Cum să folosești ceapa împotriva căderii părului, mătreții și grizonării – 2 rețete

Articol bazat pe studii științifice

Ceapa poate fi o soluție naturală pentru problemele părului și scalpului, întâlnite astăzi la majoritatea populației.

Cum sa folosesti ceapa impotriva caderii parului, matretii si grizonarii – 2 retete

Cum sa folosesti ceapa impotriva caderii parului, matretii si grizonarii: Stockking

Ceapa – un remediu eficient pentru alopecia aerata

Ceapa a fost inclusă pe lista terapiilor complementare pentru căderea părului, alături de cafeină, capsaicină, curcumină, usturoi, melatonină, uleiul de semințe de dovleac, uleiul de rozmarin, vitamina D, vitamina E, zinc și biotină.

Citește și – Turmericul conține un compus care stimulează regenerarea părului și întârzie căderea părului

Ceapa ar putea fi un tratament eficient pentru alopecia aerata, arată un studiu clinic publicat în 2002 în „The Journal of Dermatology”.

Cercetătorii din Irak au testat efectele sucului crud de ceapă pe 23 de pacienți cu alopecie aerata. Participanții au aplicat sucul pe scalp de 2 ori pe zi, timp de 2 luni.

Ceapa stimulează regenerarea părului

Rezultatele au apărut după 2 săptămâni de tratament. Sucul de ceapă a determinat re-creșterea firelor de păr terminale aspre.

După 4 săptămâni, sucul de ceapă a produs regenerarea părului la 73,9% dintre participanți. După 6 săptămâni, procentul a crescut la 86,9%. Sucul de ceapă a avut o eficiență mai mare la bărbați (93,7%) decât la femei (71,4%).

Acest studiu sugerează că sucul de ceapă crud poate fi un tratament topic eficient pentru alopecia aerata.

Mecanisme de acțiune

Ceapa stimulează creșterea părului datorită compușilor bogați în sulf. Toate legumele din familia Allium (ceapa, usturoiul, prazul, șalota, ceapa verde) furnizează compuși organo-sulfurici. Aceștia au proprietăți antimicrobiene, imunomodulatoare și antiinflamatoare.

Compușii sulfurici și fenolici produc o iritare a scalpului care stimulează creșterea de noi fire de păr.

Ceapa conține nutrienți care hrănesc firul de păr: vitamina B, vitamina C, germaniu, potasiu și magneziu. Se remarcă însă prin conținutul bogat în sulf.

Ceapa este bogat în sulf – „mineralul frumuseții”

Sulful este necesar pentru producția de proteine și enzime. Cea mai mare concentrație de acest mineral se află în păr, piele și unghii. Acest se găsește și în keratină.

A fost supranumit „mineralul frumuseții” și „mineralul vindecător”, datorită capacității sale a de stimula circulația și a reduce inflamația.

Cantitatea mare de sulf din ceapă poate ajuta la regenerarea foliculilor de păr și la creșterea de noi fire de păr.

Acesta mărește faza de creștere a părului, reduce subțierea părului și oprește căderea părului.

Ceapa combate infecțiile scalpului și mătreața

Datorită proprietăților sale antibacteriene, ceapa este utilă în mătreață și infecții ale scalpului.

Antioxidanții pe care îi conține luptă împotriva albirii premature a părului.

Cum să folosești ceapa pentru creșterea părului – rețete

În studiul menționat mai sus, cercetătorii au folosit sucul de ceapă crud. Acesta se poate obține ușor în casă. Cea mai eficientă este ceapa roșie.

Suc de ceapă – rețetă

Decojiți 1-2 cepe și tăiați-le bucăți mici. Puneți-le în vasul blenderului împreună cu 1 lingură de apă sau ulei de cocos.

Mixați până rezultă o pastă. Treceți-o prin sită sau tifon pentru a obține sucul.

Păstrați sucul de ceapă într-un borcănel. Înmuiați un tampon de vată sau o dischetă demachiantă în suc și aplicați-l pe scap. Masați bine pielea capului. Lăsați-l să acționeze jumătate de oră, apoi clătiți.

Ceai de ceapă

Tăiați 2 ceape în sferturi. Colectați cojile. Puneți 2 căni de apă într-o cratiță pe foc. Adăugați cojile de ceapă și fierbeți 2 minute.

Strecurați ceaiul și turnați-l într-o sticlă cu pulverizator. Aplicați pe scalp și pe păr după ce v-ați spălat pe cap. Lăsați-l să acționeze 5 minute, apoi clătiți cu apă curată.

Citește și – Cu ceai de brusture scapi rapid de căderea părului

Pentru a atenua mirosul neplăcut de ceapă, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial în ceaiul sau sucul de ceapă. Uleiul de rozmarin este cel mai eficace împotriva căderii părului.

O altă recomandare este să clătiți părul la final cu oțet de mere natural.

Efecte secundare

Principalul efect secundar al aplicațiilor cu ceapă este mirosul neplăcut.

La unele persoane, sucul de ceapă crud poate provoca iritații, mâncărimi, înroșire sau reacții alergice.

Faceți un test pe o porțiune mică de piele (pe spatele urechii) înainte de a încerca acest tratament pe scalp.

Citește și – O ceapă pe zi ține doctorul departe?

Surse articol:

1. Sharquie KE, Al-Obaidi HK. Onion juice (Allium cepa L.), a new topical treatment for alopecia areata. J Dermatol. 2002 Jun;29(6):343-6. doi: 10.1111/j.1346-8138.2002.tb00277.x. PMID: 12126069.
2. Hosking AM, Juhasz M, Atanaskova Mesinkovska N. Complementary and Alternative Treatments for Alopecia: A Comprehensive Review. Skin Appendage Disord. 2019 Feb;5(2):72-89. doi: 10.1159/000492035. Epub 2018 Aug 21. PMID: 30815439; PMCID: PMC6388561.
3. Hajare, Rahul & A.G.Tated,. (2012). Onion Juice: An Effective Home Remedy for Combating Alopecia.. International Journal of Pharmaceutical Research and DEVELOPMENT. 4. 93-97.
4. Little DIY, Onion juice and onion oil to stop hair fall, clear dandruff, treat thinning hair, fight grey hair: https://www.youtube.com/watch?v=TFwKTaXxCxc&ab_channel=LITTLEDIY
5. MaryAnn De Pietro, Cynthia Cobb, How does onion juice help hair growth? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319515

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.