Beți ceai de scorțișoară, ajută la slăbit! Scade colesterolul și zahărul din sânge, greutatea și grăsimea corporală

Articol bazat pe studii științifice 

Scorțișoara este una din mirodeniile cele mai îndrăgite și totodată benefice pentru organism.

Cel mai des o folosim la aromatizarea deserturilor și a băuturilor, însă din ea putem face și un ceai cu proprietăți profilactice și curative.

Beti ceai de scortisoara - stimuleaza metabolismul si scade zaharul din sange

Beti ceai de scortisoara – stimuleaza metabolismul si scade zaharul din sange: Kamran Aydinov

Ce beneficii are scorțișoara

Scorțișoara conține compuși cu activitate antioxidantă, antiinflamatoare și anticancerigenă. Câțiva din ei sunt acidul cinamic, asproantocianidinele A și B, eugenolul și kampeferolul.

Studiile au arătat că scorțișoara este benefică persoanelor cu sindrom metabolic, precum diabet sau obezitate.

Reduce inflamația și stresul oxidativ

O meta-analiză publicată în septembrie 2020 în „Complementary Therapies in Medicine” sugerează că scorțișoara poate reduce inflamația și stresul oxidativ.

Cele 12 studii revizuite au concluzionat că scorțișoara scade notabil proteina C-reactivă, malondialdehida și interleukina-6.

Totodată, consumul de scorțișoară a mărit capacitatea antioxidantă. Aceste rezultate au fost obținute la administrarea unei doze de 1,5 – 4 g de scorțișoară pe zi.

Scade grăsimile și zahărul din sânge

Potrivit unei recenzii sistematice apărute în 2022 în jurnalul „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, această mirodenie reduce semnificativ nivelul grăsimilor din sânge.

Scorțișoara scade colesterolul total, colesterolul LDL, glucoza și insulina din sânge. Mai mult decât atât, ingestia acestui ingredient a redus circumferința taliei. Efectele au fost puternice în studiile în care participanții au consumat doze de ≤15 g de scorțișoară.

Alte rezultate pozitive au fost îmbunătățirea colesterolului HDL și scăderea tensiunii arteriale la pacienții cu boli metabolice.

Scorțișoara reduce greutatea și grăsimea corporală

Cercetătorii iranieni au investigat efectele scorțișoarei asupra greutății corporale, indicelui de masă corporală, circumferința taliei și masa de grăsime. Au revizuit 12 studii, la care au luat parte 786 de adulți.

Rezultatele au fost publicate în 2020 în jurnalul „Clinical Nutrition”. Acestea au arătat că administrarea scorțișoarei a redus semnificativ markerii de obezitate.

Cele mai mari efecte au fost observate la persoanele sub 50 de ani și la cei cu un indice de masă corporală mai mare sau egală cu 30 kg/m2.

Consumul regulat de scorțișoară a scăzut masa de grăsime la o doză mai mare sau egală cu 2 g pe zi, timp de 12 săptămâni. În baza acestei analize, scorțișoara ar putea fi recomandată ca supliment pentru controlul obezității.

Cum se face ceaiul de scorțișoară – rețetă

Pentru uz terapeutic, este indicat să folosiți scorțișoara indiană (Ceylon), nu chinezească (Cassia). Cea din urmă conține mai multă cumarină, o substanță care în doze mari sau pe termen lung poate afecta ficatul.

Scorțișoara indiană se găsește doar la naturiste, iar cea chinezească în toate magazinele alimentare.

Ingrediente

  • 2 batoane de scorțișoară sau 1 linguriță de scorțișoară pudră
  • 2 căni de apă

Mod de preparare

Puneți apa într-un ibric, pe foc. Când s-a înfierbântat, adăugați batoanele de scorțișoară rupte sau pudra de scorțișoară.

Când apa clocotește, dați focul la mic și fierbeți 10 minute. Stingeți focul și lăsați la infuzat încă 5 minute.

Strecurați ceaiul și consumați-l cald.

Surse articol:

1. Pagliari S, Forcella M, Lonati E, Sacco G, Romaniello F, Rovellini P, Fusi P, Palestini P, Campone L, Labra M, Bulbarelli A, Bruni I. Antioxidant and Anti-Inflammatory Effect of Cinnamon (Cinnamomum verum Presl) Bark Extract after In Vitro Digestion Simulation. Foods. 2023 Jan 18;12(3):452. doi: 10.3390/foods12030452. PMID: 36765979; PMCID: PMC9914695.
2. Kutbi EH, Sohouli MH, Fatahi S, Lari A, Shidfar F, Aljhdali MM, Alhoshan FM, Elahi SS, Almusa HA, Abu-Zaid A. The beneficial effects of cinnamon among patients with metabolic diseases: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized-controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(22):6113-6131. doi: 10.1080/10408398.2021.1896473. Epub 2021 Mar 19. PMID: 33739219.
3. Zhu C, Yan H, Zheng Y, Santos HO, Macit MS, Zhao K. Impact of Cinnamon Supplementation on cardiometabolic Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Complement Ther Med. 2020 Sep;53:102517. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102517. Epub 2020 Jul 18. PMID: 33066854.
4. Mousavi SM, Rahmani J, Kord-Varkaneh H, Sheikhi A, Larijani B, Esmaillzadeh A. Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2020 Jan;39(1):123-133. doi: 10.1016/j.clnu.2019.02.017. Epub 2019 Feb 15. PMID: 30799194.
5. Vladka Merva, How to make cinnamon tea, Simply Beyond Herbs: https://simplybeyondherbs.com/cinnamon-tea-recipe/#mv-creation-290-jtr

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.