Scorțișoara – leac tradițional pentru răceală, infecții, gaze, diabet
Scorțișoara este o mirodenie-minune, pe care nu știm să o exploatăm, deoarece nu-i cunoaștem adevărata valoare terapeutică.
Această plantă aromatică are beneficii notabile în diverse afecțiuni, precum tulburări gastrointestinale, răceală, gripă și infecții bacteriene, fungice sau virale.
Cuprins
Care este scorțișoara adevărată
Atenție! Pe piață există două tipuri de scorțișoară: indiană (Ceylon) și chinezească (Cassia). Oricine poate intui că cea indiană este mai bună decât cea chinezească.
Scorțișoara adevărată este cea care provine din Sri Lanka. Se găsește doar la magazinele naturiste. Cea din supermarketuri este chinezească.
Diferența dintre ele este că scorțișoara Ceylon este mai puțin toxică pentru ficat decât Cassia. Asta înseamnă că este mai adecvată pentru un consum frecvent sau pe termen lung.
Beneficiile consumului de scorțișoară
Scorțișoara a fost folosită de civilizațiile antice în procedeele de îmbălsămare. În perioada ciumei bubonice, era utilizată ca anti-infecțios, împreună cu cuișoarele.
Era cel mai apreciat condiment în secolele 15-16. Majoritatea utilizărilor sale antice au fost confirmate de studiile moderne.
Afecțiuni gastrointestinale
Comisia E. a Germaniei a aprobat consumul scorțișoarei pentru calmarea spasmelor gastrointestinale și pentru reducerea indigestiei.
Scorțișoara are efecte carminative. Prin faptul că ajută la descompunerea gazelor intestinale, atenuează disconfortul abdominal produs de excesul de gaze.
Poate fi utilă în dispepsie, flatuență, colici intestinale, atonie digestivă, greață și răul de dimineață.
Prin efectul său astringent, scorțișoara reduce senzația de greață și vărsături și ajută în diareea la copii.
Infecții urinare
Cercetătorii germani au descoperit că scorțișoara este utilă în infecțiile tractului urinar deoarece suprimă una din cauzele acesteia, anume bacteria Escherichia coli.
Este eficace și împotriva infecțiile vaginale fungice cauzate de Candida albicanis.
Diabet
Studiile recente sugerează că scorțișoara îmbunătățește controlul zahărului din sânge.
Scorțișoara crește capacitatea insulinei de a metabolizeze glucoza, fapt care ajută la controlul zahărului din sânge.
Scorțișoara face celulele mai sensibile la insulină. Botanistul James Duke spune că 1/8 linguriță de scorțișoară poate crește de 3 ori mai mult eficiența insulinei.
Se pot lua ½ – ¾ linguriță de pudră de scorțișoară la fiecare masă pentru a ajuta la controlul zahărului din sânge.
Digestie
Scorțișoara este o mirodenie caldă, care stimulează sistemul digestiv, fiind astfel utilă în digestie lentă, colici, diaree, greață și vărsături, balonare și distensie. Uleiurile volatile din scorțișoară facilitează digerarea grăsimilor.
Taninurile pe care le conține au, pe de altă, parte efect astringent, fiind recomandate în diaree.
Infecții fungice și virale
Scorțișoara are o activitate antimicrobiană și anti-infecțioasă dovedită științific. Studiile preliminare au arătat că extractele de scorțișoară combat infecțiile cu virusuri, ciuperci, paraziți și mucegaiuri.
Planta s-a dovedit eficientă contra tulpinilor de Candida albicanis, Helicobacter pylori și păduchii de cap.
Răceală și gripă
Scorțișoara este folosită de mult timp în medicina tradițională din India și Europa ca remediu pentru răceală și gripă. Dă rezultate bune dacă este asociată cu rădăcina de ghimbir.
Stimulează circulația sângelui, încălzește corpul, reduce durerile musculare și combate microorganismele infecțioase.
Dureri
Nu în ultimul rând, scorțișoara poate fi folosită ca agent calmant. Prin faptul că inhibă acțiunea prostaglandinelor, contribuie la ameliorarea durerilor.
Datorită acțiunii stimulente asupra fluxului sangvin, scorțișoara încălzește extremitățile și reduce senzația de mâini și picioare reci. Este benefică și în durerile musculare, crampele menstruale și artrită.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre scorțișoară și utilizările ei în medicina naturală:
Ceapă cu ghimbir și scorțișoară – leac de casă pentru tuse și răceală
Ceaiul de afin cu scorțișoară reduce colesterolul și zahărul din sânge
Oțet cu scorțișoară și busuioc – rețetă pentru reglarea zahărului din sânge
Apa cu lămâie, oțet și scorțișoară te ajută să arzi mai multă grăsime abdominală
Articol tradus din: Herbal Wisdom, Cinnamon benefits: https://www.herbwisdom.com/herb-cinnamon.html