3 KIWI pe zi scad tensiunea arterială (studii)

Ultimele studii științifice demonstrează că bolile moderne se pot corecta sau preveni prin alimentație. De pildă, cercetătorii norvegieni au descoperit că tensiunea arterială poate fi micșorată cu ajutorul fructelor kiwi.

Kiwi

Kiwi

Studiile anterioare au arătat că merele au capacitatea de a reduce nivelul tensiunii arteriale. Oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Oslo au dorit să vadă dacă nu cumva kiwi are un efect mai puternic de merele, luând în considerare faptul că aportul crescut de luteină (un oxicarotenoid cu proprietăți antioxidante) și alți compuși regăsiți în kiwi cresc biodisponibilitatea oxidului nitric (responsabil cu scăderea tensiunii arteriale).

Rezultatele acestei cercetări au fost impresionante. Investigatorii au descoperit că 3 kiwi pe zi au avut un efect hipotensiv mai mare decât 1 măr pe zi.

50 de bărbați și 68 de femei cu vârsta peste 55 de ani cu hipertensiune arterială moderată au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit câte 3 kiwi pe zi, iar grupul de control a primit câte 1 măr pe zi, timp de 8 săptămâni.

La finalul studiului, cercetătorii au observat că ambele grupuri au avut o tensiune arterială mai bună, însă grupul care a primit kiwi a prezentat o scădere mai mare a tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Concluziile au fost că 3 kiwi pe zi a îmbunătățit tensiunea arterială mai mult decât 1 măr pe zi.

Cercetătorii cred că acest efect se datorează creșterii nivelurilor plasmatice de luteină și a capacității antioxidante la persoanele care au primit kiwi.

Merele conțin foarte multă quercetină, un antioxidant care a fost asociat cu un risc mai mic de boli coronariene și accident vascular cerebral. Acest flavonol se găsește de asemenea în fructele de pădure și în ceapă. În studiile epidemiologice, suplimentarea cu quercetină a redus de asemenea tensiunea arterială la rozătoare. Studiile ulterioare au arătat că acest antioxidant are un efect hipotensiv și la oameni.

Surse:
1. http://circ.ahajournals.org/cgi/content/meeting_abstract/124/21_MeetingAbstracts/A16175
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17951477
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22258209

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.