Tinctură de Busuioc – Preparare și Utilizare în Boli

Busuiocul este una din cele mai îndrăgite plante aromate, cu un substrat religios puternic pentru noi românii, datorită utilizării sale la prepararea Sfintei Aghiasme. Dincolo de efectul miraculos al rugăciunii, care sfințește apa, aghiasma nu se alterează, nu prinde miros și nu se strică și datorită proprietăților antiseptice ale uleiului volatil și a ionilor de argint conținuți de busuioc.

Cuprins

Rețetă Tinctură de Busuioc

Rețetă Tinctură de Busuioc

Rețetă Tinctură de Busuioc

Busuiocul crește la noi din belșug, și poate fi cultivat și în grădini, sau la ghiveci. Mireasma lui este atât de puternică, încă se păstrează și după uscare, la fel ca și în cazul cimbrului sau rozmarinului. Se culeg ramurele, lăstarii, frunzele și florile tinere, când planta înflorește. Busuiocul se usucă la umbră, pe coli de hârtie, în locuri bine aerisite, apoi se păstrează în pungi de hârtie sau saci de pânză/tifon.

INGREDIENTE

• 10 g de busuioc uscat
• 100 ml de alcool alimentar

PREPARARE

Busuiocul uscat se mărunțește și se pune într-o sticlă sau borcan. Se toarnă alcoolul și se lasă la macerat timp de 10 zile. Recipientul se agită de mai multe ori pe zi. După acest interval, soluția alcoolică se strecoară și se mai lasă la decantat 6 zile, la frigider. Când s-a limpezit, tinctura se strecoară din nou și se păstrează în sticluțe sau flacoane de plastic, cu dop picurător. Tinctura de busuioc astfel preparată poate rezista 2 ani. Se agită înainte de folosire.

INDICAȚII TERAPEUTICE

Afecțiuni respiratorii

Se iau câte 30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, diluate cu o cană de ceai, pentru astm bronșic, bronșită, traheită sau pneumonie. Se poate bea și infuzie de busuioc, câte 3 căni pe zi, cu miere. Tratamentul se poate completa și cu inhalații cu ulei esențial de busuioc.

Răceală și gripă

Se iau câte 30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, diluate într-o cană de ceai de tei. Sau se poate bea ceai, câte 3 pe zi, cu miere.

Boli digestive

Se iau câte 30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, diluate cu o cană de ceai de gălbenele, după masă. Sau se pot bea câte 3 căni de infuzie de busuioc cu miere în fiecare zi. Ajută în caz de flatulență, crampe sau spasme stomacale, aerofagie, balonare, colici, meteorism.

Viermi intestinali, oxiuri, tenie, giardia

Pentru paraziți, se ia câte 1 linguriță de tinctură, diluată cu o cană de ceai de volbură, doar o dată pe zi, seara.

Afecțiuni hepatice și biliare

Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu o cană de ceai de păpădie, după masă. Ajută în tratamentul hepatitelor, colicilor biliare, colecistitei, litiazei biliare, datorită uleiului volatil cu efecte coleretice și colagoge.

Boli de inimă

Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate într-o cană de ceai de ginkgo biloba, pentru hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă sau nevroză cardiacă.

Afecțiuni renale

Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu o cană de ceai de gălbenele. Sau se poate administra sub formă de ceai, câte 1 cană de 3 ori pe zi, cu miere. Ajută în cistită, colici renale și pielite.

Anxietate, nervozitate, insomnie

Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, cu o cană de ceai de tei. Sau se beau câte 3 căni de ceai de busuioc pe zi, cu miere.

Dermatite, eczeme, eriteme, infecții ale pielii

Se iau câte 30 de picături de tinctură de busuioc, de 3 ori pe zi, diluate cu o cană de ceai de trei-frați-pătați. Tinctura se poate aplica și local, de 2 ori pe zi, pe locul afectat.

Atenție, nu depășiți dozele recomandate pentru fiecare afecțiune în parte.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. „Complet gresit! Fara preoti n-ar avea efect antibacterian”!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.