6 ceaiuri utile în diabetul zaharat – recomandările medicului diabetolog

Aceste propuneri de ceaiuri pentru diabet sunt făcute de dr. Daniela Petrache. Medicul diabetolog le recomandă persoanelor cu diabet zaharat, din două motive.

Primul este că ajută la reglarea glicemiei. Al doilea motiv este acela că ajută la creșterea sensibilității la insulină.

6 ceaiuri utile in diabetul zaharat

6 ceaiuri utile in diabetul zaharat

Dr. Petrache consideră că, pentru un pacient cu diabet zaharat, utilizarea mijloacelor de scădere a glicemiei este critică.

În acest sens, diabeticii trebuie să acorde o importanță mărită dietei. Este esențial să aleagă cu grijă alimentele și băuturile.

Există plante medicinale care combat stresul oxidativ și împiedică distrugerea celulelor. Acest efect se datorează proprietăților lor antioxidante.

Pe lângă efectul reglator al glicemiei, aceste ceaiuri au și proprietăți antiinflamatoare. Plantele din care sunt făcute favorizează reducerea inflamației din corp.  

Cele mai bune ceaiuri pentru diabetici

Dr. Petrache a alcătuit o listă cu cele mai bune ceaiuri pentru diabetici.

Ceaiul verde

Prima recomandare este ceaiul verde. Chiar dacă nu este o plantă autohtonă, Camellia sinensis are beneficii uriașe pentru sănătate.

Ceaiul verde se găsește astăzi peste tot, fiind una din cele mai consumate băuturi la nivel mondial.

Compușii din ceaiul verde au efect antioxidant puternic (EGCG) și antiinflamator.

Consumul de ceai verde reduce distrugerea celulară. Scade inflamația și optimizează controlul glicemic.”

Un efect mai puțin cunoscut al ceaiului verde în diabet este că stimulează consumul de glucoză la nivel muscular.

Acest lucru face ca glicemia din sânge să scadă.

Ceaiul negru

Ceaiul negru este obținut din aceeași plantă din care se face ceaiul verde, doar că este preparat altfel.

Spre deosebire de ceaiul verde, cel negru are mai multă cafeină, dar mai puțini antioxidanți.

Dr. Petrache îl recomandă diabeticilor pentru efectul hipoglicemiant.

Ceaiul negru interferează cu absorbția carbohidraților prin supresia anumitor enzime. În consecință, reglează glicemia”.

Ceaiul de hibiscus

Floarea de hibiscus este benefică în diverse domenii ale sănătății. Cele mai cunoscute utilizări ale sale sunt în hipertensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială este comună la persoanele cu diabet zaharat”.

Ceaiul de hibiscus scade tensiunea arterială crescută, inflamația și zahărul din sânge.

Ceaiul de scorțișoară

Studiile au arătat în nenumărate rânduri că scorțișoara posedă activități antidiabetice importante.

Sunt mai multe mecanisme prin care acționează împotriva diabetului:

  • scade producția de glucoză din corp
  • crește captarea glucozei în celule
  • promovează sensibilitatea la insulină

Pe lângă faptul că scade nivelul zahărului din sânge, inhibă și apetitul pentru dulce.

Ceaiul de turmeric

Asemenea scorțișoarei, turmericul este un condiment popular în întreaga lume. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare remarcabile.

Curcumina este substanța activă din turmeric și s-a dovedit a fi un hipoglicemiant redutabil. Acest compus combate de asemenea insulinorezistența.

Unii recomandă asocierea turmericului cu piper negru, pentru a crește absorbția curcuminei în sânge.

Ceaiul de mușețel

Mușețelul este o plantă medicinală subestimată, în ciuda valorii sale terapeutice colosale. Între beneficiile sale se numără și scăderea glicemiei.

Ceaiul de mușețel vă poate proteja și de stresul oxidativ”.

Consumul de ceaiuri este benefic în diabet și prin faptul că ajută la hidratarea corpului. La persoanele care suferă de diabet zaharat, deshidratarea este unul din factorii care duc la creșterea glicemiei.

Consumați ceaiurile neîndulcite

Dacă vreți ca ceaiurile medicinale să vă fie de folos, consumați-le simple, fără zahăr sau miere.

Consumul de ceai îndulcit ocazional nu vă influențează semnificativ glicemia, însă consumul cronic da”. Pentru a le aromatiza, folosiți suc de lămâie sau scorțișoară.

Dacă achiziționați ceaiuri din comerț, citiți eticheta. Evitați produsele care au îndulcitori sau arome artificiale și diverși aditivi.

Cel mai indicat este să procurați plantele medicinale de la magazinele naturiste în formă naturală (vrac).

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Ceaiuri indicate diabeticilor – Valeriu Popa
4 căni de ceai negru pe zi scad riscul de diabet cu 17%
Ceai pentru diabet – din afine și scorțișoară
Ceaiul de salvie are efecte antidiabetice comparabile cu medicamentul Metformin

Sursă articol: Dr. Daniela Petrache, Ceaiurile în diabetul zaharat: https://www.youtube.com/watch?v=w2HtOsDXua4&ab_channel=Dr.DanielaPetrache

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.