Cum readuci la viață o petunie ofilită – în 3 pași

Ghivecele mari cu petunii curgătoare sunt foarte atractive. Înfrumusețează balcoanele, terasele, grădinile.

Se găsesc din abundență în sezonul estival, în diverse culori, mărimi și soiuri.

Petunie ofilita - sfaturi si trucuri

Petunie ofilita – sfaturi si trucuri

Oferta este foarte generoasă și nimeni nu îi poate rezista. Problema este că petunia este o floare sensibilă. Pe cât de frumoasă, pe atât de delicată.

Îngrijirea petuniilor

Are nevoie de o îngrijire atentă. Se întâmplă de multe ori ca petunia bogată pe care am cumpărat-o de la florărie sau din piață să nu mai arate la fel de bine după câteva săptămâni.

Ofilirea petuniei se poate datora unei cauze majore: lipsa de apă. Petuniile sunt mari iubitoare de apă. Dacă sunt lăsate să sufere de sete, se deshidratează și se ofilesc repede.

Acest lucru se întâmplă când afară este foarte cald și pământul se usucă repede. Nu doar florile se pleoștesc, ci și frunzele și tulpinile își pierd vigoarea.

Acest lucru arată că petunia este o floare extrem de sensibilă la căldură. Dacă ghivecele tale stau ore în șir în bătaia directă a soarelui, negreșit plantele se vor ofili.

Din fericire, soluția este foarte simplă și la îndemână. Udarea plantei din abundență.

Cum revigorăm o petunie ofilită

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți când observați că petunia s-a ofilit. Coborâți ghiveciul de unde îl aveți suspendat și duceți-l la umbră.

Pasul 1

Puneți ghiveciul cu petunie în cada goală. Ridicați floarea și începeți să udați pământul de jur împrejur, până ajungeți în centru. Nu turnați apă direct pe plante, peste frunze sau prin frunziș.

Ridicați floarea și apoi udați. Udați bine, astfel încât apa să curgă prin orificiile de pe fundul ghiveciului.

Așteptați câteva minute, apoi udați din nou. Așezați o farfurie dedesubtul ghiveciului, astfel încât pământul să tragă câtă apă are nevoie și să se rehidrateze.

În câteva ore, planta își va reveni.

Apa cu care udați – foarte important – trebuie să fie apă stătută, sau la temperatura camerei. Dacă veți uda o plantă însetată, bătută de soare cu apă rece, riscați să o vătămați.

Este foarte important să curățați periodic planta. Adică să îndepărtați părțile ofilite sau uscate.

Pasul 2

Rupeți sau tăiați florile ofilite cu tot cu peduncul. O greșeală des întâlnită – care se face din neștiință – este îndepărtarea doar a florilor ofilite.

Experții ne sfătuiesc să îndepărtăm florile cu tot cu peduncul. Astfel vom permite plantei să își concentreze energia pe formarea de noi lăstari și boboci.

În câteva săptămâni, planta va da din nou boboci.

Pasul 3

După ce ați satura planta cu apă și s-a revigorat, la următoarea udare este bine să adăugați puțină apă oxigenată. Acest lucru va ajuta rădăcinile să absoarbă nutrienții din sol și să își revină.

Faceți o soluție dintr-o linguriță de apă oxigenată și 1 cană cu apă. Folosiți soluția obținută la pulverizarea plantei și udarea solului.

Acest tratament este benefic și pentru alte flori care au trecut printr-un șoc hidric, adică s-au ofilit din cauza lipsei de apă.

Citește și – Îngrijirea mușcatelor – cum stimulezi înflorirea mușcatelor

Cum să previi ofilirea petuniei

Udarea corespunzătoare este răspunsul și în acest caz. Petuniile trebuie udate zilnic în perioada verii, când temperaturile sunt foarte mari.

Planta se udă dimineața, înainte de apariția soarelui puternic.

Verificați pământul seara, și dacă vedeți că este foarte uscat, mai udați planta o dată. Așadar, în lunile caniculare de vară, petunia poate fi alimentată cu apă de două ori pe zi: dimineața și seara.

Citește și – Floarea Flamingo (Anthurium) – îngrijire și beneficii

Sursă: Îngrijirea florilor, Petunia ofilită, metode de revigorare: https://www.youtube.com/watch?v=HV_kiTSBphk

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.