Ceaiuri indicate diabeticilor – Valeriu Popa
În acest articol vă prezentăm câteva din cele mai eficiente ceaiuri pentru scăderea glicemiei. Plantele indicate sunt autohtone și ușor de procurat. Beneficiile lor în diabet au fost confirmate științific.
Se găsesc la magazinele naturiste sub formă de ceai, capsule și diferite formule complexe anti-diabet.
Ceaiuri indicate diabeticilor
Rețetele de mai jos au fost publicate în una din cărțile cu remedii naturiste recomandate de Valeriu Popa și de alți autori.
Ceai de ienupăr
Ceaiul de ienupăr ajută la scăderea glicemiei. Rezultatele sunt și mai bune dacă diabeticul respectă regimul alimentar indicat.
Ceaiul de ienupăr se prepară dintr-o linguriță de boabe (fructe) de ienupăr uscate și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se consumă pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.
Ceai din afine
Este considerat cel mai eficient dintre agenții hipoglicemianți. Frunzele de afine sunt incluse în diferite formule de ceai sau capsule antidiabet. Acestea conțin miritilină, un glicozid cu o acțiune similară insulinei.
Mirtilina are de asemenea proprietăți antiinflamatoare, imunomodulatoare, antioxidante, antitumorale și anticancerigene.
Ameliorează disfuncțiile și leziunile cardiace, bolile nervoase și suprimă furtuna de citokine. Este utilă în ateroscleroză, tromboză, ischemie cerebrală, Alzheimer și infecții microbiene.
Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se filtrează. Cura cu ceai din frunze de afin durează 40 de zile. Se poate repeta după o pauză de 14 zile.
Ceai din dud
Frunzele de dud sunt de asemenea o plantă importantă în componența ceaiurilor pentru diabet.
Asiaticii le includ în tratamentul diabetului. Studiile pe animale diabetice au confirmat eficiența lor în diabet. Cercetările pe animale au arătat că acestea reduc glucoza din sânge la niveluri normale.
În studiile pe pacienți cu diabet de tip 2, frunzele de dud au scăzut glucoza a jeun, hemoglobina glicată, grăsimile din sânge și peroxidarea lipidelor.
Ceaiul se prepară din 1-2 linguri de frunze uscate și 1 cană de apă. Se consumă câte 2-3 căni pe zi.
Ceai din nuc
Frunzele de nuc sunt o sursă valoroasă de antioxidanți (fenoli) care ajută la prevenirea bolilor care au la bază radicalii liberi.
Extractele alcoolice și pudra din frunze de nuc s-au dovedit eficiente în scăderea glucozei serice la șobolanii diabetici, precum și lipidele din sânge (colesterolul, trigliceridele).
Un studiu apărut în 2020 în jurnalul „Diabetic Research” a arătat că frunzele de nuc protejează cristalinul împotriva apariției cataractei asociate cu diabet.
Ceaiul se prrepară dintr-o linguriță de frunze și 1 cană de apă. Se consumă câte 2 căni pe zi pentru scăderea glicemiei.
Ceai din teci de fasole
Cercetătorii germani susțin că tecile de fasole sunt cel mai popular remediu tradițional pentru diabetul zaharat.
Studiile au confirmat că tecile de fasole acționează ca un aliment funcțional eficient în controlul diabetului și combaterea complicațiilor acestuia.
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de teci și 1 cană de apă.
Ceai mixt 1
Plantele enumerate mai sus pot fi combinate și utilizarea la prepararea unui ceai complex, cu efecte hipoglicemiante mai puternice.
Ingrediente
- 4 lingurițe de frunze de afin
- 2 lingurițe de frunze de dud
- 1 linguriță de frunze de urzică
- 1 linguriță de teci de fasole
Mod de preparare
Se amestecă plantele și se păstrează într-un borcănel. Se folosește 1 lingură de amestec la fiecare cană de apă. Se consumă câte 2-3 căni de ceai pe zi.
Ceai mixt 2
Alte plante care determină reducerea zahărului din sânge sunt brusturele (lipan), urzica, salvia, fagul, anghinarea, cicoarea, obligeana și turița-mare.
Acestea pot fi amestecate și folosite la prepararea unui ceai antidiabetic eficient. Se folosesc 2 lingurițe de amestec la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2-4 căni pe zi.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturiste pentru diabet:
Sâmburii de măsline scad glicemia – tratament pentru diabetici
Urzica scade glucoza a jeun, inflamația și stresul oxidativ la pacienții cu diabet de tip 2
Semințele de schinduf tratează și previn diabetul – efecte uimitoare
Busuiocul sfânt – o plantă excepțională în diabet
Surse articol:
1. Song X, Tan L, Wang M, Ren C, Guo C, Yang B, Ren Y, Cao Z, Li Y, Pei J. Myricetin: A review of the most recent research. Biomed Pharmacother. 2021 Feb;134:111017. doi: 10.1016/j.biopha.2020.111017. Epub 2020 Dec 15. PMID: 33338751.
2. Mitchell Mudra, Nacide Ercan-Fang, Litao Zhong, Julie Furne, Michael Levitt; Influence of Mulberry Leaf Extract on the Blood Glucose and Breath Hydrogen Response to Ingestion of 75 g Sucrose by Type 2 Diabetic and Control Subjects. Diabetes Care1 May 2007; 30 (5): 1272–1274. https://doi.org/10.2337/dc06-2120
3. Abbasi Z, Jelodar G, Geramizadeh B. Prevention of Diabetic Complications by Walnut Leaf Extract via Changing Aldose Reductase Activity: An Experiment in Diabetic Rat Tissue. J Diabetes Res. 2020 Aug 15;2020:8982676. doi: 10.1155/2020/8982676. PMID: 32879893; PMCID: PMC7448230.
4. Faiza Mejri, Slimen Selmi, Alice Martins, Haifa benkhoud, Tarek Baati, Hedia Chaabane, Leila Njim, Maria L. M. Serralheiro, Amélia P. Rauterc and Karim Hosni, Broad bean (Vicia faba L.) pods: a rich source of bioactive ingredients with antimicrobial, antioxidant, enzyme inhibitory, anti-diabetic and health-promoting properties, Food & Function, Issue 4, 2018: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/fo/c8fo00055g
5. Helmstädter A. Beans and diabetes: Phaseolus vulgaris preparations as antihyperglycemic agents. J Med Food. 2010 Apr;13(2):251-4. doi: 10.1089/jmf.2009.0002. PMID: 20132042.
6. Speranța Anton, Diabet, Incursiune în Medicina Naturistă, Ediția a VIII-a, Vol. II, Editura Polirom, 2003, pp. 212-213