Cum să-ți reglezi zahărul din sânge și să scapi de poftele alimentare, oboseală și grăsimea abdominală

Chiar dacă nu ai diabet, acest articol este și pentru tine.

Foarte multe persoane au probleme cu zahărul din sânge și din această cauză experimentează diverse stări neplăcute și simptome.

Sfaturi pentru reglarea zaharului din sange

Sfaturi pentru reglarea zaharului din sange: Macrovector

Semne că mănânci prea mult zahăr și carbohidrați

Reglarea zahărului din sânge nu-i mai privește astăzi doar pe diabetici. Ea este deopotrivă importantă pentru toți cei care au tulburări de dispoziție, anxietate, probleme cu somnul, dereglări hormonale (ovare polichistice), pofte alimentare incontrolabile, creștere în greutate, depozite de grăsime la nivel abdominal.

Da, grăsimea de pe burtă este un semn că mănânci prea mult zahăr și ai un exces de glucoză în sânge.

Un alt semnal de alarmă este că ai căderi de energie în a doua parte a dimineții, în jurul orei 10-11, dar și după-amiază.

Dieta bogată în zahăr este în mare parte de vină pentru aceste stări letargice care apar fără alte explicații.

Cu cât mai mult zahăr consumăm, cu atât mai multe creșteri și scăderi ale zahărului din sânge vom avea. Aceste fluctuații glicemice duc la hiperglicemie, hipoglicemie, creștere în greutate și probleme hormonale.

Zahăr crescut în sânge – simptome

Nu este necesar să-ți faci analize la sânge pentru a depista dacă ai un exces de glucoză în fluxul sangvin. Sunt câteva semne care îți arată acest lucru:

  • senzație constantă de foame (chiar și după masă)
  • senzație constantă de sete
  • urinare frecventă
  • oboseală după masă
  • vedere încețoșată
  • dificultăți de concentrare
  • grăsime abdominală greu de eliminat

Zahăr scăzut în sânge – simptome

Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați poate provoca nu numai hiperglicemie, ci și hipoglicemie. După o masă bogată în aceste ingrediente „albe”, zahărul din sânge crește instant, după care scade sub limita normală.

În consecință, apar simptome de hipoglicemie:

  • nevoia de a mânca des pentru a avea energie
  • nevoia de zahăr la scurt timp după masă
  • senzație de foame asociată cu tremur, nervozitate sau anxietate
  • tulburări de dispoziție
  • lipsă de concentrare
  • iritabilitate, nerăbdare
  • confuzie, dezorientare
  • ritm cardiac crescut sau rapid
  • amețeală

Hipoglicemiile dese sau cronice pot duce la pre-diabet și chiar la diabet.

Iată câteva motive pentru care mulți dintre noi trebuie să ne reglăm zahărul din sânge. Putem face acest lucru prin dietă, prin mișcare fizică și prin consumul unor plante sau suplimente alimentare.

Dietă pentru reglarea zahărului din sânge

Nivelul zahărului din sânge depinde în mare parte de ceea ce mâncăm într-o zi. Este important să începem ziua cu dreptul. Prima masă a zilei nu trebuie să fie sub nicio formă o masă cu zahăr sau carbohidrați rafinați.

Dacă mănânci de la prima oră gogoși, covrigi sau alte produse de acest fel, nu poți decât să te aștepți la o cădere de energie în scurt timp.

Micul-dejun trebuie să fie echilibrat din punct de vedere nutrițional. Acesta trebuie să conțină proteine, grăsimi și fibre.

Construiți-vă masa de dimineață pe baza acestor nutrienți și veți avea mai multă energie în timpul zilei. La fel și restul meselor. Evitați pe cât posibil gustările între mese, deoarece fiecare gură de mâncare crește zahărul din sânge. 

Dieta keto și postul intermitent dau rezultate bune în diabet, obezitate, ficat gras și alte tulburări metabolice.

Beți mai multă apă

Dacă vreți să evitați vârfurile glicemice din timpul zilei, hidratați-vă corect. Un studiu observațional a arătat că persoanele care beau mai multă apă tind să aibă niveluri mai mici ale zahărului din sânge.

Faceți mișcare fizică

Exercițiile fizice nu trebuie să lipsească din „meniul” vostru zilnic. Acestea țin zahăru din sânge în echilibru și cresc sensibilitatea la insulină.

Un pont important pentru cei care au insulinorezistență este să facă sport pe stomacul gol. Asta înseamnă dimineața, cu 1-2 ore înainte de masă. Acesta este momentul cel mai prielnic pentru a reduce rezistența la insulină.

Este bine să faceți mișcare și în prima oră după masă, pentru a reduce zahărul din sânge și a-l face disponibil pentru mușchi.

Exercițiile fizice făcute cu regularitate ajută de asemenea la scăderea hemoglobinei glicate.

Un studiu pe 20 de femei obeze din Coreea a arătat că 50-70 de minute de mers, 3 zile pe săptămână, au redus circumferința taliei cu aproape 2,8 cm. Studiul a durat 3 luni.

Grăsimea abdominală scade mai mult atunci când faceți antrenamente de rezistență.

Dormiți suficient

La fel ca apa, somnul este un factor neglijat în ceea ce privește menținerea zahărului din sânge la niveluri bune.

Privarea de somn a fost asociată în studii cu dereglări ale zahărului din sânge, sensibilitate scăzută la insulină și un risc crescut de a face diabet.

Nopțile nedormite sau lipsa de somn crește nivelul de stres (cortizol), care la rândul lui crește nivelul de zahăr din sânge.

Cei care nu dorm suficient au de asemenea tulburări de apetit și o tendință de a mânca mai mult și mai prost (dulciuri, produse bogate în zahăr, grăsimi, carbohidrați).

Țineți stresul sub control

Expunerea la stres pe perioade lungi de timp afectează zahărul din sânge. Nivelurile crescute de cortizol cresc glicemia a jeun.

Stresul nu poate fi evitat, însă reacțiile noastre la stres pot fi îmbunătățite. Adoptarea unei atitudini calme și pozitive poate schimba mult o situație stresantă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturale pentru scăderea zahărului din sânge:

Rețetă aromată pentru echilibrarea zahărului din sânge
Cum să scazi zahărul din sânge stând pe scaun
Oțetul scade zahărul din sânge și reglează menstruația la femeile cu ovare polichistice
11 alimente cu indice glicemic mic, care nu cresc zahărul din sânge și nu îngrașă

Sursă articol: Hormones & Balance, How to balance blood sugar levels: https://hormonesbalance.com/articles/how-to-balance-blood-sugar-levels/?_kx=Wt5GuXvg6yRk29icchUXctn93E96yMJ8KrCKIi1yAEjhQEy0hpDtWc6K7pz3UIVQ.YvPZG4

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.