Lichior de GHIMBIR – o delicatesă vindecătoare de boli (rețetă)

Ghimbirul face parte din categoria alimentelor „medicinale”, fiind considerat unul din cele mai valoroase condimente la nivel mondial.

Dincolo de iuțeala sa dulce și aromată – datorată conținutului de uleiuri naturale (îndeosebi gingerol), se ascund proprietăți terapeutice nebănuite.

Ghimbirul are o istorie lungă în diferite forme de medicină tradițională sau alternativă. A fost utilizat îndeosebi împotriva problemelor digestive și a răcelilor.

Studiile realizate în ultimul deceniu au demonstrat că acesta este la fel de eficient sau chiar superior medicamentelor antiinflamatoare sintetice, datorită faptului că este lipsit de efecte secundare grave.

Principalul compus bioactiv din ghimbir – ginergolul – este responsabil pentru majoritatea proprietăților sale curative. Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante puternice. Este de asemenea eficient împotriva infecțiilor respiratorii cu virusuri și a infecțiilor bacteriene orale asociate cu boli inflamatorii ale gingiei, precum gingivita și peridontita.

Este deosebit de eficient împotriva stărilor de greață cauzate de călătoriile pe uscat sau pe mare. Poate ameliora senzația de greață și vomă pe care o resimt bolnavii de cancer care fac chimioterapie, precum și pacienții care au trecut printr-o intervenție chirurgicală.

Un studiu a arătat că 2 g de ghimbir pe zi, timp de 11 zile, a redus semnificativ durerea musculară la persoanele care au desfășurat exerciții la nivelul cotului. Nu are efecte imediate, însă reduce progresia durerii musculare.

Datorită efectelor sale antiinflamatoare, s-a dovedit folositor și pentru persoanele afectate de osteoartrita la genunchi. Reduce simptomele de durere și rigiditate. Ghimbirul poate fi aplicat și extern, în combinație cu scorțișoară și ulei de susan.

Consumul de ghimbir reduce considerabil nivelul de zahăr din sânge și îmbunătățește factorii de risc cardiac. Un studiu din 2015 a arătat că 2 g de pudră de ghimbir pe zi a scăzut glicemia a jeun cu 12%, iar pe o perioadă de 12 săptămâni, a determinat o reducere de 10 procente.

În ceea ce privește factorii de risc cardiac, ghimbirul a produs o reducere de 23%. Un studiu pe 85 de persoane cu colesterol mare, 3 g de pudră de ghimbir a scăzut notabil markerii de colesterol sanguin și trigliceride.

Ghimbirul este recomandat în indigestia cronică (dispepsie) deoarece grăbește golirea stomacului cu cel puțin 4 minute, reducând astfel durerea și disconfortul de la nivelul stomacului. Un studiu pe 24 de peroane sănătoase a arătat că 1,2 g de pudră de ghimbir înainte de masă a accelerat golirea stomacului cu 50%.

O altă utilizare populară a ghimbirul este împotriva durerilor menstruale. 1 gram de pudră de ghimbir pe zi, în primele 3 zile de menstruație, ajută la controlul durerilor și a crampelor la fel ca și medicamentele Ibuprofen sau acidul mefenamic (inclus în medicamentele cu acțiune antiinflamatoare, analgezică și antipiretică).

Ghimbirul îmbunătățește funcțiile cerebrale și protejează împotriva îmbătrânirii creierului și a bolii Alzheimer. Într-un studiu pe 60 de femei de vârstă medie, ghimbirul a îmbunătățit timpul de reacție și memoria de lucru.

Nu în ultimul rând, ghimbirul previne diferite tipuri de cancer. Proprietățile sale anti-cancerigene se datorează conținutului bogat în 6-gingerolUnele studii sugerează că ghimbirul poate fi eficient în cancerul pancreatic, mamar și ovarian.

Iată doar câteva motive să consumați mai mult ghimbir!

________________________________________________________________________________________________________

Lichior de ghimbir – rețetă

Ingrediente

• 60 g de rădăcină de ghimbir
• 150 g de zahăr brut
• 1 ½ căni de apă
• 1 ½ căni de vodcă
• 1 lămâie sau 1 portocală
• 1 păstaie de vanilie

Preparare

Curățați rădăcina de ghimbir de coajă cu ajutorul unei lingurițe. Tăiați-o felii, apoi bucăți mici. Tăiați păstaia de vanilie pe lungime și despicați-o în două.

Puneți aceste două ingrediente împreună cu zaharul într-o cratiță și turnați peste ele apa. Lăsați ghimbirul să fiarbă circa 20-25 de minute la foc mic, până când se înmoaie. Luați apoi vasul de pe foc și așteptați să se răcească.

Desfaceți coaja lămâii/portocalei, spălați-o cu oțet și bicarbonat (dacă nu este bio), și tăiați-o fâșii subțiri. Adăugați-o în compoziția răcită de mai sus.

Adăugați și vodca și acoperiți vasul cu un capac fix. Lăsați ingredientele la infuzat 24 de ore.

Strecurați infuzia, îndepărtând bucățile de ghimbir, coaja de portocală și de vanilie.

Turnați lichiorul în sticluțe și păstrați-le într-un loc întunecos din casă. Poate fi consumat după ce mai stă încă o zi, când aromele s-au îmbinat armonios.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Serious Eats, DIY Ginger Liqueur Recipe: http://www.seriouseats.com/recipes/2011/12/diy-ginger-liqueur-make-your-own-canton.html

2. Healthline, 11 Proven Health Benefits of Ginger: http://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#section1

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. Parca sunte mai civilizati????

  2. Eu am facut si e foarte bun.

  3. Scrie-ți vă rugăm și câte picături se pot consuma si de câte ori pe zi. Mulțumesc!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.