Anason – Proprietăți, Tratamente Naturiste, Preparate
Anasonul (Pimpinella anisum) este unul din cele mai iubite condimente, alături de chimen, fenicul sau coriandru. Puțini dintre noi știu că anasonul face parte din aceeași familie cu țelina, morcovul și planta medicinală angelica. Este apreciat îndeosebi pentru proprietățile sale gastro-intestinale.
Cuprins
Anason – Proprietăți
____________________________________________________________________________________________
Ingredientul care face acest condiment vindecător este uleiul volatil puternic aromat din fructele de anason. Semințele de anason conțin vitamine, dar și proteine. Anasonul este un tonic digestiv excepțional, care poate fi administrat în majoritatea tulburărilor gastrice și intestinale.
Semințele de anason – găsite în magazinele naturiste și alimentare ca medicament sau condiment – reprezintă forma cea mai bună de administrare a condimentului, întrucât pulberea obținută prin măcinarea plantei este dezgolită de substanțele sale nutritive.
Tratamente naturiste cu Anason
____________________________________________________________________________________________
• Balonare, colită de fermentație, colon iritabil
Semințele de anason sunt printre cele mai eficiente remedii împotriva meteorismului și problemelor digestive, datorită efectului antiinflamator și de eliminare a gazelor din stomac. Se administrează câte o jumătate de linguriță de semințe de anason, de 3 ori pe zi, cu 10 minute după masă. Persoanele care nu pot mânca semințe din cauza problemelor dentare, pot lua pulbere (obținută prin râșnițarea semințelor), pe care o vor ține 1-2 minute sub limbă.
• Digestie dificilă, constipație
Cercetătorii germani au stabilit în anii ’90 că semințele de anason sunt un remediu eficient pentru balonare, atonie gastrică și inapetență. Se ia câte un sfert de linguriță de pulbere de anason, cu 15 minute înainte și după masă.
• Diabet
Se iau câte 5 grame de pulbere de anason proaspăt măcinat, timp de 60 de zile, pentru scăderea nivelului glicemic cu peste 30%. Acest tratament ajută de asemenea la scăderea colesterolului rău și total, și la prevenirea afecțiunile inimii care pot să apară în cazul diabeticilor.
• Tuse ușoară sau convulsivă
Se bea ceai de anason, preparat prin infuzarea semințelor. Dacă tusea este cauzată de o infecție bacteriană, se recomandă ceaiul de semințe de anason și cimbru (în cantități egale). Uleiurile volatile ale acestor plante au efecte de ușurare a respirației, antibiotice și antispastice.
• Gastrită hiperacidă
Se bea ceai de semințe de anason, preparat prin infuzare a unei lingurițe de semințe de anason și una de semințe de in. Acestea combat aciditatea stomacului, reduc inflamațiile și leziunile mucoasei gastrice.
• Candidoza
Se iau câte 3-4 lingurițe de pulbere de semințe de anason amestecate cu 3-4 lingurițe de pulbere de rădăcină de cicoare pe zi. Această combinație de plante ajută la combaterea fungilor și la reglarea florei intestinale.
În cazul candidozei vaginale, se pot face spălături vaginale cu infuzie combinată de anason și 2 lingurițe de tulpini de pelin (înflorite). Spălăturile se fac de 3-5 ori pe săptămână.
• Bufeuri la menopauză
Femeile care au simptome specifice în perioada de menopauză – bufeuri, transpirații nocturne, palpitații și osteoporoză pot urma un tratament de 3 luni cu câte o linguriță de tinctură de anason, de 4 ori pe zi. După o pauză de o lună, cura se poate relua. Are efect de reglare hormonală, datorită fito-estrogenilor conținuți.
• Stimularea lactației
Se amestecă în părți egale pulbere de semințe de anason și pulbere de schinduf. Se ia câte o linguriță pe zi. Această combinație de plante stimulează producția de lapte la mame, și îmbunătățește totodată calitățile acestuia. Sugarii pot beneficia și ei de pe urma consumului de anason de către mămicile lor, în sensul că vor fi mai feriți de probleme digestive și colici.
____________________________________________________________________________________________
> Cum se prepară infuzia combinată de anason
Se zdrobește ușor o linguriță de semințe de anason și se pune la macerat 6-8 ore într-o cană de apă. Se strecoară, și lichidul obținut, strecurat, se pune deoparte. Semințele rămase după strecurare se opăresc cu un pahar de apă și apoi se lasă să se răcească. Se amestecă cele două preparate, și se consumă pe parcursul unei zile.
> Cum se obține pulberea de anason
Semințele de anason se macină prin râșnița de cafea și se ia câte un sfert de linguriță, de 2-3 ori pe zi. Este un tratament cu efect calmant pentru problemele digestive și intestinale (reflux gastro-esofagian).
____________________________________________________________________________________________
Anasonul – Contraindicații și precauții
Persoanele cu gastrită, colită acută sau enterită trebuie să consume doar un sfert de doza recomandată pentru oricare din tratamentele de mai sus. În orice caz, nu se depășesc dozele recomandate, deoarece poate avea efecte nocive.