utilizări terapeutice recomandate de Ovidiu Bojor

Ardeiul iute face parte din lista plantelor medicinale abordate de academicianul Ovidiu Bojor în cartea sa „Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z”.

Acesta descrie ardeiul iute ca o specie cultivată în scop alimentar și condimentar, dar și pentru uz medicinal.

Ardei iute proprietati beneficii

Compusul activ care îi dă valoare terapeutică se numește capsaicină. Această substanță face parte din categoria pigmenților carotenoidici și ea este răspunzătoare pentru gustul intens picant și arzător al ardeiului.

Pe lângă capsaicină, mai conține vitaminele A și C. Biochimistul maghiar Albert Szent Gyorgy (1893-1986) a extras prima dată vitamina C în stare cristalină din ardeiul iute.

________________

Ardei iute – proprietăți

Ardeiul iute are proprietăți rubefiante și vasostimulante, datorate conținutului de capsaicinoide și capsaicină.

Din această privință, este inclus în categoria medicamentelor cu efect analgezic local (topic/extern).

Alte proprietăți importante sunt cele antiseptice, diaforetice și stimulante asupra secrețiilor gastrice.

________________

Ardei iute – indicații terapeutice

– spasme și dureri musculare de la nivelul brațelor, umerilor, coloanei vertebrale
– artrite
– reumatism
– nevralgii
– lumbago (dureri de spate)
– sciatică
– degerături ușoare

________________

Moduri de utilizare

Ardeiul iute poate fi folosit atât intern, cât și extern. Pentru stimularea secrețiilor gastrointestinale, se administrează în cantități mici, condimentare.

Extern, se va utiliza sub formă de frecții, pentru calmarea durerilor articulare și reumatice.

Poate fi folosit și pentru stimularea creșterii părului, în asociere cu alte plante.

Unii autori recomandă tinctura de ardei iute de 10% pentru dezintoxicarea organismului la persoanele care suferă de alcoolism cronic.

 

Tinctură de ardei iute – rețetă

Tinctura de ardei iute reprezintă cea mai puternică formă de administrare a plantei. Aceasta se poate prepara în casă după rețeta autorului:

• 10 g de ardei iute uscat
• 100 ml alcool de 70 de grade

Ardeiul uscat se toacă mărunt și se pune într-o sticlă sau într-un borcănel mic de sticlă. Se toarnă peste el alcoolul și se închide ermetic. Se lasă la macerat cel puțin 14 zile, apoi se strecoară.

Se iau câte 10-20 de picături pe zi în puțină apă, cu 15 minute înainte de masă.

Pentru dezintoxicarea alcoolică, doza este de 50-60 de picături de tinctură, de mai multe ori pe zi. Picăturile se pot lua ori de câte ori apare nevoia de a consuma alcool.

Pentru uz extern, se va prepara o altă tinctură, din cantități mai mari de ardei iute: 20 g la 100 ml de alcool de 60-70 de grade.

Se folosește la fricționarea zonelor dureroase ale corpului. Se poate aplica și pe scalp pentru stimularea creșterii părului. O rețetă mult mai eficientă în acest sens cuprinde cantități egale de ardei iute, rădăcină de brusture și rădăcină de urzică. Plantele se pun la macerat în alcool de 60-70 de grade. Se freacă rădăcina părului.

________________

Precauții și contraindicații

Ardeiul iute nu este recomandat în hiperaciditate, ulcer gastric sau afecțiuni ale ficatului și rinichilor.

Atenție, evitați contactul cu ochii sau cu alte zone sensibile în timp ce manevrați ardeiul iute sau preparatele din ardei iute (gura, nasul).

Nu aplicați preparatele din ardei iute pe răni deschise sau alte leziuni cutanate.

Unele persoane pot manifesta reacții adverse la ardeiul iute, sub formă de mâncărimi/urticarie.

Sursă: Ovidiu Bojor, Ardeiul Iute, Ghidul Plantelor Medicinale și Aromatice de la A la Z, Editura Dharna, pp. 64-65

  

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.