Nivelul TENSIUNII ARTERIALE în funcție de vârstă

Tensiunea arterială are două valori, de exemplu 140/90 mmHg, sau 14 cu 9: numărul de sus reprezintă tensiunea arterială sistolică – adică tensiunea cea mai mare atunci când inima bate și împinge sângele în corp, iar numărul de jos reprezintă tensiunea arterială diastolică – adică tensiunea cea mai mică atunci când inima se relaxează între bătăi.

În graficul de mai jos puteți verifica ce înseamnă nivelul tensiunii arteriale pe care îl aveți, dacă este mare, normal (sănătos) sau mic. Aceste intervale sunt valabile pentru adulții de orice vârstă.

Tensiune Arterială Valori

90/60 și sub – indică o tensiune arterială mică (hipotensiune);
90/60 – 120/80 – indică o tensiune arterială ideală, adică normală și sănătoasă
120/80- 140/90 – indică o tensiune normală, ușor crescută
140/90 și peste – indică o tensiune arterială mare (hipertensiune)

Tensiunea arterială crește când inima bate și scade când inima se relaxează între bătăi. Nivelul ei variază minut de minut, în funcție de poziția corpului, de activitatea fizică, de stres și de somn.

Hipertensiune arterială. Dacă tensiunea arterială sistolică (numărul de sus) este 140 sau peste această valoare, înseamnă că aveți hipertensiune, indiferent de valoarea tensiunii arteriale diastolice (numărul de jos). Dacă tensiune arterială diastolică (numărul de jos) este 90 sau peste, aveți hipertensiune arterială, indiferent de tensiunea arterială sistolică (numărul de sus).

Hipotensiune arterială. Dacă tensiunea arterială sistolică este 90 sau sub această valoare, înseamnă că sunteți sub tensiune, adică aveți hipotensiune arterială, indiferent de tensiunea arterială diastolică. Dacă tensiunea arterială diastolică este 60 sau sub, aveți hipotensiune arterială, indiferent de valoarea tensiunii arteriale sistolice.

Hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru atac de cord, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență renală și alte probleme periculoase de sănătate.

Asociația Americană a Inimii recomandă tinerilor începând cu vârsta de 20 de ani să-și verifice nivelul tensiunii arteriale o dată la 2 ani. Acest lucru este valabil în cazul celor care au o tensiune arterială sub 120/80 mmHg.

Valorile tensiunii arteriale în funcție de vârstă

Valorile Tensiunii Arteriale În Funcție de Vârstă

Valorile Tensiunii Arteriale În Funcție de Vârstă

Surse:
http://www.disabled-world.com/artman/publish/bloodpressurechart.shtml
http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Bloodpressurechart

Citeşte mai multe despre:

12 comentarii

  1. Greseala in descrierea hipotensiunii arteriale diastolice(nu 90 ci sub 60 etc)

  2. Ce fain,la mine este un tip cu baston ! Ce mai contează ! Sunt calificat.Un fleac m-au ciuruit !

  3. Ma incadrez la 6~13 ani…tens minima..haha

  4. valorile din tabel sint date doar pana la 64 de ani,deci peste aceasta varsta poti avea orce valoare?

  5. excelent articolul! si foarte util

  6. cred ca aceste valori ar trebui schimbate , nu mai sunt de actualitate – –a se vedea factorii de mediu , alimentatie , stres–- , eu am tensiunea intre 180-230 /100-130 (valori citite de medic specialist , eu miam citit si mai mari 240/140) cu tratamet si ma simt foarte bine , iar cand scade sub 180/100 ma simt foarte ametit , deci ……… astept sa vad ce zic si alti specialisti

  7. OMS, la presiunea marilor concerne farmaceutice, a modificat pragurile considerate a fi ‘normale’, atât la tensiune, cât și la glicemie și colesterol. Astfel că, o parte din valorile considerate a fi ‘normale’ în urmă cu 50 de ani, astăzi au devenit patologice, Big-Pharma alegându-se cu mult mai mulți consumatori, iar medicii cu mult mai mulți pacienți de monitorizat. Înmulțirea spectaculoasă a farmaciilor, a cabinetelor medicale și a laboratoarelor de analize, reflectă în mod grăitor acest aspect, de care nu mai ține cont nimeni. Dacă vrei neapărat să știi care sunt pragurile de la care poți considera că ai hiper/hipotensiune, diabet sau colesterol mărit, studiază un tratat de medicină de prin anii 50. Cât despre colesterol… e o poveste de adormit copiii, spusă adulților, pentru a-i înnebuni și a le lua banii!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.