CĂRBUNELE de tei – cel mai bun pansament gastric (leac mănăstiresc)
Utilizarea cărbunelui medicinal este una din cele mai vechi practici terapeutice, întâlnite îndeosebi la sate. Numeroase acțiuni benefice i-au fost atribuite de-a lungul timpului.
Studiile științifice au confirmat până în prezent doar capacitatea acestuia de a reduce gazele și balonarea și de a ajuta la filtrarea apei.
În lumea monahală, cărbunele este considerat un tratament naturist autentic, care merită cunoscut de mai multă lume. O rețetă moștenită din vechime de către călugărul grec Makarios de la Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas din cadrul complexului Meteora, are la bază cărbunele din lemn de tei.
Acesta mărturisește că monahii din trecut credeau că tăciunele din vatră poate tămădui orice boală.
Cărbunele vegetal obținut era deosebit de bogat în substanțe active, pe care omul nu le poate crea în cele mai performante laboratoare.
Se sapă o groapă în pământ uscat (lipsit de umezeală), dezinfectată apoi cu apă de var.
Ramurile care urmează să fie arse trebuie să fie foarte bine uscate. Se folosesc doar ramuri de tei sau de viță de vie.
Se ard în groapa peste care s-a pus în prealabil un strat de pământ curat. Pe întreg parcursul acestei operațiuni este bine ca cel care veghează asupra focului să rostească rugăciuni, astfel încât cărbunele rezultat să capete puteri lecuitoare pentru cei bolnavi.
__________________________
Cărbunele vegetal conține carbonat de mangan, potasiu, magneziu, sodiu, siliciu și seleniu. Toți acești compuși contribuie la efectele sale anti-toxice, anti-infecțioase, calmante, cicatrizante și antispastice.
Eficiența acestui remediu se datorează în mod special capacității sale de absorbție și eliminare a toxinelor din organism. Din acest motiv era utilizat în vechime împotriva otrăvirilor.
__________________________
Se ia câte ½ linguriță de cărbune, de 2 ori pe zi, între mese. Pulberea se pune într-un pahar cu apă, se amestecă și se bea.
Este considerat unul din cele mai bune remedii pentru stomac. Reduce balonarea, durerile abdominale și tensiunea arterială.
Nu trebuie administrat în cantități mari. Cărbunele nu este recomandat persoanelor care iau medicamente, deoarece acesta reduce absorbția și implicit efectul lor.
__________________________
Surse bibliografice:
1. Cel mai vechi tratament naturist, Leacuri & Rețete mănăstirești, Nr. 18, 10 octombrie – 10 decembrie, 2017, Editura Lumea Credinței, p. 12
2. Healthline, What Is Activated Charcoal Good For? Benefits and Uses: https://www.healthline.com/nutrition/activated-charcoal
3. Neuvonen PJ., Olkkola KT., Oral activated charcoal in the treatment of intoxications. Role of single and repeated doses, Med Toxicol Adverse Drug Exp: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3285126
4. Katona BG, Siegel EG, Cluxton RJ Jr., The new black magic: activated charcoal and new therapeutic use, J Emerg Med. 1987: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3295011