CEAIUL de CIMBRU – energizant, antibacterian, antiviral, decongestiv, antidot împotriva afecțiunilor respiratorii
Cimbrul este una din cele mai valoroase plante aromatice pe care le putem folosi în scop terapeutic. Pe lângă efectele sale aromatizante și conservante, cimbrul este înzestrat cu proprietăți terapeutice multiple.
Este antibacterian, antiviral, antiseptic, expectorant, antioxidant, dezinfectant și tonic general. Grecii, romanii și egiptenii foloseau cimbrul pentru efectele sale antimicrobiene și purificatoare.
Ceaiul de cimbru este unul din cele mai eficiente remedii pe care le avem la îndemână în sezonul rece. Combate germenii, microbii și bacteriile.
Ajută la decongestionarea căilor respiratorii, la tratarea afecțiunilor pectorale și la subțierea mucusului. Este util în tuse, dureri în gât, infecții ale gâtului și bronșită.
Cimbrul conține o pleiadă de vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la combaterea bolilor. Este bogat în vitamina C (75% din doza zilnică recomandată) și vitamina A (27% din DZR).
Este o sursă bună de fier (27%), cupru (24), calciu și mangan (11%), fibre (16%). Conține doze mici de vitamina B6, acid folic, fosfor, potasiu și zinc.
Beneficiile sale curative se datorează în special conținutului de uleiuri volatile: timol, carvacol, borneol și geraniol. Timolul are proprietăți antiseptice și antibacteriene puternice. S-a dovedit eficient împotriva unei game variate de bacterii – Stafilococul auriu, Bacillus subtilis, E. coli și Shigella sonnei.
Studiile realizate pe acest compus au arătat că acesta crește nivelul de grăsimi bune din celule, îndeosebi nivelul de DHA (acid docosahexaenoic) – un acid gras esențial de tip Omega-3) din inimă, rinichi și membranele celulare din creier.
___________________________________________________________________________________________________________
Ceai de cimbru – rețetă
Ingrediente
• 2-3 lingurițe de cimbru uscat sau proaspăt
• 1 cană de apă
• lămâie și miere după gust
Preparare
Puneți apa la fiert și când clocotește, adăugați cimbrul. Stingeți focul și lăsați plantele la infuzat sub capac până se răcorește ceaiul.
Adăugați apoi suc de lămâie și miere, după gust. Ceaiul de cimbru poate înlocui cafeaua, datorită efectelor sale tonifiante și energizante. Totodată, acesta ajută la combaterea alcoolismului.
___________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Dr. Mercola, What Is Thyme Good For? http://foodfacts.mercola.com/thyme.html
2. DIY Natural, A Simple Thyme Tea Recipe for Cold and Flu Season: https://www.diynatural.com/thyme-tea-recipe-decongestion/