Tratament cistită: rețetă naturistă din cimbru și scorțișoară

Articol bazat pe studii științifice

Acest tratament pentru cistită este recomandat de dr. Virginia Faur.

Presupune administrarea unui amestec din cimbru și scorțișoară.

Tratament naturist cistita - cimbru + scortisoara

Tratament cistita – cimbru + scortisoara

Simptome cistită

Femeile se confruntă cel puțin odată cu un episod de cistită. În multe cazuri, infecția este recidivantă.

Simptomele cistitei sunt ușor de recunoscut. Durerea ascuțită în timpul urinării, nevoia urgentă de a urina, eliminarea unei cantități mici de urină sunt principalele semne.

Medicamente pentru cistită

Din categoria de medicamente pentru cistită fac parte antibioticele, antiinflamatoarele și analgezicele.

În cazul infecțiilor urinare ușoare sau moderate (necomplicate) sunt preferate antibioticele orale.

Infecțiile urinare reprezintă de altfel unul din cele mai frecvente motive pentru care medicii eliberează rețete cu antibiotice.

Terapia cu antibiotice nu mai este la fel de eficientă astăzi, când patogenii devin din ce în ce mai puternici și greu de eradicat.

Citește și – Tratamente naturiste pentru cistită

Administrarea repetată sau abuzivă a antibioticelor poate duce la distrugerea florei intestinale, dând naștere la alte infecții nedorite.

O abordare naturală, pe care o puteți încerca, este cea bazată pe plante aromatice.

Cimbrul și scorțișoara dau rezultate bune. Acestea au proprietăți antibacteriene puternice.

Dr. Virginia Faur spune că bacteriile patogene răspunzătoare pentru cele mai multe infecții urinare sunt sensibile la cimbru și scorțișoară.

Este vorba despre E. coli și Stafilococul auriu.

Acestea pot fi administrate sub formă de ceai sau ulei esențial.

Tratament cistită – rețetă naturistă

Ingrediente

• 2 lingurițe de pudră de scorțișoară sau cuișoare
• 4 lingurițe de miere
• 8 picături de ulei esențial de cimbru

Mod de preparare

Puneți scorțișoara într-un într-un borcănel mic din sticlă.

Adăugați mierea și amestecați bine, până la omogenizare. Incorporați apoi uleiul esențial de cimbru.

Acesta trebuie să fie creat special pentru uz intern.  Nu folosiți uleiuri esențiale ieftine, care sunt destinate doar uzului extern deoarece pot fi toxice.

Puneți capacul și păstrați amestecul la temperatura camerei.

Mod de administrare

Pasta de scorțișoară, miere și cimbru se împarte în 3 rații egale, care se vor administra pe parcursul zilei. Se consumă cu un pahar de apă sau ceai.

Citește și – Ceaiuri pentru cistită (plus o tinctură pentru creșterea imunității)

Infecțiile urinare sunt eliminare mai repede sau rămân la forme mai ușoare dacă pacientul bea o cantitate mare de apă în cursul zilei.

Antibiotice naturale pentru cistită 

Un studiu publicat în anul 2020 în jurnalul „Antibiotics” a arătat că uleiul esențial de cimbru și uleiul esențial de arbore de ceai (tea tree) au activitate bactericidă împotriva patogenilor asociați cu infecțiile urinare.

Terapia cu plante nu este cu nimic inferioară terapiei cu antibiotice în tratamentul infecțiilor urinare acute necomplicate.

Uleiul esențial de cimbru a demonstrat o activitate antibacteriană ridicată împotriva Escherichia coli, Stafilococul auriu și Pseudomonas aeruginosa.

Inclusiv tulpinile de bacterii rezistente la antibiotice s-au arătat sensibile la tratamentul cu uleiuri esențiale.

Principalii compuși din uleiul de cimbru sunt linalool și terpinen-4-ol. Aceștia distrug bariera celulară a bacteriilor și integritatea lor.

Utilizarea în singerie a uleiurilor esențiale de cimbru și tea tree a crescut eficiența a două antibiotice: Fosfomicină și Pivmecilinam.

Citește și – Afinele te scapă de răceala urinară (cistita)

Scorțișoara s-a dovedit de asemenea eficientă împotriva bacteriilor care cauzează infecții urinare. Conține cinamaldehidă, un compus care împiedică bacteria să se atașeze de celulele uro-epiteliale și să invadeze vezica.

Scorțișoara poate fi înlocuită cu pudră de cuișoare. Un studiu pe șobolani publicat în 2015 a arătat că extractul de cuișoare este mai eficient decât extractul de scorțișoară în tratarea pielonefritei.

Surse articol:

1. Dr. Virgina Faur, Hipercolesterolemie, Cistita, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 42, 10 decembrie 2021 – 10 februarie 2021, Editura Lumea Credinței, p. 56
2. Loose M, Pilger E, Wagenlehner F. Anti-Bacterial Effects of Essential Oils against Uropathogenic Bacteria. Antibiotics (Basel). 2020 Jun 25;9(6):358. doi: 10.3390/antibiotics9060358. PMID: 32630444; PMCID: PMC7344393.
3. Natural Remedies, Tea tree and thyme essential oils help against antibiotic-resistant cystitis: https://www.naturallifeapp.com/from_science/tea-tree-and-thyme-essential-oils-help-against-antibiotic-resistant-cystitis
4. Forage Botanicals, Home remedies for cystitis that actually work: https://foragebotanicals.co.uk/blogs/home-herbalism/home-remedies-for-cystitis-that-actually-work
5. Nassan M, Mohamed E, Abdelhafez S, Ismail T. Effect of clove and cinnamon extracts on experimental model of acute hematogenous pyelonephritis in albino rats: Immunopathological and antimicrobial study. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2015;28(1):60-68. doi:1177/0394632015572075

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.