Propolisul – leac valoros pentru afecțiunile stomacului (inflamații, leziuni, infecții)

Propolisul este unul din cele mai puternice antibiotice naturale. Combate numeroși patogeni infecțioși, de la bacterii și fungi, până la virusuri și paraziți.

Este indicat în diverse infecții sistemice, de la cele respiratorii și pulmonare, până la cele intestinale și cutanate.

Propolisul – leac valoros pentru afectiunile stomacului - inflamatii, leziuni, infectii

Propolisul – leac valoros pentru afectiunile stomacului – inflamatii, leziuni, infectii: Kjpargeter

Incidența bolilor gastrointestinale

În zilele noastre, tot mai multe persoane au probleme cu stomacul. Bolile în acest segment s-au înmulțit considerabil. A crescut îngrijorător rata alergiilor și intoleranțelor alimentare, precum și a bolilor intestinale inflamatorii sau ulcerative.

Pe lângă procesele ulcerative (gastrita, ulcerele), s-au înmulțit cazurile de boli inflamatorii, precum intestinul permeabil, boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă și SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire).

De multe ori, balonarea, constipația sau diareea și alte simptome abdominale care însoțesc aceste afecțiuni se pot datora unor microorganisme și inflamații.

De aceea, este importantă depistarea și tratarea infecțiilor care pot afecta tractul gastrointestinal.

Propolisul este un remediu natural contra infecțiilor de la nivelul tubului digestiv, dar și a altor afecțiuni stomacale. Aceste beneficii se datorează proprietăților sale antioxidante, antiinflamatorii, antisecretoare și citoprotectoare.

Propolisul combate inflamația, infecțiile și leziunile gastrointestinale

O recenzie publicată în 2018 în jurnalul academic „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” a evaluat potențialul propolisului în tratarea tulburărilor gastrointestinale.

Mai multe studii au demonstrat eficacitatea propolisului în prevenirea și tratarea patologiilor gastrointestinale.

Astăzi, tinctura de propolis este utilizată în mucozită, colită, gastrită, ulcer peptic și cancere gastrice.

Acest produs apicol suprimă factorii inflamatori, protejează integritatea peretelui intestinal și ajută la vindecarea leziunilor gastrice.

Studiile pe animale au arătat că propolisul oferă protecție gastrică asupra mucoasei împotriva stresului oxidativ și a ulcerațiilor, fiind util în tratarea ulcerelor.

Nu mai puțin importante sunt rezultatele obținute împotriva Helicobacter pylori. Toate extractele de propolis testate au inhibat creșterea acestui patogen.

Propolisul poate fi utilizat și în infecții virale ale stomacului (gastroenterită), colecistite, ficat gras, hepatit și ciroză.

Tinctura de propolis – indicații terapeutice

Tinctura de propolis atenuează simptomatologia provocată de colite, gastrite, ulcere gastrice, enterocolite și disbioză intestinală (perturbarea florei bacteriene intestinale).

Mai mult decât atât, reglează secrețiile gastrice și contribuie la cicatrizarea leziunilor. În consecință, reduce durerile de stomac.

Ulcere și infecții digestive

Se iau câte 50 de picături de tinctură în 100 ml de lapte cald pe zi, pe stomacul gol. Acest tratament ajută în ulcer gastro-intestinal, enterită sau dureri de stomac.

Paraziți intestinali

Tratamentul pentru parazitoza intestinală constă în administrarea a 50 de picături de tinctură de propolis, de 2 ori pe zi. Fiecare doză se pune într-o lingură de miere. Se consumă între mese.

Colită de fermentație

Se consumă câte 50 de picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, cu câte o lingură de miere. Administrarea se face cu o oră înainte de masă. Dacă stomacul nu suportă miere, consumați tinctura cu o felie de pâine.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre propolis:

Cum se prepară tinctura de propolis și la ce o poți folosi
Cervicita, rană pe col, infecții vaginale – tratament cu preparate din propolis 
Aloe vera cu miere și propolis – tratament natural pentru rănile stomacului, colesterol, ficat obosit, anemie
Propolisul – minunea care vindecă afecțiuni orale, respiratorii, cardiovasculare, intestinale, canceroase, renale, genitale

Surse articol:

1. Ruiz-Hurtado PA, Garduño-Siciliano L, Domínguez-Verano P, Balderas-Cordero D, Gorgua-Jiménez G, Canales-Álvarez O, Canales-Martínez MM, Rodríguez-Monroy MA. Propolis and Its Gastroprotective Effects on NSAID-Induced Gastric Ulcer Disease: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Sep 11;13(9):3169. doi: 10.3390/nu13093169. PMID: 34579045; PMCID: PMC8466107.
2. da Silva LM, de Souza P, Jaouni SKA, Harakeh S, Golbabapour S, de Andrade SF. Propolis and Its Potential to Treat Gastrointestinal Disorders. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Mar 15;2018:2035820. doi: 10.1155/2018/2035820. PMID: 29736177; PMCID: PMC5875067.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.