Lacul Leșu, oază de liniște și răsfăț

O plimbare de-a lungul barajului Leșu este binevenită și recomandată indiferent de anotimp, astfel că cei sosiți în Munții Apuseni, nu pot rata o astfel de ocazie.

Lacul-Lesu

Lacul Lesu

Localizarea lacului

Lacul Leșu (de acumulare) se găsește în apropierea localității Leșu, pe Valea Iadului, în Munții Apuseni, județul Bihor. Important de menționat este și faptul că lacul este situat la 20 de kilometri distanță de drumul E60 și la trei kilometri de pensiunea Carpathia.

Suprafața lacului de acumulare ajunge la 140 hectare, volumul de apă rezultat prin construirea barajului de pe Valea Iadului fiind de 28,3 milioane metri cubi. Lacul Leșu a fost dat în folosință în anul 1973, urmând ca patru ani mai târziu, în 1977, să funcționeze și hidrocentrala.

poza-4478_2

Cascada Iadolina

Zonă protejată de lege

Situată la o altitudine de 640 de metri, întinderea de apă, alături de cascada Iadolina, este protejată de lege.

În porțiunea din avale până la vărsarea în Crișul Repede, se întâlnesc numeroase specii de pești, precum păstrăvi, clean, mreană și lipan.

Atracția Lacului Leșu

În apropierea zonei de agrement, turistul poate poposi în satul de vacanță Coada Lacului, format la începutul anilor ‘90.

Zona este una cu totul deosebită, în fiecare an prezentându-se cu noi schimbări, de aici nelipsind casele de vacanță personale, ca de altfel, nici pensiunile, care adăpostesc un număr semnificativ de turiști.

La Lacul Leșu se poate veni în orice perioadă, datorită drumurilor de acces ușoare,construite de-a lungul timpului.

354_lesu1

Lacul Lesu

Mai mult decât atât, accesul către satul de vacanță Coada Lacului se poate realiza fie cu mașina personală, bicicleta sau pe jos, pentru cei dornici de mișcare în aer liber. Zona este înzestrată și cu o biserică, în care credincioşii sosiți din toate colțurile țării se adună în zilele de sărbătoare.

Răsfăț total 

O plimbare în zonă va dărui celor sosiți prilejul de a inspira aerul curat de munte, alături de un peisaj sculptat în cele mai frumoase forme, o adevărată modalitate de a comunica cu natura, prin liniștea, sunetul apei sau adierea vântului.

Aici, de-a lungul timpului, natura a creat un peisaj feeric, turiștii sosiți în zonă având posibilitatea de a pescui și de a înota.

6990457

Lacul Lesu

În plus, pasionații de drumeții se pot aventura pe potecile montane, inspirând aerul curat și admirând cadrul natural de poveste.

Una dintre atracțiile turistice ale zonei este și pârtia de schi, care se dovedește o adevărată încântare pentru pasionații sporturilor de iarnă.

Căi de acces către lac

Lacul Leșu se află pe Valea Iadului, la 20 de kilometri de DN1. Șoseaua trece prin Beiuș, urmându-se drumul forestier spre Stâna de Vale, prin care se poate realiza accesul spre Masivul Bihor-Vlădeasa.

Atracțiile zonei

Pe lângă satul de vacanță, un obiectiv apropiat de acesta este ‘’Peștera cu Apă’’ din Valea Leșului, declarată monument al naturii, axată pe un curs subteran, cu o lungime de 1.240 de metri.

coada_lacului-bihor-pe-net

Coada Lacului (sat de vacanta)

Pe șoseaua forestieră de pe Valea Leșului, o altă atracție a zonei așteaptă să fie descoperită. Este vorba despre regiunea de la Lunca Acră, unde poate fi admirată peștera, portalul și platoul carstic.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.