Cascada Putnei, spectacolul feeric al naturii

Arie protejată de interes național, Cascada Putnei este declarată rezervație naturală de tip geologic, situată în județul Vrancea, la aproximativ 70 de kilometri de Focșani, între satele Tulnici și Lepșa. 

Cascada-Putnei 1

Cascada Putnei

Descriere Cascada Putnei

Parte din Parcul Natural Putna-Vrancea, care, la rândul său, cuprinde cinci alte rezervații, precum ”Groapa cu pini”, ”Pădurea Lepșa Zboina” și ”Valea Tişiţei”, Cascada Putnei, sau Săritoarea Putnei, așa cum i se mai spune, a fost declarată monument al naturii încă din anul 1973, perioadă în care spectaculoasa cădere de apă s-a bucurat și de primele amenajări destinate vizitării.

Odată ce își unește forțele cu afluentul Tişiţa, râul Putna coboară cu repeziciune circa 80 de metri, pe stâncile înguste și abrupte, dând naștere unei cascade ce impresionează nu atât prin înălțime, cât prin puterea, debitul și viteza răvășitoare a apelor, care se întâlnesc într-un lac agitat, aflat la baza acesteia, cu adâncimea de aproximativ 12 metri.

4 5

Cascada Putnei

Caracterul peisagistic și hidromorfologic al monumentului se datorează, de asemenea, și cascadei părăsite, despre care puțină lume știe că se găsește pe malul stâng, deasupra Putnei, la aproximativ 250 de metri în aval de Cascada Putnei, fapt datorat proceselor tectonice, determinând prăbușirea unei porțiuni din patul vechii albii și devierea vechiului curs pe actuala albie.

Mai mult decât atât, antropizarea excesivă a făcut ca cea mai mare parte din speciile de plante de stâncărie să fie distruse, printre care și floarea de colț, specie protejată prin lege. Cu toate acestea, pe pereții stâncoși ai cascadei pot fi observate câteva plante rare de stâncărie, sub privirea vizitatorului ivindu-se blajin specii de garofiță, iarba surzilor, mierluță și izmă de munte.

cp 2

Cascada Putnei

Din cadrul natural stâncos, învăluit de perdeaua de apă rece și limpede precum cristalul nu lipsesc nici viguroasele rădăcini de fag, ulm, mesteacăn, arin negru și arțar, strecurate printre crăpăturile muntelui.

Din nefericire, pășunatul și exploatarea forestieră reprezintă, în continuare, un real primejdiu pentru habitatele naturale, unice, de astfel.

Căderea de apă a Cascadei Putnei se realizează în trei tranșe, cuprinse între 12 și 14 metri, aici, apele Putnei zdrobindu-se de pereții calcaroși-grezoși, urmate de un sunet asurzitor, pentru ca în final, acestea să se liniștească la fel de repede precum au început, în bazinetul de eroziune verde-albăstrui de la baza cascadei.

lac 24

Bazinet eroziune Cascada Putnei

Legenda cascadei

Cascada Putnei are și ea povestea ei, care spune că un cioban care își pierduse oile în apropierea acesteia, înnoptează în zonă, cu speranța de a le găsi. Obosit fiind, ciobanul este furat de somn, în vis apărându-i o lumină puternică. Odată trezit, ciobanul observă că norul de lumină se transformă într-o frumoasă prințesă, care îi dă de înțeles că oile vor fi găsite odată cu răsăritul soarelui.

cascada-putnein 3

Cascada Putnei

Înainte ca frumoasa prințesă să dispară, îi înmânează ciobanului o pungă cu pietre prețioase. Conform legendei, se spune că, la Cascada Putnei, o dată pe an, și-ar face apariția o siluetă feminină, îmbrăcată în veșminte albe, care dăruiește celui aflat la fața locului, o pungă cu diamante.

Cu toate acestea, noaptea cu pricina nu este cunoscută nici măcar de localnici, mulți încercându-și norocul stând de veghe în nopțile călduroase din timpul verii.

Căi de acces

Către Cascada Putnei se poate ajunge urmând drumul național DN 2D Focșani-Târgu Secuiesc.

Prețul de intrare al biletului este de 3 ron.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.