Alimente-medicament în afecțiunile VASCULARE (varice, flebită, arterită, circulație, hemoroizi) – Ovidiu Bojor

Pentru a vă face o idee despre bolile vasculare, trebuie să știm câteva lucruri. Sistemul vascular reprezintă rețeaua de vase de sânge a corpului, care include arterele, venele și capilarele.

Acestea sunt tuburi elastice care duc sângele în toate regiunile corpului. În timp ce arterele transportă sângele dinspre inimă, venele îl aduc înapoi la inimă.

Afecțiuni Vasculare - Remedii Naturiste

Afecțiuni Vasculare – Remedii Naturiste

Afecțiunile vasculare sunt așadar cele care afectează sistemul circulator. Au devenit extrem de populare la populația actuală. Sunt o sub-categorie a bolilor cardiovasculare, și au un risc crescut de fatalitate.

Problemele la acest nivel apar atunci când arterele se îngroașă și devin tari, arterele se îngustează și pot cauza ischemie, se formează cheaguri de sânge care blochează circulația la inimă sau la creier, vasele de sânge slăbesc, se sparg și pot cauza sângerări în interiorul corpului, blocajele la nivelul arterelor coronariene pot cauza dureri în piept (angină) atac de cord, dureri de picioare sau crampe (la nivelul picioarelor), ulcere, oboseala picioarelor, pierderea completă a circulației poate cauza cangrenă și pierderea membrelor, ș.a.m.d.

Remedii pentru afecțiunile vasculare

Înaintarea în vârstă este un factor de risc pentru bolile vasculare, la fel și istoricul de boli cardiovasculare în familie, sarcina, statul pe scaun sau în picioare pentru mult timp, diabetul, colesterolul, obezitatea și fumatul.

Principalele recomandări pentru persoanele care suferă de afecțiuni vasculare sau au o predispoziție spre ele sunt legate de alimentație (care trebuie să fie preponderent vegetală), de mișcarea fizică (mers pe jos zilnic) și de stilul de viață (renunțarea la fumat).

Varice, arterite, sechele de flebită, afecțiuni coronariene

Afine (300-500 g, consumate ca atare, sau decoct, preparat dintr-o linguriță la 1 cană de apă prin fierbere 10 minute, sau macerat în apă rece timp de 8 ore; se beau 2 căni pe zi)

Hemoroizi, varice

– Castane (decoct scurt de 2-3 minute, din 15-20 g la 1 litru de apă; se beau 2-3 căni pe zi)
– Piure de castane

Scleroza arterelor, afecțiuni la nivelul picioarelor (varice, flebite)

– Lămâi (servite crude ca atare, adăugate în salate, sau sub formă de suc sau limonadă)

Fragilitate capilară, tromboză

– Portocale (consumate crude ca atare, sau sub formă de suc)

• Accidente vasculare (prevenire)

– Coacăze negre (consumate ca atare, sub formă de suc sau infuzie, din 1-2 lingurițe de fructe uscate la 1 cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi)

Normalizarea circulației sângelui (creșterea permeabilității și elasticității capilarelor)

– Măceșe (infuzie, dintr-o lingură de fructe la 1 cană de apă; se beau 2 căni pe zi)
– Cătină (fructele consumate ca atare, sub formă de suc sau infuzie)
– Pătrunjel (infuzie dintr-o linguriță de frunze la 1 cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi)
– Roșii (consumate crude, ca atare)

Spasme vasculare, tromboză, hemoroizi, varice

– Usturoi (consumat crud ca atare, cel puțin 2-3 bulbi pe zi, sau tinctură, preparată din suc de usturoi și o cantitate egală de alcool diluat la 40 de grade; se iau câte 2-3 lingurițe pe zi, 10 zile pe lună)

Ulcer varicos, arterită, hemoroizi

– Varză (frunzele se zdrobesc, se îndepărtează nervura din centru și se aplică pe zona afectată, fixându-se cu un pansament; se schimbă de 2 ori pe zi)

Hemoroizi

– Afine (spălături locale sau comprese cu decoct din 2-3 linguri de fructe la 1 cană de apă, sau cu macerat la rece din 2-3 linguri la 1 cană de apă)
– Gutui (decoct dintr-o gutuie rasă și 1 litru de apă, până când apa scade la jumătate; se bea pe parcursul zilei)
– Soc (cataplasme cu decoct din 30-50 g de fructe coapte și 1 litru de apă)
– Cartofi (copți, sau suc proaspăt, câte 150-200 g pe zi)
– Dovlecei (cataplasme cu pulpa crudă, zdrobită, cu efect calmant)

Surse articol:
1. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/vasculardiseases.html
3. http://www.webmd.com/heart-disease/vascular-disease

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.