Transalpina – Cea mai frumoasă, înaltă și spectaculoasă șosea din România

La un moment dat toti ne facem  planuri sa mergem in vacanta. Ne gandim ca vom descoperi si explora noi locuri si lucruri interesante, ne vom relaxa, si de ce nu, ne vom face prieteni. Cand calatoresti ai parte de experiente grozave, inedite. Pentru a te simti bine si in largul tau, nu trebuie sa te duci neaparat in locuri pretentioase. Cine cauta o zi de relaxare si nu stie unde s-o petreaca, dar si peisaje care sa-l lase cu “gura cascata”, iata una dintre cele mai frumoase si spectaculoase zone din tara: Transalpina.

Transalpina

Transalpina

Daca veti reusi sa ajungeti pe Transalpina, sa stiti ca  merita toata osteneala. Pasionatii de peisajele si parfumul muntilor,  vor fi incantati de scenariul pe care-l ofera natura intr-o splendida zi de vara. Este un drum de vis care se extinde pe teritoriul a 4 judete: Gorj, Valcea, Sibiu, Alba, dar trebuie retinut ca partea cea mai frumoasa si spectaculoasa din Transalpina, este cea dintre Ranca si Obarsia Lotrului.

Curbele drumului sunt foarte stranse, urcarea cu masina este lenta si destul de anevoioasa pe portiuni, dar nimeni nu se plange, ba chiar soferii o considera o adevarata provocare – placuta si distractiva.

Daca iti apare in cale o cruce imensa din fier, inseamna ca ai ajuns la baza Varfului Papusa. Musai sa te opresti pentru a face fotografii dar si pentru a-ti potoli setea. Acolo este un izvor amenajat, cu cea mai buna si rece apa pe care ai baut-o in viata ta.

Dupa ce pleci din nou la drum, ca la comanda, se deschide o vedere splendida spre ampla vale impanzita de iarba, flori, cate un lac si nelipsitele turme de oi. Mai ales lacurile – unele mici, altele chiar mari, iti dau senzatia ca esti intr-o alta lume. Au o apa curata, cristalina, in care, daca te apropii, poti vedea fundul apei, ceea ce iti da o senzatie unica de frumusete salbatica. Pe de alta parte, oile si natura in mare parte neatinsa iti dau impresia ca esti intr-un alt timp.

Lac pe langa Transalpina

Lac pe langa Transalpina

Te cuprinde emotia gandindu-te ca esti aici, intr-o lume noua, cu noi parfumuri si culori, cu noi orizonturi. Salbaticia locurilor te lasa fara cuvinte.

Transalpina a capatat de-a lungul anilor multe denumiri minunate, dar “Drumul norilor” chiar i se potriveste, pentru ca atunci cand mergi cu masina ai impresia ca mergi printre nori sau chiar deasupra lor. Ai ajuns pe acoperisul lumii.

Transalpina, o desfatare pentru suflet

Transalpina este un drum unic, dar ceea ce il face intr-adevar special este cadoul incredibil pe care ti-l face peisajul si pe care nu ti-l pot da prea multe locuri din Romania. Dar asta nu e tot.

In zilele noastre frumusetea Transalpinei incepe din Novaci si strabate statiunea turistica Ranca, pe unde trec mii de turisti in fiecare an si unde iubitorii sporturilor de iarna au partii de ski.

In rest, poti face aici alpinism, biciclism, automobilism, drumetii pe jos; sunt numeroase oportunitati de petrecere a timpului liber intr-un teritoriu asa vast si in cea mai mare parte nepoluat.

Coborand spre Obarsia Lotrului, locul se schimba ca prin minune. Iti apare in fata ochilor padurea vesnic verde de brad si daca te gandesti ca e vremea pentru o gustare, poti sa te opresti la stana din marginea drumului. Cei de acolo s-au gandit sa vina in intampinarea turistilor cu produse traditionale, gen: renumitul tocan de oaie, branza cu smantana si mamaliguta calda si nelipsitul sirop de afine, care pastreaza in el toata savoarea muntilor.

Pe Transalpina

Pe Transalpina

Cel mai inalt drum din Romania

Cand ajungi la cel mai inalt punct al drumului numit Pasul Urdele, la cota 2145, ai senzatia ca esti stapanul lumii, iar peisajul este de-o frumusete naucitoare, cu largi pajisti inverzite alaturi de râpe adanci, ametitoare si  locuri fara pic de vegetatie. Totul invaluit in plapuma pufoasa a norilor. Ai parte de  spectacolul muntilor, un peisaj superb si salbatic.

Cea mai inalta sosea din Romania

Cea mai inalta sosea din Romania

Si unul din cele mai vechi din Europa

Se spune ca legiunile romane l-au construit in anul 104 ca să cucerească Sarmizegetusa si ca imparatul Traian ar fi  trecut pe aici in drumul lui spre muntii Orastiei, considerandu-l drum strategic. Au trecut anii si din drumul romanilor a mai ramas doar o poteca folosita de oierii din Marginimea Sibiului ca sa treaca in Tara Romaneasca. O numeau “Poteca Dracului”.

Acest drum istoric, a intrat mai tarziu in atentia regelui  Carol al II-lea care l-a reabilitat tot din motive militare. Si pentru ca la inaugurare a participat si regele, drumul a primit denumirea de “Drumul regelui”.

Acest drum era de o importanta fundamentala, dar a fost pe nedrept neglijat. In 2009 a inceput reconstruirea, astfel incat acum ne putem bucura de el, ce e drept doar pentru cateva luni pe an.

Ca sa va convingeti ca raiul exista in frumoasa noastra tara, vizitati Transalpina pentru o zi de vacanta de neuitat! Veti avea doar de castigat.

4 comentarii

  1. Pacat ca nu zbate nimeni sa o termine !

  2. A MERITAT INFRUNTAT PERICOLUL.AM STRABATUT-O TOATA SI NU REGRET NICI O SECUNDA.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.