Dieta fără GLUTEN poate atenua până la dispariție simptomele TIROIDITEI AUTOIMUNE – sfaturile unui specialist în tiroidă

Tiroidita autoimună (Hashimoto) este cea mai populară tulburare autoimună, care poate duce la disfuncții ale glandei tiroide (hiper- sau hipo-tiroidă).

În tiroidita autoimună, sistemul imunitar nu mai recunoaște glanda tiroidă ca o parte din corp, ci o tratează ca pe un dușman.

Tiroidă Autoimună

Un număr foarte mare de celule albe de sânge (limfocite) se acumulează în tiroidă. Acestea produc anticorpi care încep procesul autoimun, în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, cauzând inflamații.

Analizele unei persoane cu tiroidită autoimună vor arăta un număr uluitor de mare de anticorpi. Cât timp însă glanda tiroidă se apără împotriva atacului autoimun și TSH-ul (hormonul tiroidian) este în limite normale, medicul nu prescrie nici un tratament.

Când nivelul TSH-ul se modifică, se începe un tratament pe bază de hormoni tiroidieni, care nu pot înlătura cauza pentru a opri evoluția bolii.

Simptome

Hormonii tiroidieni afectează fiecare celulă din corp. Persoanele care suferă de boli tiroidiene acuză simptome de:

– oboseală cronică
– anxietate, agitație, palpitații
– apatie, depresie
– pierderi de memorie, încețoșarea creierului
– căderea părului
– intoleranță la frig

Atacul continuu la nivelul tiroidei duce la inflamarea și distrugerea treptată a glandei. Din fericire, există câteva modificări importante care pot fi făcute în alimentație și în stilul de viață (precum reducerea stresului) pentru atenuarea până la stoparea bolii.

Farmacista Izabella Wents a fost diagnosticată cu tiroidită autoimună la vârsta de 25 de ani. Întrucât medicația convențională nu a ajutat-o prea mult, a hotărât să cerceteze pe cont propriu cauza bolii. Astfel a devenit specialist în tiroidă la nivel internațional.

În prezent, este autorul celui mai vândut ghid al pacienților cu tiroidita Hashimoto din New York, numit ”Intervenții în Stilul de Viață Pentru Identificarea și Tratarea Cauzei de Bază”.

→ Dieta fără gluten

Cea mai importantă descoperire a fost legătura dintre tiroidă și gluten. Persoanele cu Hashimoto care au urmat o dietă fără gluten (antiinflamatoare) au eliminat anticorpii în 3-6 luni. Această simplă modificare a dietei zilnice a produs îmbunătățiri remarcabile. Atacul autoimun a încetat, iar funcția tiroidiană s-a normalizat. Unele persoanele nici nu au mai avut nevoie de medicamente.

Izabella Wents a făcut un test de sensibilitate la alimente și a descoperit că este alergică la gluten și lactate. La 3 zile după ce a eliminat alimentele pe bază de gluten și lactate din dietă, a scăpat de refluxul de acid. Apoi și-a corectat întreaga dietă, reușind să elimine toate simptomele și să reducă numărul anticorpilor.

Cei care suferă de tiroidită autoimună pot începe prin a descoperi la ce alimente sunt sensibili, urmând o dietă eliminatorie.

Glutenul este o proteină regăsită în grâu, orz și secară. O dietă fără gluten înseamnă așadar excluderea tuturor produselor care conțin aceste cereale (paste, biscuiți etc).

Există și unele alimente bogate în gluten care pot face parte dintr-o dietă antiinflamatoare, precum hrișcă, semințe de in, mei, quinoa.

→ Seleniu și probiotice

Persoanele cu această boală au de regulă niveluri scăzute de seleniu, vitamina B12 și feritină în corp. De altfel, deficitul de seleniu a fost clasificat ca un factor declanșator al bolii. 200 mcg de seleniu pot reduce anticorpii tiroidieni cu 50% pe o durată de 3 luni.

O altă legătură importantă descoperită de Izabella Wents este cea dintre bolile autoimune și sănătatea intestinală. Impactul bacteriilor intestinale asupra sistemului imunitar a fost demonstrat științific. Flora bacteriană intestinală bună poate fi echilibrată cu ajutorul probioticelor.

Acesta se găsesc de regulă în alimentele fermentate (varză murată, iaurt de casă, kefir, borș crud de tărâțe). Se vor elimina produsele bogate în zahăr în amidon.

70% din factorii de risc pentru apariția tiroiditei autoimune sunt de natură genetică. Cu toate acestea, expunerea la radiații (nucleare sau medicale), aportul crescut de iod și contaminanții din mediu au un rol important în dezvoltarea bolii la persoanele susceptibile.

____________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. DR. Izabella Wentz, Pharm D, Top 6 Ways to Transform Your Health with Thyroid Disease: http://www.greenmedinfo.com/blog/top-6-ways-transform-your-health-thyroid-disease

2. Mayo Clinic: Gluten-Free Diet: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gluten-free-diet/art-20048530

3. Gregory A. Brent, Environmental Exposures and Autoimmune Thyroid Disease, US National Library of Medicine National Institutes of Health:: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2935336/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.