Ceai de Lavandă – Beneficii, Administrare, Contraindicații

Lavanda (Lavandula officinalis) este un arbust cunoscut pentru aroma sa atrăgătoare și pentru florile gingașe de culoare violet-luminos. Lavanda este originară din regiunile muntoase ale Mării Mediterane, dar astăzi este cultivată în întreaga lume și utilizată ca plantă medicinală sub formă de ceai, tinctură, ulei, săpun sau șampon.

Ceai de lavandă – Indicații terapeutice

Ceai de Lavandă - Beneficii, Administrare, Contraindicații

Ceai de Lavandă (Image courtesy sxc.hu)

Lavanda este o plantă cu efecte tonice, antidiabetice, anti-colitice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiseptice, relaxante, anxiolitice, coleretice, colagoge și anticolitice.

> Planta este indicată în următoarele afecțiuni:

• Dureri de dinți
• Acnee
• Gripă, tuse convulsivă, bronșită
• Migrene
• Nevroză, anxietate, depresie, insomnie
• Surmenaj psihic
• Colici, vărsături, pierderea poftei de mâncare, balonare
• Tulburări digestive pe fond nervos
• Dischinezie biliară
• Cistită
• Spasme, dureri
• Nevralgii, dureri reumatice
• Tulburări de circulație
• Cancer

___________________________________________________________________________________________

1. Promovează relaxarea

Lavanda este o plantă cu efecte sedative deosebite. Din acest motiv, ceaiul de lavandă este recomandat persoanelor care au probleme cu sistemul nervos. Ceaiul de lavandă induce în mod natural o stare de calm, datorită aromei sale liniștitoare. Studiile realizate la Universitatea din Maryland raportează că numai inhalarea mirosului de lavandă poate încetini activitatea sistemului nervos și promovarea relaxarea. Acest beneficiu este extrem de important pentru persoanele care suferă de insomnie, anxietate, agitație sau depresie. Alte studii științifice au arătat că inhalațiile cu ulei de lavandă pot reduce semnificativ nivelul de stres și durerea. Prepararea lavandei sub formă de ceai ajută la eliberarea uleiurilor responsabile pentru aroma benefică a plantei.

2. Leac pentru depresivi

Se prepară un ceai dintr-un amestec de plante: lavandă, tei, captalan și tei. Se folosește câte o linguriță din fiecare plantă, iar pentru prepararea ceaiului se ia o linguriță de amestec și se pune la infuzat într-o cană de apă clocotită. Persoanele depresive pot bea câte 2 căni de ceai pe zi.

3. Rezolvă problemele digestive

O altă utilizare tradițională a ceaiului de lavandă este ca remediu pentru tulburările digestive, inclusiv pe cele care apar pe fond nervos. Studiile moderne sugerează că ceaiul de lavandă poate fi utilizat cu succes împotriva indigestiei și a altor probleme cu stomacul.

Un studiu publicat în anul 1997 în America a demonstrat că la administrarea ceaiului de lavandă la șobolani, musculatura netedă a stomacului se relaxează instant. Uleiurile din lavandă protejează inclusiv împotriva apariției ulcerului gastric și a indigestiei.

4. Alină durerile de stomac

Lavanda conține polifenolii care pot distruge bacteriile din stomac cauzatoare de arsuri la stomac și indigestie. În aceste cazuri, lavanda se poate consuma sub formă de ceai, sau ca aromatizant pentru deserturi.

5. Tratează convulsiile și spasmele

Convulsiile apar atunci când un mușchi din corp se contractă și apoi se relaxează brusc în mod involuntar, determinând un tremur în corp. Uleiurile din lavandă s-au dovedit a fi benefice în reducerea spasmelor și convulsiilor. Un studiu publicat în anul 2000 în „Jurnalul de Etnofarmacologie” din America a arătat că șobolanii care au primit o doză mică de lavandă au arătat o reducere a convulsiilor. Efectul se datorează faptului că lavanda blochează canalele de calciu – un element cheie a procesului de contracție musculară.

___________________________________________________________________________________________

> Cum se prepară ceaiul de lavandă

Se pune 2 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 5-10 minute. Se pot bea câte 3 căni pe zi, în funcție de fiecare afecțiune în parte. Pentru insomnie, ceaiul de lavandă se bea seara. Pentru relaxarea sistemului nervos, se bea câte o cană de ceai de lavandă cu miere, de 3 ori pe zi, după masă.

___________________________________________________________________________________________

Ceai de Lavandă – Contraindicații și efecte adeverse

Ceaiul de lavanda este relativ sigur, însă poate interacționa cu medicamentele antidepresive sau sedative. Dacă aveți orice tip de reacție alergică – erupție cutanată, iritații ale pielii sau dificultăți respiratorii, tratamentul cu lavandă trebuie întrerupt. Ceaiul de lavandă nu se bea în primele 2 luni de sarcină.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.