Frunzele de nuc scad greutatea corporală, grăsimea de pe burtă și tensiunea arterială
√ Articol bazat pe studii științifice
Frunzele nucului sunt la fel de valoroase în terapeutica naturală ca și nucile.
Un studiu apărut în anul 2018 în jurnalul „BMC Complementary Medicine and Therapies” a arătat că frunzele de nuc ajută la slăbit și la scăderea tensiunii arteriale.
Cuprins
Studiu pe frunzele de nuc și efectele lor în diabet
Cercetătorii iranieni au investigat efectele extractului de frunze de nuc (Juglas regia) asupra glucozei și a factorilor de risc cardiovascular la peraoane cu diabet de tip 2.
Studiul a fost unul clinic randomizat, dublu-orb și controlat prin placebo. Cei 50 de pacienți diabetici au fost împărțiți în mod aleatoriu în 2 grupuri:
- grupul de intervenție a primit capsule cu 100 mg de extract de frunze de nuc;
- grupul de control a primit capsule placebo.
Capsulele cu extract de nuc au fost administrate pacienților de 3 ori pe zi, timp de 8 săptămâni.
Cercetătorii au măsurat glucoza și insulina din sânge, hemoglobina glicată, rezistența la insulină, greutatea corporală, indicele de masă corporală, tensiunea arterială și profilul lipidelor.
Aceste analize au fost efectuate înainte și după cele 2 luni de tratament și ulterior comparate între cele două grupuri.
Capsulele cu frunze de nuc îi ajută la slăbit
Capsulele cu nuc au avut rezultate neașteptate. Tratamentul nu a produs modificări notabile ale glucozei din sânge sau a rezistenței la insulină. Cu toate acestea, autorii au constatat o scădere a greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a tensiunii arteriale sistolice la finalul studiului.
Comparativ cu grupul de control, pacienții care au primit capsule cu nuc au slăbit.
Concluzia autorilor acestui studiu a fost că 200 mg de extract de frunze de nuc pe zi ajută la scăderea greutății corporale și a tensiunii arteriale.
Mecanisme de acțiune
Frunzele de nuc sunt bogate în compuși fenolici și flavonoizi. Au proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antidiareice și antihelmintice.
Studiile au arătat că polifenolii au efecte benefice în hipertensiunea arterială, ateroscleroză, disfuncția endotelială, dislipidemie și alte complicații cardiovasculare asociate diabetului.
Frunzele de nuc conțin diverși acizi: hidrocinamic, clorogenic, ferulic, cafeic, p-cumaric, sinapic.
Efectul de scădere a greutății corporale se poate datora acidului clorogenic și acidului cafeic.
Frunzele de nuc reduc grăsimea abdominală și grăsimile din sânge
Un studiu apărut în 2010 în jurnalul „Food and Chemical Toxicology” a arătat că acești antioxidanți alterează grăsimea corporală la șoarecii cu obezitate indusă de o dietă grasă.
Acidul clorogenic și acidul cafeic au diminuat considerabil greutate corporală, masa de grăsime viscerală, leptina și insulina din sânge.
Totodată, acești acizi au redus concentrația de trigliceride din sânge, din ficat și din inimă și concentrația de colesterol din sânge, din țesutul adipos și din inimă.
Aceste rezultate sugerează că acidul clorogenic și acidul cafeic îmbunătățesc greutatea corporală, metabolismul lipidelor și nivelurile hormonilor asociați cu obezitatea.
Acidul clorogenic s-a dovedit mai eficace în reducerea greutății corporale și reglarea metabolismului grăsimilor. Acesta se găsește în cantități mari și în cafeaua verde.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre frunzele de nuci și utilizările lor medicinale:
Ceaiul de frunze de nuc curăță sângele, scade glicemia, tratează afecțiunile stomacului și ficatului
Pulberea de frunze de nuc reglează glicemia și colesterolul în 30 de zile (rețetă + mod de administrare)
Ceaiul din frunze de nuc tratează o sumedenie de boli: digestive, metabolice, ginecologice, cutanate
Băile cu tărâțe și frunze de nuc înlătură oboseala, slăbiciunea și nervozitatea
Surse articol:
1. Rabiei K, Ebrahimzadeh MA, Saeedi M, Bahar A, Akha O, Kashi Z. Effects of a hydroalcoholic extract of Juglans regia (walnut) leaves on blood glucose and major cardiovascular risk factors in type 2 diabetic patients: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. BMC Complement Altern Med. 2018 Jul 4;18(1):206. doi: 10.1186/s12906-018-2268-8. PMID: 29973195; PMCID: PMC6031195.
2. Gutiérrez Ortiz AL, Berti F, Navarini L, Crisafulli P, Colomban S, Forzato C. Aqueous extracts of walnut (Juglans regia L.) leaves: quantitative analyses of hydroxycinnamic and chlorogenic acids. J Chromatogr Sci. 2018 Sep 1;56(8):753-760. doi: 10.1093/chromsci/bmy041. PMID: 29762631; PMCID: PMC6296405.
3. Ae-Sim Cho, Seon-Min Jeon, Myung-Joo Kim, Jiyoung Yeo, Kwon-Il Seo, Myung-Sook Choi, Mi-Kyung Lee, Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice, Food and Chemical Toxicology, Volume 48, Issue 3, 2010, Pages 937-943, ISSN 0278-6915, https://doi.org/10.1016/j.fct.2010.01.003. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869151000013X)