Barajul și Lacul Pecineagu, frumusețile ascunse ale României

Situat în județul Argeș, între Munții Piatra Craiului și Iezer-Păpușa, la o altitudine de 1. 117 metri, Lacul Pecineagu de pe Dâmbovița se găsește într-un cadru natural deosebit, într-una din cele mai sălbatice și neexplorate zone ale țării.

DSCF7105

Lacul Pecineagu

Descrierea lacului 

În anul construirii, lacul era al optulea baraj de anrocamente din întreaga lume și primul în Europa, după înălțime.

Format artificial, acesta se întinde pe o suprafață de 182 de hectare, fiind situat pe cursul râului Dâmbovița, într-o depresiune aflată între Munții Piatra Craiului și Munții Iezer-Păpușa.

Barajul de 107 metri înălțime prezintă o lungime la coronament de de 267 de metri, , la baza măștii de etanșare existând o galerie perimetrală, pe conturul căreia au fost executate 50 de foraje vertical de drenaj.

lacul-si-barajul-pecineagu-204

Lacul si Barajul Pecineagu

În ceea ce privește etanșarea terenului de fundații, au fost realizate trei șiruri de injecții de mică adâncime, respectiv între opt și zece metri, precum și un voal urmat de două șiruri de injecții, de această dată, de mari adâncimi, situate între 40 și 100 de metri.

Capacitatea maximă a volumului de apă acumulat în baraj ajunge la 63 mil. mc.

Construit pentru alimentarea cu apă

Construit în 1984 de către inginerul Sandu Condeescu, lacul de acumulare Pecineagu a avut un scop precis, și anume, alimentarea cu apă, producția de energie hidroelectrică și irigații.

Din păcate, inginerul care se afla în disipatorul de energie a golirii de fund a barajului și-a pierdut viața prin jetul produs de deschiderea vanelor golirii de fund.

Procesul de evacuare a apei, rapid și sigur

Cu privire la evacuare apei, procesul a fost aplicat astfel încât aceasta să fie eliminate în cel mai rapid și sigur mod.

47056113

Lacul Pecineagu

Prin urmare, s-a luat în calcul realizarea unui deversor pâlnie pe malul stâng, a cărui capacitate ajunge la 687 mc/s. Acesta este urmat de un puț cu o înălțime de 81,5 metri, precum și de o galerie de evacuare a cărei lungime măsoară 389 metri și 5.80 diametru, terminându-se cu o trambulină.

În puțul vertical se găsește o galerie de semiadâncime, prin care se poate evacua până la 105 mc/s. La o capacitate de 109 mc/s, golirea de fund se realizează prin galeria situată pe versantul drept, toate debitele fiind controlate de casa vanelor subterane, a cărei acces se realizează printr-un puț.

Priveliști încântătoare

Cuprinzând cu privirea albastrul lacului, cuvintele sunt de prisos. Priveliștea este una încântătoare, de pe malul drept al lacului răsărind maiestuoasa coroană calcaroasă a Pietrei Craiului, scăldată în razele blânde ale soarelui.

P1090020

Lacul Pecineagu

Spre sud-est, privirea dă să se întâlnească cu capetele Bucegilor și Leaotei, conturându-se, astfel, un tablou unic în care natura prinde viață prin cele mai inedite moduri.

P1090017

Lacul Pecineagu

La Izvoarele Dâmboviței, pe versantul nordic al Masivului Iezer-Păpușa, se deschid priveliști către Creasta Făgărașului, care taie răsuflarea.

Accesul către Lacul Pecineagu

Pentru a ajunge la Lacul Pecineagu, se urmează drumul național DN73 Câmpulung-Brașov, urmând ca dinspre Câmpulung, în comuna Podu Dâmboviței să se facă la stânga, către Sătic (sat), trecând prin Cheile Dâmboviței Mari, pe un drum de aproximativ 25 kilometri.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.