O cană de cacao caldă pe zi previne gripa și îmbunătățește sănătatea inimii
Cacaua caldă pare să fie leacul perfect pentru prevenirea răcelilor în anotimpul rece.
Unde mai pui că este și dulce, reconfortantă și benefică inimii!
Nevoile corpului sunt în mod uimitor satisfăcute în fiecare anotimp, de alimentele și plantele pe care Dumnezeu ni le-a pus la dispoziție.
De pildă, toamna și iarna, când frigul și primejdia gripei ne împresoară, simțim nevoia să bem o ciocolată caldă sau un ceai fierbinte. Acest lucru nu este întâmplător.
Cuprins
Cacaua are proprietăți antivirale și imunostimulatoare
Un studiu japonez recent a arătat că o cană de ciocolată caldă pe zi în timpul sezonului gripei ne poate păzi sănătoși. Cercetătorii au făcut teste pe celule, experimente pe animale și studii clinice pe oameni.
În studiile pe celule, aceștia au descoperit că extractul de cacao inhibă gripa la caninii ai căror celule au fost infectați cu virusul gripal A și B, și cu virusul aviar.
În studiile pe animale, extractul de cacao a avut un efect preventiv asupra gripei, și a îmbunătățit totodată rata de supraviețuire.
Șoarecii au fost hrăniți cu extract de cacao cu 4 zile înainte de a fi infectați cu virusul gripal.
Doza zilnică de cacao folosită pentru șoareci echivalează cu o doză folosită în mod normal de oameni, adică o cană cu ciocolată caldă.
Studiul
Cercetătorii au testat aceste descoperiri și pe oameni. Aceștia au împărțit 123 de persoane în două grupuri.
Ambele grupuri au fost vaccinate împotriva virusului gripal A.
Timp de 3 săptămâni înainte și după vaccinare, un grup a primit câte o cană de ciocolată caldă în fiecare dimineață – cu 360 mg de polifenoli din cacao per cană.
În același timp, grupul de control a primit o băutură placebo, fără cacao.
După 2 săptămâni, la persoanele care au consumat cacao, celulele naturale killer (limfocite toxice ale sistemului imun înnăscut, cunoscute și sub numele de “ucigașul înnăscut” al sistemului imun) au avut o activitate mai pronunțată.
Printre altele, aceste celule au rolul de a recunoaște și elimina celulele infectate cu virusul gripal, în scopul de a preveni răspândirea virusului în corp.
Explicații
Concluzia cercetătorilor a fost că consumul de apă caldă cu cacao poate preveni declanșarea unei gripe.
Cacaua inhibă infecțiile cu virusul gripal prin stimularea imunității naturale a corpului.
Cercetătorii au descoperit că imediat după consumul de cacao, compușii vindecători ai acesteia sunt prezenți în gură, faringe și de-a lungul tractului digestiv, în concentrații mari, care inhibă infecția.
Acești compuși (în mare parte polifenoli – antioxidanți cu o activitate anti-microbiană largă, precum și teobromină, lignină, acizi grași liberi, minerale precum fier, cupru și zinc), cu au un efect imediat.
Acționează direct asupra locurilor infectate, iar efectul lor persistă și după ingerare.
Mai mult decât atât, consumul de ciocolată caldă are un efect anti-inflamator.
Alte studii au arătat deja că ciocolata crește activitatea celulelor killer împotriva celulelor canceroase.
Cercetătorii japonezi cred că descoperirile lor sugerează faptul că polifenolii (în special procianidinele) din ciocolată pot fi eficienți în tratarea și prevenirea cancerului colorectal și a virusului hepatic B la oameni.
Alte beneficii asociate consumului de cacao/ciocolată
• reducerea stresului
• scăderea tensiunii arteriale
• îmbunătățirea sănătății inimii
• arderea grăsimii abdominale
• reducerea riscul de diabet
Pentru aceste efecte, se recomandă ciocolata neagră, bogată în cacao (cu o concentrație de peste 70% cacao) și cu un conținut redus de zahăr.
Cum se prepară apa caldă cu cacao
Cel mai bun mod de a beneficia de compușii din cacao este sub formă de ciocolată caldă, preparată din pudră de cacao naturală și apă sau lapte.
Puteți găsi în acest articol mai multe detalii de preparare.
Sursă articol: GreenMedInfo, Daily cup of cocoa helps prevent flu: http://www.greenmedinfo.com/blog/daily-cup-cocoa-helps-prevent-flu