Puneți oțet în apa de baie – calmează durerile, varicele, sinuzita, mâncărimile
Oțetul de mere are nenumărate beneficii, indiferent de modul în care alegem să îl utilizăm.
Fie că îl administrăm intern, fie că îl folosim sub formă de comprese sau băi, este un remediu util în diverse probleme de sănătate.
Cuprins
OȚETUL ÎN MEDICINA TRADIȚIONALĂ
Prima utilizare a oțetului datează de circa 5.000 de ani. Medicul grec Hipocrate îl prescria în anul 400 î.Hr. ca leac pentru boli, în combinație cu miere.
Rănile soldaților din timpul războiului civil american erau curățate și dezinfectate cu oțet.
Citește și – 10 motive uimitoare să bei oțet de mere (acoperite științific)
Acest produs fermentat este bogat în bacterii bune, acid acetic și polifenoli. Conține de asemenea cantități mici de potasiu.
Aare câteva proprietăți terapeutice importante:
– antibacteriene
– antioxidante
– antihipertensive
– hipoglicemiante
– antitumorale
DIABET, OBEZITATE, COLESTEROL, HIPERTENSIUNE
Este folosit în mod tradițional în sindromul metabolic – diabet, obezitate, hipertensiune arterială.
Acidul acetic – care se găsește din abundență în oțet – s-a dovedit eficient în scăderea colesterolului și trigliceridelor din sânge la animalele hrănite cu o dietă grasă.
Un studiu pe 175 de persoane obeze a arătat că un consum zilnic de oțet de mere ajută la slăbit și la scăderea grăsimii de pe burtă.
Citește și – Cura de slăbire cu oțet de mere – bună și pentru diabet sau colesterol crescut
La 1 lingură de oțet pe zi, participanții au slăbit 1,2 kg. la 2 linguri pe zi, au slăbit 1,7 kg în 3 luni.
NEUROPROTECTOR, ANTI-ARTRITIC
Microorganismele din produsele fermentate exercită o acțiune protectoare asupra creierului. Mai exact, ajută la menșinerea funcțiilor cognitive (ex. memoria) la persoanle vârstnice.
Oamenii de știință menționează de asemenea efectul vindecător al oțetului asupra leziunilor.
Este folosit deseori și contra varicelor sau durerilor provocate de artrită.
AMELIOREAZĂ VARICELE
Un studiu publicat în 2016 în jurnalul „Evidence-based Complementary and Alternative Medicine” a confirmat beneficiile oțetului în boala varicoasă.
Persoanele cu vene varicoase se plâng de dureri, crampe, ulcerații, mâncărimi, furnicături, arsură, greutate, edeme și oboseală la nivelul membrelor inferioare.
Aplicațiile externe cu oțet au redus aceste simptome atunci când au fost utilizate în paralel cu tratamentul recomandat de medic.
CE BENEFICII AU BĂILE CU OȚET DE MERE
O modalitate simplă și sigură prin care putem beneficia de proprietățile terapeutice ale oțetului este să îl adăugăm în apa de baie.
Un prim beneficiu este că înlătură mirosurile corporale neplăcute. Dacă aveți o transpirație puternică, înțepătoare, faceți băi cu oțet de 3 ori pe săptămână.
Oțetul are de asemenea efecte dezinfectante și antiseptice. Dacă aveți zgârieturi sau tăieturi minore, acesta va facilita procesul de vindecare.
Durerile pricinuite de artrită pot fi ameliorate printr-o baie cu oțet de mere la sfârșitul zilei.
Reduce crampele provocate de efortul fizic intens. Atenuează simptomele și aspectul varicelor.
Tratamentul acesta poate fi efectuat cel puțin o dată pe săptămână.
Citește și – Incredibil: Ce efecte produce oțetul în corp – dr. Eric Berg
Băile calde cu oțet de mere reduc mâncărimile la persoanele cu pielea uscată.
În același timp, calmează iritațiile pielii capului. Datorită efectului antiseptic, combate infecțiile scalpului și ajută la tratarea mătreții.
Oțetul este un bun decongestionant. Adăugați-l în apa fierbinte. Vaporii eliberați vor desfunda căile respiratorii înfundate și vor ameliora sinuzita.
Surse articol:
1. Home Remedie For You, Health benefits of apple cider vinegar: https://www.home-remedies-for-you.com/askquestion/16724/health-benefits-of-apple-cider-vinegar.html
2. Atik D, Atik C, Karatepe C. The Effect of External Apple Vinegar Application on Varicosity Symptoms, Pain, and Social Appearance Anxiety: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:6473678: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735895/#B16
3. Fukami, Hiroyuki & Tachimoto, Hideki & Kishi, Mikiya & Kaga, Takayuki & Tanaka, Yasukazu & Koga, Yoshihiko & Shirasawa, Takuji. (2009). Continuous Ingestion of Acetic Acid Bacteria: Effect on Cognitive Function in Healthy Middle-Aged and Elderly Persons. Anti-Aging Medicine. 6. 60-65. 10.3793/jaam.6.60.
4. Healthline, 6 health benefits of apple cider vinegar, backed by science: https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar