Boala CELIACĂ – 4 semne prin care o poți recunoaște

Boala celiacă a devenit un subiect de maxim interes pentru nutriționiști și cercetători. În urmă cu câteva decenii se știau foarte puține cazuri de intoleranță la gluten.

Astăzi însă, dietele fără gluten sunt în centrul atenției. Nu doar pacienții cu boala celiacă vor să încerce o dietă eliminatorie, ci și cei sănătoși, din cauza riscurilor asociate cu consumul de gluten, mediatizate în ultima perioadă.

Boala celiaca – simptome

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă este o tulburare de natură autoimună, în care organismul declanșează un răspuns imun la consumul de gluten, atacând intestinul subțire.

Acest atac poate duce în timp la apariția sindromului de malabsorbție (nutrienții nu mai sunt absorbiți în mod optim de corp).

Citește și ALERGIA la GRÂU, INTOLERANȚA la GLUTEN și BOALA CELIACĂ – simptome

Cercetătorii vorbesc despre o predispoziție din naștere. Persoanele care au o rudă de gradul I cu boala celiacă riscă să o moștenească și ele.

Ea poate să apară la orice vârstă, după un consum regulat de alimente care conțin gluten. Dacă nu este tratată corespunzător, boala celiacă poate duce la probleme severe de sănătate.

Cum știi că ai boala celiacă? Ce simptome provoacă

Datele statistice arată că 97% din cei care suferă de boala celiacă nu sunt diagnosticați corect. Este foarte important ca publicul larg să știe care sunt semnele după care pot recunoaște această afecțiune.

Există multe simptome care pot arăta spre boala celiacă, dar 4 se evidențiază în mod special:

1. Diaree

Diareea este întâlnită în majoritatea bolilor gastrointestinale. Ea apare de asemenea la 50% dintre pacienții cu boala celiacă, fiind de altfel simptomul cel mai cunoscut.

Spre deosebire de alte afecțiuni, diareea din boala celiacă are câteva elemente distincte, datorate deficitului de absorbție a grăsimilor.

– este apoasă
– are un miros puternic
– are culoarea gri sau cafenie-roșiatică
– plutește pe apă

2. Dureri de cap

Durerea de cap nu este un simptom asociat foarte des cu o problemă digestivă. Însă în boala celiacă, migrenele apar în 30% din cazuri.

Deși nu se știe care este legătura dintre durerile de cap și boala celiacă, studiile au arătat că adoptarea unei diete fără gluten poate reduce atât frecvența, cât și intensitatea acestui simptom în câteva luni.

Citește și Dieta Fără Gluten – Beneficii și Riscuri

3. Erupții cutanate

Erupțiile cutanate care apar în boala celiacă sunt cunoscute sub denumirea de „dermatită herpetiformă”. Sunt specifice acestei afecțiuni, fiind cauzate de anticorpii dezvoltați împotriva glutenului.

Erupțiile apar de cele mai multe ori pe ambele părți ale corpului și afectează de regulă fesele, coatele sau genunchii. Pacienții au mâncărimi puternice la nivelul pielii, soldate cu vezicule (bășici).

4. Scădere în greutate

Pierderea în greutate neintenționată este un simptom clasic al bolii celiace. Din cauza daunelor la nivelul intestinului subțire, carbohidrații, proteinele și grăsimile nu pot fi absorbite, nici folosite în mod optim de corp. Acesta este motivul pentru care 50% din pacienți încep să piardă în greutate.

Citește și Tipuri de FĂINĂ fără GLUTEN

Prognostic

Dacă ai unul sau mai multe din simptomele enumerate mai sus, este recomandat să mergi la un medic gastroenterolog. Dacă nu este tratată la timp, această afecțiune poate altera sever sănătatea organismului.

Deși nu există tratament pentru boala celiacă, medicul poate recomanda anumite modificări în dietă și în stilul de viață menite să ajute la controlul simptomelor.

Surse:

1. Celiac Disese Foundation, What is Celiac Disease? https://celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/
2. Digestive Diseases Center , 4 Possible Symptoms of Celiac Disease: https://www.digestivediseasescenter.com/blog/4-possible-symptoms-of-celiac-disease

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.