Cojile de cartofi – un îngrășământ excelent pentru flori (cum să le folosești)

Cojile fructelor și legumelor conțin de multe ori mai mulți nutrienți decât pulpa în sine.

Valorea lor nutrițională și medicinală este impresionantă. Cercetătorii sunt de părere că acestea pot servi la dezvoltarea de tratamente ieftine și fără efecte secundare pentru diverse boli.

Cojile de cartofi - un fertilizant excelent pentru plante si flori

Cojile de cartofi – un fertilizant excelent pentru plante si flori

Un studiu pe șobolani a arătat că pudra de coji de cartofi poate ameliora diabetul. Aceasta conține alcaloizi și compuși fenolici cu activitate împotriva Tricomonozei vaginale.

Cojile și semințele sunt surse bogate de compuși bioactivi, precum polifenoli, carotenoide, enzime, vitamine și uleiuri.

De pildă, cojile merelor conțin mai mulți antioxidanți decât alte componente ale fructului.

Din păcate, din cauza utilizării excesive a pesticidelor în agricultură, suntem nevoiți să decojim fructele și legumele.

Cojile de cartofi – un fertilizant bogat în minerale 

Data viitoare când curățați cartofi, păstrați cojile. Nu le aruncați, deoarece puteți face din ele un fertilizant foarte bun pentru orhidee și alte flori sau plante.

Acestea sunt o sursă bună de potasiu, magneziu, fosfor, zinc, fier, cupru și mangan.

Împreună cu aceste minerale, vitaminele din cojile cartofului pot servi ca îngrășământ natural pentru plante.

La fel ca organismul uman, plantele au nevoie de anumiți nutrienți pentru a crește și a se dezvolta optim.

Cele mai importante minerale pentru creșterea plantelor

Azotul ajută la producția clorofilei, care transformă energia din lumină în carbohidrați, pe care planta îi folosește ca sursă de hrană.

Azotul este necesar în special pentru stadiul de creștere a plantei. Lipsa de azot poate duce la îngălbenirea frunzelor, începând de la bază.

Fosforul ajută atât la creșterea rădăcinilor, cât și la formarea florilor și fructelor plantelor.

Este necesar mai ales la începutul etapei de înflorire. Vârfurile arse ale frunzulițelor noi poate indica un deficit de fosfor.

Potasiul este important pentru formarea completă a florilor. Lipsa de potasiu poate duce la ofilirea frunzelor bătrâne și arderea marginilor acestora.

Alți nutrienți importanți pentru plante sunt: calciul, sulful, magneziul, cuprul, zincul, fierul, manganul, molibdenul și borul.

Citește și – 3 macerate din plante cu rol de fertilizant pentru grădina de legume

Fertilizant natural din coji de cartofi – rețetă

Ingrediente

  • 1 mână de coji de cartofi
  • 1 litru de apă

Metodă

Tăiați o sticlă de plastic de doi litri la gură. Curățați 2-3 cartofi de coajă.

Puneți cojile în sticlă și turnați peste ele apa rece. Acoperiți sticla și lăsați cojile la macerat 5 zile.

Amestecați cu un bețișor de lemn. Veți vedea că soluția face spumă – semn că materialul vegetal a fermentat.

Apa respectivă a impropriat nutrienții și beneficiile cojilor de cartofi.

Mod de utilizare

Strecurați un sfert din cantitatea de macerat. Amestecați-o cu o cantitate egală de apă curată.

Soluția obținută poate fi folosită apoi la udarea plantelor sau florilor.

Utilizați fertilizantul din coji de cartofi o dată la 15 zile.

Citește și – Pune drojdie la flori și legume și vor crește exploziv!

Surse articol:

1. Ujjwal Mitra, Natural Fertilizer for all Plants: https://www.youtube.com/watch?v=3Gq2jO-HSs8&ab_channel=ujjwalmitra
2. Nandita Singh, Vasudeva Kamath, P S Rajini, Protective effect of potato peel powder in ameliorating oxidative stress in streptozotocin diabetic rats, Plant Foods Hum Nutr. 2005 Jun;60(2):49-54: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16021831/
3. Kelly Wolfe, Xianzhong Wu, Rui Hai Liu, Antioxidant activity of apple peels, J Agric Food Che. 2003 Jan 29;51(3):609-14: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12537430/
4. H S Parmar, Y Dixit, A Kar, Fruit and vegetable peels: Paving the way towards the development of new generation therapeutics, Drug Discov Ther. 2010 Oct;4(5):314-25: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22491234/
5. Harsh Kumar, Kanchan Bhardwaj, Ruchi Sharma, Eugenie Nepovimova, Kamil Kuča, Daljeet Singh Dhanjal, Rachna Verma, Prerna Bhardwaj, Somesh Sharma, Dinesh Kumar, Fruit and Vegetable Peels: Utilization of High Value Horticultural Waste in Novel Industrial Applications, Molecules. 2020 Jun 18;25(12):2812: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32570836/
6. Gord Kerr, Janet Renee, The Benefits of Eating Potato Skins, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/442807-the-benefits-of-eating-potato-skins/
7. Safer Brand, Precious Minerals, Get to know the 12 nutrients plants need: https://www.saferbrand.com/articles/nutrients-minerals-plants

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.