SEDENTARISMUL – iată ce se întâmplă cu corpul nostru când stăm multe ore jos

Știm că sedentarismul este dăunător. Mulți dintre noi chiar ne simțim puțin “vinovați” după câteva ore de stat imobilizați în fața televizorului. Ce anume se petrece în corpul unui adult care petrece 8 ore pe zi pe scaun? Începând de la cap și până la picioare, au loc o serie de problemele în lanț.

Efectele Sendetarismului

Efectele Sendetarismului

Datorită progresului continuu al tehnologiei avem acces mult mai ușor la tot ce ne dorim. Acest lucru ne încurajează însă să depunem tot mai puțin efort pentru a realiza ceva.

Nu este vorba numai despre joburile care devin astăzi tot mai computerizate, ci despre stilul nostru general de viață. Dacă în trecut eram nevoiți să spălăm rufele manual și să măturăm pe jos cu mătura, acum ne folosim de mașina de spălat, de aspiratoare, roboți de bucătărie, blendere și alte dispozitive care fac treaba în locul nostru.

Privilegiile tehnologiei ne fac viața mai ușoară, și acest lucru nu este rău. Problema este lipsa de activitate – întâlnită astăzi la tot mai multe persoane, afectează condiția fizică și starea de sănătate a întregului corp.

Conform statisticilor, în 90% din locuințele americanilor există cel puțin un calculator. Aproximativ 80% din aceștia folosesc Internetul zilnic. Adevărata problemă este că, inclusiv după o zi lungă de muncă la birou, multe persoane continuă să-și petreacă restul timpului liber din zi în fața ecranului, navigând pe Internet, angajându-se în diverse chatu-uri online cu prietenii și în jocuri video, sau uitându-se la diferite programe de divertisment până noaptea târziu.

Probleme de sănătate asociate cu statul prelungit pe scaun

Statisticile arată că 40% din persoanele care suferă de dureri de spate au tendința de a petrece ore în șir la calculator. Cercetările recente au asociat stilul de viață sedentar este asociat cu o serie de probleme cu spatele, și nu numai: obezitate, boli cardiovasculare și diabet.

La nivel INTERN:

Boli de inimă

Șederea prelungită pe scaun a fost asociată cu creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului. Mușchii ard mai puțină grăsime, iar sângele circulă mai lent.

Producție excesivă de insulină

Celulele din mușchii inactivi nu răspund rapid la insulină, astfel încât pancreasul produce prea multă insulină, fapt care poate duce la diabet.

Cancer

Studiile au asociat sedentarismul cu riscul de cancer de colon, de sân și endometrial. Excesul de insulină încurajează creșterea celulelor. Pe de altă parte, mișcarea stimulează antioxidanții naturali să ucidă radicalii liberi cauzatori de cancer.

Creier “încețoșat

Mișcarea mușchilor pompează sânge proaspăt și oxigen la nivelul creierului și declanșează diverși neurotransmițători responsabili cu îmbunătățirea stării de spirit sau a dispoziției. Când ducem o viață sedentară timp îndelungat, totul încetinește în corp, inclusiv funcția creierului.

La nivelul MUȘCHILOR, OASELOR și VENELOR

Gât tensionat, luxat

Dacă cea mai mare parte a statului jos are loc la serviciu, la birou, întinderea gâtului înainte sau înclinarea capului pentru a ține telefonul în timp ce mâinile tastează la calculator poate provoca întinderi periculoase ale vertebrelor cervicale și cauza dezechilibre permanente.

Dureri de umeri și spate

Gâtul nu se întinde singur, ci angajează suprasolicitând și umerii și mușchii spatelui, în special trapezul, care conectează gâtul și umerii.

Dureri de spate, hernie de disc

Spinările care nu se mișcă devin inflexibile și predispuse la leziuni sau dureri în cele mai simple și banale activități zilnice, precum simpla întindere după o ceașcă de cafea sau îndoirea corpului pentru legarea șireturilor.

Când ne mișcăm, discurile fine dintre vertebre se extind și se contractă precum bureții, îmbibând sângele proaspăt și nutrienții. Când stăm jos mult timp, aceste discuri sunt striviți neuniform și își pierd spongiozitatea. Colagenul care susține tendoanele și ligamentele se întărește în jur.

De asemenea, persoanele care stau mult timp pe scaun sau în poziție de șezut au un risc mai mare de hernie de disc lombară.

Hiperlordoza

Statul în scaun mult timp poate cauza hiperlorodoza. Aceasta înseamnă curbarea excesivă a lordozei (arcuirii naturală a coloanei vertebrale) spre față, până la nivelul regiunii lombare.

Rigiditatea șoldurilor

Șoldurile flexibile ne ajută să ne menținem echilibrul, însă “sedentariștii cronici” își extind foarte rar mușchii flexori de la nivelul șoldului în față, încât aceștia se scurtează și se întăresc. Studiile au arătat că mobilitatea scăzută a șoldurilor este principalul motiv pentru care persoanele vârstnice au tendința de a cădea și a se lovi.

Circulație deficitară la nivelul picioarelor

Statul în șezut perioade lungi de timp încetinește circulația sângelui, cauzând o serie de probleme: glezne umflate, vene varicoase sau cheaguri de sânge periculoase (tromboză venoasă profundă).

Oase moi, fragile

Activitățile fizice simple precum mersul pe jos sau alergatul stimulează oasele șoldurilor și oasele inferioare ale corpului să crească mai groase, mai dense și mai puternice. Oamenii de știință atribuie parțial creșterea cazurilor de osteoporoză lipsei de mișcare sau activitate fizică.

Mortalitatea la sedentariști

Un studiu desfășurat pe o perioadă de 8 ani și jumătate a arătat că persoanele care au petrecut cel mai mult timp la televizor (peste 7 ore) au avut cel mai mare risc de deces, comparativ cu cei care au petrecut doar o oră pe zi la TV.

 Numărul de ore petrecute la televizor  Risc de deces
 1-2 ore  4%
 3-4 ore  14%
 5-6 ore  31%
 7+ ore  61%

Care este poziția corectă de stat jos

Dacă sunteți nevoit să stați mult timp sau des pe scaun, faceți acest lucru corect:

– stați drept;
– nu vă înclinați în față;
– țineți coatele îndoite la 90 de grade
– țineți tălpile lipite de podea

Dacă aveți posibilitatea, încercați să alternați statul jos cu statul în picioare la serviciu. Ridicați-vă în picioare la fiecare 20-30 de minute și faceți câțiva pași.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


13 comentarii

  1. si daca nu lucram in birou ,lucram in fabrici de confecti ,cum procedam ?

  2. Daaa,in timp se creeaza probleme ,dar ce sa faca aceia ce au serviciul de asa natura – pe scaun cate 8 – 10 ore cu ochii in calculator,uneori inclusiv sambata ???

  3. Miscarea cel mai bun remediu

  4. Nu am astat mult pr scaun doar vreo zece ani cate douasprezece ore pe zi in tura asa ca ……. rezultatele se simt.

  5. dar cand stam prea mult in picioare asa cu zilele intregi?de asta de ce nu ziceti nimic?

  6. Cica ar fi bine…o viața mai lunga…

  7. Da. Sa nu mai stam jos !
    😎😁😉

  8. Mai stati si in picioare!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]