Mirosul Corporal – Scapă de El cu “Deodorante” din Plante

Deși la bărbați glandele sudoripare apocrine situate în zona axilară sunt mult mai mari și deci mirosul lor corporal este mai dezvoltat, femeile cheltuie mai mult pe deodorante, din teama de a nu mirosi a transpirație.

Mirosul Corporal – Scapă de El cu “Deodorante” din Plante

Mirosul Corporal – Scapă de El cu “Deodorante” din Plante

Mirosul corpului – Cauze

Dacă nu ne spălăm cu regularitate – o dată la 4-6 ore, bacteriile încep să se înmulțească în glandele apocrine, iar urmarea este evidentă: apare mirosul neplăcut de transpirație.

Cercetătorii spun că pe lângă igiena defectuoasă, mirosul corporal poate fi cauzat și de lipsa de zinc, de constipație cronică, paraziți, sau de anumite boli, cum este diabetul zaharat sau bolile de ficat. De asemenea vegetarienii susțin că persoanele care mănâncă des carne au un miros corporal mai accentuat.

Remedii naturiste - mirosul neplăcut al corpului

În vremurile străvechi, când nu exista o ofertă atât de diversificată de deodorante cu bilă sau de tip spray, oamenii se foloseau de plantele aromate pentru înlăturarea mirosului de transpirație. Studiile au dovedit în timp că aceste plante au o acțiune antibacteriană împotriva microorganismelor care stimulează glandele apocrine să producă un miros corporal neplăcut.

1. Plante aromate

Lista plantelor menționate mai jos sunt cele mai eficiente împotriva mirosului corporal neplăcut, datorită substanțelor chimice antibacterine conținute:

• Coriandrul și lemnul-dulce conțin 20 de compuși chimici cu acțiune antibacteriană
• Rozmarinul și oregano au 19 astfel de compuși antibacterieni
• Ghimbirul 17 compuși
• Nucșoara 15 compuși
• Scorțișoara și chimionul 11 compuși
• Dafinul 10 compuși

Vă întrebați probabil cum putem folosi aceste plante odorante pentru eliminarea mirosului de transpirație. Cel mai bun mod de a le utiliza este sub formă de comprese. Preparați un ceai concentrat din una sau mai multe din plantele listate mai sus, apoi înmuiați o bucată de pânză în ceai și aplicați pe zona axilei ca o compresă, preț de câteva minute. Adăugați cât mai multă salvie.

Aceste plante se pot folosi și la îmbăiere. Se pun într-un săculeț de pânză, și se introduce în cada cu apă fierbinte (se lasă jetul de apă fierbinte să curgă peste săculeț în cadă).

2. Tinctură de salvie

Medicul antropolog John Heinerman recomanda prepararea unei tincturi antiperspirante din salvie. Se amestecă ½ cană de pulbere de salvie uscată cu 1 cană și un sfert de votcă. Lăsați amestecul la macerat 2 săptămâni, agitând sticla de 2 ori pe zi. Strecurați lichidul și aplicați tinctura rezultată pe zona urât mirositoare, de 3-4 ori pe zi. Întrucât alcoolul poate provoca uscarea pielii, folosiți tinctura cu precauție. Dacă apar iritații ale pielii, întrerupeți tratamentul. Acest lichid poate fi consumat și ca un lichior.

3. Bicarbonat de sodiu și amidon de porumb

Majoritatea gospodinele știu că o cutiuță de bicarbonat de sodiu pusă în frigider ajută la absorbirea mirosurilor. Deși nu este o plantă, bicarbonatul de sodiu este un mod natural eficient de a scăpa de mirosul corporal. Amestecați bicarbonat de sodiu și amidon de porumb în cantități egale, și aplicați pudra obținută pe zonele urât mirositoare, inclusiv tălpi.

4. Suc de gulie

Medicul naturist John Heinerman Sucul de gulie nu împiedică transpirația, dar poate ajuta în schimb la prevenirea mirosului ei neplăcut timp de 10 ore.

5. Oțet

Dr. Heinerman recomanda de asemenea folosirea oțetului de mere în locul deodorantelor din comerț. Oțetul este un foarte bun antiseptic. În oțet se pot pune la infuzat și plante aromate, cum este salvia, pentru un efect mult mai bun.

6. Alimente care conțin zinc

Lipsa de zinc este una din cauzele mirosului corporal. Principalele surse de zinc natural sunt verdețurile: pătrunjelul, spanacul, varza, castraveții, fasolea verde și prunele. Pentru prepararea unui deodorant, folosiți sucul uneia sau mai multora din aceste legume, cu excepția prunelor.

Bibliografie:

„Farmacia Verde”, James A. Duke

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.