Răceala poate fi oprită de la primele semne prin transpirație

Răceala, gripa, virozele și alte afecțiuni respiratorii de natură virală nu au încă un tratament oficial eficient în medicina alopată.

În farmacii găsim doar pastile care atenuează inflamația și simptomatologia pe moment.

Raceala poate fi oprita de la primele semne prin transpiratie

Raceala poate fi oprita de la primele semne prin transpiratie: Jcomp

Odată instalată, răceala nu prea mai poate fi întoarsă înapoi. Ideal ar fi să acționăm de la primele semne.

Cum să oprești răceala de la primele semne

O metodă eficace prin care putem omorî o răceală „în fașă” este să creștem transpirația. Fitoterapia recomandă în acest prim stadiu plante cu proprietăți diaforetice.

Citește și – Remedii naturiste pentru nas înfundat / congestia nazală

La fel de importante sunt plantele care susțin și cresc funcția sistemului imunitar. De altfel, majoritatea plantelor medicinale au efecte imunostimulatoare. Mai cu seamă plantele aromatice sau mirodeniile.

Acestea acționează împotriva unui spectru larg de patogeni, inclusiv împotriva virusurilor.

Rudi Beiser și Helga Ell-Beiser, experți în plante medicinale, ne oferă o rețetă valoroasă împotriva răcelii în una din cărțile lor.

Preparați-o și păstrați-o în farmacia casei. Este utilă mai ales în sezonul rece, când suntem asaltați de diverse microorganisme infecțioase. Notați rețeta să nu o pierdeți și dacă v-a fost de folos, împărtășiți-o și celor dragi.

Rețeta se numește „Picături pentru răceală”. Este o tinctură din mai multe plante diaforetice și imunitare. Poate fi preparată din plante proaspete sau uscate. Autoarele ne dau dozajul exact pentru fiecare variantă.

Citește și – Cum să stopezi o răceală la primele simptome (cel mai bun remediu)

Tinctura reprezintă cea mai bună formă de administrare a plantelor, deoarece alcoolul extrage principiile active din plante într-un procent mai mare decât apa sau alți solvenți.

Tinctură pentru răceală – rețetă

Ingrediente

• 20 g de flori de soc uscate / 40 g de flori proaspete
• 15 g de flori de tei uscate / 30 g de flori proaspete
• 15 g de rădăcină uscată de ghimbir / 30 g de rădăcină proaspătă
• 230 ml de rachiu de 38-40% / 230 ml de etanol de 60%

Mod de preparare

Dacă folosiți plante uscate, frecați-le între palme puțin, apoi puneți-le într-un borcan de sticlă. Dacă plantele sunt proaspete, zdrobiți-le bine, folosind un mojar cu pistil sau un cuțit (la mână).

Turnați alcoolul peste plante. Amestecați foarte bine cu o lingură de lemn. Închideți borcanul ermetic și lăsați-l să stea într-un loc călduros.

După 2 săptămâni, filtrați alcoolul printr-un tifon. Păstrați tinctura rezultată în sticluțe de culoare închisă. Puneți pe ea o etichetă cu numele preparatului și data obținerii.

Mod de utilizare

Forma de administrare a acestei tincturi este internă. Doza indicată este de 20 de picături, de 3 ori pe zi. Dacă tinctura a fost obținută din plante proaspete, doza este de 10 picături, de 3 ori pe zi.

Prin transpirație sunt eliminate mai repede toxinele și agenții patogeni. Faceți băi de picioare cu apă fierbinte, sare și uleiuri esențiale. Beți ceaiuri fierbinți și stați în plapumă sau în pătură pentru a transpira.

Consumați cât mai multe lichide: ceaiuri, supe, apă cu lămâie, sucuri de legume.

Din florile de soc și de tei, precum și din ghimbir, mușețel și măceșe se pot prepara ceaiuri foarte eficiente în răceală și gripă, spun autoarele rețetei de mai sus.

Sursă articol: Rudi Beiser, Helga Ell-Beiser, Picături pentru răceală, Tincturi din Plante Medicinale Preparate în Casă, Editura M.A.S.T., 2020, p. 69

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.