Cum să ai o relație bună cu copiii tăi

Mulți părinţi se ghidează după ideea că trebuie să le ofere copiilor lor totul.

Un părinte bun ştie însă că cei mici au nevoie mai mult de dragoste și de atenția lor decât de jucării, cadori și lucruri materiale.

Cum să ai o relație bună cu copiii tăi

Cum să ai o relație bună cu copiii tăi

Secretele unei relaţii bune între părinţi şi copii

Iubirea, înţelegerea, iertarea, liniştea din casă, sunt elemente care contribuie la instalarea unui climat prietenos care ajută la creşterea sănătoasă a copiilor.

Părinţii buni ştiu de asemenea că nu trebuie să aducă problemele de la serviciu acasă.

 

Schimbarea vine de la tine

Acesta este unul din cele mai mari secrete ale unei familii fericite.Tot ce doreşti să schimbi la copiii tăi este de fapt schimbarea pe care trebuie să o faci mai întâi în tine.

Se spune că ochiul bun le vede pe toate bune, pe când cel rău le vede pe toate rele, potrivit stării interioare.

Iubește-l fără constrângeri

Părinţii moderni au tendinţa de a deveni supraprotectivi şi îngrijoraţi peste măsură cu privire la modul în care evoluează copiii lor.

Fără să-şi dea seama, aceştia ajung să fie sufocanţi pentru copii, provocându-le mai degrabă un disconfort, decât plăcerea de a petrece în compania lor.

Acordă-i libertate

Nu uita să acorzi mai multă autonomie copilului tău. Oferă-i spaţiu pentru joacă şi timp liber, potrivit vârstei lui. Astfel vei câştiga şi tu mai mult timp pentru problemele tale.

Unii părinţi confundă sau identifică viaţa copiilor lor cu viaţa lor.

Ataşamentul excesiv faţă de copii poate duce la o suprasolicitare a părinţilor şi la pierderea controlului asupra a ceea ce contează cu adevărat.

Îmblânzeşte regulile şi controlul

Părinţii trăiesc cu impresia că pot controla toate lucrurile care sunt legate de copiii lor. Nu este sănătos să ai aşteptări prea mari de la copilul tău.

Vei observa că pe măsură ce cresc, aceştia sunt din ce în ce mai greu de ţinut în frâu. Lasă copilul să se dezvolte firesc, în funcţie de darurile lui.

Acordă-i şansa de a lua el iniţiativa. Acest lucru te va ajuta să scapi de obsesia de a-l controla mereu şi de a-l „educa” la fiecare pas.

Respectă-i opiniile

Părinţii au obiceiul de a corecta absolut toate gesturile copiilor, şi de aceea sunt deranjaţi de comportamentele care se abat de la regulile impuse de ei.

Dacă te deranjează modul în care îşi face temele sau îşi păstrează caietele, sau modul în care mănâncă, nu uita că aceasta este de fapt problema ta.

Copilul tău nu este o clonă mai mică a ta. Este un persoană cu viaţă proprie, care are dreptul la opinii şi gesturi personale.

 

Vorbește sincer cu el

Nu-l pedepsi înainte de a-i explica ce anume te supără. Asigură-te că înţelege de ce îl cerţi când greşeşte.

Află care sunt priorităţile lui şi respectă alegerile lui. Acordă-i atenţie şi sprijină-l în lucrurile care îi fac plăcere. Astfel te iubi mai mult şi va veni mereu la tine pentru ajutor şi sfaturi.

Încurajează înclinaţiile lui

Copiii au nevoie să fie stimulaţi şi încurajaţi să înveţe cât mai multe de la o vârstă fragedă: calcule, limbi străine, activităţi creative.

Fii atent la ceea ce caută el şi nu confunda dorinţele lui cu ale tale. Dat fiind că cei mici sunt orientaţi spre cunoaştere, oferă-le ocazia să descopere mereu lucruri noi, în funcţie de interesele lor şi de ceea ce li se potriveşte.

Efectele benefice asupra copiilor

Aplicând sugestiile de mai sus, vei observa primele schimbări în bine. Aceştia la rândul lor se vor simţi înţeleşi, apreciaţi, protejaţi şi iubiţi. Vor căpăta încredere în tine, dar şi în ei deopotrivă.

Vor avea mai mult curaj să descopere lumea pe cont propriu şi să-şi urmeze propriul destin.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.