Fructele de drăcilă curăță sângele și cresc imunitatea (rețetă + mod de administrare)

În flora României cresc foarte mulți arbuști dăruitori de fructe comestibile, înzestrate cu proprietăți curative deosebite, pe care merită să-i cunoaștem sau să-i redescoperim.

Unul din acești arbuști este drăcila (Berberis vulgaris), care crește la margine de pădure, în lunci și în tufișuri.

Fructe de dracila

Fructe de dracila: Joost J. Bakker IJmuiden

Fructele sub forma unor boabe ovale se coc toamna și se culeg până în ianuarie. Au o culoare roșie intensă, și un gust acrișor.

Sunt bogate în vitamina C, acizi organici, antioxidanți, compuși polifenolici și minerale.

Din fructele de drăcilă se poate face dulceață, gelatină sau gem, întrucât acestea conțin foarte multă pectină (o fibră care ajută la închegarea gemului).

Sunt de asemenea folosite la prepararea de vinuri, siropuri sau salate, pentru acompanierea unei mese bogate în carne.

De pildă, popoarele orientale folosesc fructele de drăcilă uscate în orez, în chiftele sau preparate din carne.

Utilizări medicinale populare

În scop medicinal se folosesc atât fructele, cât și frunzele și rădăcina de drăcilă, sub formă de infuzie, decoct sau tinctură.

– febră, scorbut
– dureri în gât
– curățarea sângelui
– drenaj hepatic și renal
– boli de ficat
– pietre la rinichi
– insuficiență renală
– infecții urinare
– nefrită
– angiocolită
– reumatism, gută

Vin din fructe de drăcilă – rețetă

Ingrediente

• 150 g de fructe
• 1 litru de vin roșu

Preparare

Fructele de drăcilă se aleg, se îndepărtează impuritățile și se spală bine. Se zdrobesc apoi cu ajutorul unui mixer, blender sau a mașinii de tocat carne.

Se pun într-un borcan sau într-o sticlă cu gura largă, și se toarnă peste ele vinul. Ideal ar fi să folosiți un vin bun de țară.

Închideți recipientul ermetic și lăsați fructele la macerat 30 de zile, într-un loc ferit de lumină. Agitați zilnic recipientul.

Strecurați apoi vinul și adăugați 200 g de zahăr brut sau miere, după gust. Amestecați, și păstrați vinul în frigider.

Se pot consuma câte 2 linguri de vin, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Pentru purificarea sângelui și întărirea imunității, se poate ține o cură de 21 de zile.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24551773
2. http://www.formula-as.ro/2014/1138/medicina-populara-77/fructele-uitate-ale-toamnei-18364
3. http://www.farmacianaturala.com/dracila/dracila.html

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.