Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, primul lăcaş de cult creştin

Loc sfânt și binecuvântat din inima Dobrogei, Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei  este situată în apropierea localității Ion Corvin, din județul Constanța.

Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei

Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei

Cunoscută sub numele de Peștera Sfântului Andrei, mănăstirea dobrogeană se află la mai puțin de 2 kilometri de Cișmeaua Mihai-Eminescu și la circa 4 kilometri de șoseaua Constanța-Ostrov. Părăsită în timpul stăpânirii otomane, Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei avea să fie descoperită, în 1944, de către preotul Constantin Lembrău și avocatul Ion Dinu. În 1944 peștera este resfinţită , moment în care se construiește și o turlă și un zid de protecție, urmând ca în 1989, mănăstirea să se bucure de îmbunătățiri în ceea ce privește dezvoltarea ansamblului monahal.

manastirea-pestera-sf-apostol-andrei

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Situată în inima unei păduri dese și răcoroase, mănăstirea Peștera Sfântului Andrei completează peisajul mirific, unde, de-a lungul secolelor, creștinătatea nu a încetat să existe, zonă ce debordează de energii pozitive, făcându-l ideal pentru pelerinaj și rugăciune. Complexul monahal cuprinde trei lăcașuri de cult: o biserică mai mică și o biserică mai mare, completate cu câteva chilii. Ceea ce redă însă cadrul natural cu totul deosebit este Peștera Sfântului Andrei, amplasată la baza unui mic munte împădurit, constituind totodată, cel mai vechi așezământ al zonei.

pestera_212311

Pestera Sfantului Andrei

Legenda Mănăstirii Peștera Sfântului Andrei atrage credincioșii din toate colțurile țării și spune că peștera a fost aleasă de Apostolul Andrei, în anii 60 după Hristos, în drumurile sale pentru creștinarea popoarelor de la nord de Dunăre,  atât ca loc de odihnă, dar în special, ca loc de rugăciune. Ceea ce face mănăstirea și mai deosebită, iar legenda cât mai credibilă, este forma peșterii, care reprezintă o adevărată biserică săpată în stâncă. La fel de palpabilă este și existența patului scobit în piatră, despre care se spune că pe el se odihnea Apostolul Sfântul Andrei. Credința neclintită a pelerinilor, dar în special a bolnavilor, fac din patul scobit în piatră o speranță la vindecare, aceștia poposind, preț de câteva minute, pe acesta.

patul

Patul scobit in piatra

Despre Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei se spune că reprezintă prima biserică creștină din țară, fiind, în același timp, și primul asezamant de rugăciune către Dumnezeu. Interiorul peșterii este cuprins de o atmosferă calmă, unde lumina naturală pătrunsă dă locului o tentă misterioasă, plăcută și liniștitoare. În altarul peșterii se află o frumoasă icoană a Sfântului Andrei, la care credincioșii nu contenesc a se ruga cu patos. Pe lângă altar, peștera beneficiază și de naos și pronaos, ceea ce nu face decât să aducă un plus de binecuvântare bisericii săpate în stâncă.

Pereții mănăstirii, adevărate capodopere de artă, sunt acoperiți cu icoane, cruciulițe sau iconițe, care, la lumina lumânărilor, pur și simplu, răpesc privirea și impresionează de la prima vedere. Mai mult decât atât, în găurile peșterii sunt lăsate numeroase acatiste, iar pereții sunt și ei, la rândul lor, ‘’împodobiţi’’ cu brățări, coliere sau alte obiecte religioase, lăsate de creștini, în speranța că Dumnezeu le va asculta rugămințile.

ManPesteraSfApAndrei26-1

Peretii Pesterii Sfantul Andrei

Un tărâm aproape fantastic, parțial uitat de lume. În apropierea peșterii poate fi găsit un izvor, și el cu o legendă la fel de impresionantă. Se spune că apariția izvorului se datorează Sfântului Andrei, care, lovind  stânca cu toiagul, creează o mică sursă de apă. Izvorul devine, astfel, locul unde, în fiecare an, pe data de 30 noiembrie, sosesc pelerinii, sărbătorindu-l pe Sfântul Apostol Andrei, primul ucenic a lui Iisus Hristos, și, totodată, ocrotitorul României și creștinătorul neamului românesc.

Cum se ajunge la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei. Localizare si harta.

De la Cernavodă, către sud, înspre Ostrov. În localitatea Ion Corvin există un indicator care arată direcția. Se abate pe un drum secundar, de 3-4 kilometri, iar în mijlocul unei păduri este situate Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.