Bea acest ceai seara pentru un somn liniștit și o glicemie bună dimineața – dr. Ergin

Articol bazat pe studii științifice

Seara te ajută să dormi neîntors, iar dimineața să ai o glicemie mai bună.

De ce să nu bei o cană din acest ceai în fiecare seară?” întreabă retoric dr. Ahmet Ergin, autorul acestui rețete.

Bea acest ceai seara pentru un somn linistit si o glicemie buna dimineata - dr. Ergin

Bea acest ceai seara pentru un somn linistit si o glicemie buna dimineata – dr. Ergin

Dr. Ergin este endocrinolog specializat în diabet. În unul din clipurile sale recente pe canalul de Youtube, medicul turc vorbește despre un ceai benefic pentru somn și pentru glicemie.

Acesta îl consideră un elixir. Dacă îl bei seara, vei dormi mai bine în timpul nopții, iar dimineața te vei trezi mai energic.

Ceaiul are ca ingredient principal mușețelul. Această plantă, împreună cu celelalte ingrediente adăugate în ceai – ajută la inducerea somnului și la reglarea nivelului de glucoză de dimineață.

Elixir pentru glicemie și somn – rețetă

Ingrediente

  • 1 linguriță de mușețel
  • 2 lingurițe de pudră de scorțișoară Ceylon
  • 1 lingură de oțet de mere natural
  • sucul de la ½ lămâie
  • 250 ml de apă clocotită

Mod de preparare

Puneți apa la fiert într-un ibric. Când a început să clocotească, stingeți focul. Adăugați mușețelul și scorțișoara. Puneți capacul și lăsați la infuzat 5-10 minute. Strecurați și după ce s-a răcorit, adăugați oțetul și sucul de lămâie.

Dr. Ergin spune că acest ceai își face efectul în decurs de 60 de minute. Așadar, dacă vreți să aveți un somn mai bun, consumați ceaiul cu minim o oră înainte de culcare.

Pe lângă faptul că induce o stare de calm și ajută la dobândirea unui somn neîntrerupt, reglează și nivelul glicemiei.

Dimineața vă veți trezi cu un nivel mai mic al zahărului din sânge, spune dr. Ergin.

După cum ați văzut, este o rețetă foarte simplă, care nu costă mai nimic. Nu veți pierde nimic dacă îl încercați.

La prima vedere, pare un ceai obișnuit, însă are beneficii puternice, diverse și pe termen lung.

Beneficiile incredibile ale acestui ceai

Primul și cel mai mare beneficiu al acestui ceai se referă la diabetici. Mușețelul, scorțișoara și oțetul ajută corpul să gestioneze mai bine glucoza din sânge.

Mușețelul este un calmant bine-cunoscut, cu efecte sedative blânde. Este trachilizant și favorizant al somnului. Conține apigenină, un antioxidant care acționează la fel ca medicamentele pentru insomnie și anxietate.

Beneficiile sale nu se opresc însă aici. Studiile au arătat că această plantă banală are proprietăți antidiabetice. Un studiu pe pacienți cu diabet zaharat de tip 2 a arătat că ceaiul de mușețel, consumat pe termen scurt, a produs efecte benefice asupra markerilor inflamatori și a ameliorat insulin0-rezistența.

Participanții au băut câte 1 cană de ceai de mușețel, de 3 ori pe zi, imediat după masă, timp de 2 luni. Ceaiul a fost preparat din 3 g de plantă și 150 ml de apă clocotită.

Citește și – Mușețelul combate obezitatea, diabetul și ficatul gras

Ceaiul a redus semnificativ concentrația de hemoglobină glicată, insulina din sânge și rezistența la insulină. Tototdată, a crescut capacitatea antioxidantă totală a organismului.

Oțetul de mere și sucul de lămâie nu sunt adăugate în mod întâmplător în acest ceai. Oțetul diminuează glicemia și ajută la reglarea insulinei. Stimulează digestia, combate constipația, ajută la slăbit.

Studiile susțin utilitatea sa în diabet. Consumat seara, înainte de culcare sau înainte masă, aceste reduce creșterea zahărului din sânge și contribuie la stabilizarea nivelului de glicemie și insulină din sânge.

Dacă vei mânca orez și vei include 2 linguri de oțet, indicele glicemic al mesei va fi redus cu 35%. Dacă vei mânca o porție de cartofi și vei consuma oțet, indicele glicemic al acestora va scădea cu 43%. Dacă vei consuma un sandviș, oțetul va reduce cu 31% indicele glicemic la mesei.

Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în jurnalul „Annals of Nutrition & Metabolism”. Cele mai bune efecte le-a avut oțetul consumat în timpul mesei.

Dacă vrei să ai glicemii mici dimineața, bea seara un pahar cu apă în care ai pus 1-2 linguri de oțet de mere.

Citește și – Bea puțin oțet seara dacă vrei să slăbești și să ai glicemii mici

Sucul de lămâie induce sațietatea și reduce apetitul. Ajută la detoxifierea corpului. Are de asemenea efecte bune asupra metabolismului.

Scorțișoara are numeroase beneficii pentru starea generală de sănătate. Este antioxidantă, antiinflamatoare, cardioprotectoare, antidiabetică, hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, antimicrobiană. Favorizează scăderea lipidelor din sânge, dar și arderea grăsimii corporale.

Nu orice fel de scorțișoară este recomandată pentru uz intern regulat sau terapeutic, ci doar scorțișoara indiană (Ceylon). Cea care se găsește în magazinele alimentare este scorțișoară chinezească (Cassia), care are un conținut mai mare de cumarină. În doze mari, cumarina poate afecta ficatul.

Dr. Ergin spune că acest ceai ajută la producția hormonului de creștere, care asigură un somn mai bun. Acesta accelerează de asemenea repararea leziunilor, care în diabet se vindecă greu.

Precauții

Singura atenționare îi vizează pe cei care au probleme cu stomacul și nu tolerează oțetul. Renunțați la el și folosiți doar scorțișoara.

Surse articol:

1. One cup every night for good morning glucose & good sleep: https://www.youtube.com/watch?v=WXW-Ae9nVZI&ab_channel=SugarMD
2. Dr. Eric Berg, Take 2 tablespoons before bed for perfect blood sugars: https://www.youtube.com/watch?v=Nay62P7jb8w&t=4s&ab_channel=Dr.EricBergDC
3. Johnston CS, Steplewska I, Long CA, Harris LN, Ryals RH. Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):74-9. doi: 10.1159/000272133. PMID: 20068289.
4. Zemestani M (2018) Effects of chamomile tea on inflammatory markers and insulin resistance in patients with type 2 diabetes mellitus. Trends Gen Pract 1: DOI: 10.15761/TGP.1000117
5. Zemestani M, Rafraf M, Asghari-Jafarabadi M. Chamomile tea improves glycemic indices and antioxidants status in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutrition. 2016 Jan;32(1):66-72. doi: 10.1016/j.nut.2015.07.011. Epub 2015 Aug 14. PMID: 26437613.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.