Leac indian pentru tuse și dureri în gât
Leacurile de băbești se dovedesc a fi de multe ori mai eficiente decât medicamentele convenționale.
Cel puțin în afecțiunile ușoare, precum răceli, dureri de cap, arsuri stomacale, indigestie.
Multe din remediile folosite în trecut în sistemele de medicină tradițională sunt populare și azi.
Apelăm la ele cu încredere deoarece sunt naturale și nu provoacă efecte secundare.
Deseori, ingredientele de care avem nevoie pentru a le prepara sunt deja în casele noastre.
Un avantaj în plus este că nu costă nici mulți bani, nici mult timp să le facem.
Citește și – Siropul care calmează tusea sâcâietoare – 3 ingrediente
Leac indian pentru tuse și dureri în gât
În medicina indiană Ayurveda există o băutură care se numește „Kadha” și care se prepară în sezonul rece pentru tuse, dureri în gât și răceală.
Sunt mai multe versiuni, în care diferă ingredientele folosite.
O rețetă care promite o eficiență garantată împotriva tusei este cea prezentată mai jos.
Ingrediente
- ½ cană de semințe de in
- ¼ cană de semințe de chimen
- 1 bucată de rădăcină de ghimbir
- 3 lingurițe de turmeric
- 5-6 căni de apă
- miere
Mod de preparare
Modul de preparare diferă de cel folosit în rețetele noastre obișnuite de ceai.
Se pun semințele de in într-o tigaie și se rumenesc la foc mediu timp de 8-10 minute.
Amestecați des. La un moment dat vor începe să pocnească și să sară.
Dați focul la mic și transferați semințele pe o farfurie.
Adăugați apoi în tigaie semințele de chimen. Rumeniți-le 2-3 minute, amestecând des, apoi puneți-le peste semințele de in.
Pasul următor este să puneți toate ingredientele într-un blender puternic.
Măcinați-le la viteză mare până rezultă o pastă fină, cu aspect de muștar.
Citește și – Sirop de banane și miere – curăță plămânii și oprește tusea
Transferați pasta într-o cratiță adâncă. Adăugați cele 5 căni de apă. Puneți o cană de apă și în robotul în care ați mixat toate ingredientele, clătiți-l și turnați apa în cratiță.
Amestecați bine și lăsați amestecul să stea puțin, cât să se „liniștească apele”.
Puneți apoi cratița pe aragaz la foc mare. Amestecați des. Când începe să fiarbă, dați focul la mic.
Fierbeți ceaiul până când scade la jumătate din cantitate. Durează în jur de 45-60 de minute.
Strecurați ceaiul treptat printr-o sită deasă, pentru a înlătura reziduurile de la semințe.
Adăugați miere, după gust și omogenizați.
Păstrați ceaiul la frigider. Se încălzește înainte de fiecare utilizare.
Consumați câte 2-3 căni de ceai pe zi. Ajută la calmarea tusei. Reduce congestia și stimulează sistemul imunitar pentru a lupta cu boala.
Așa cum am menționat într-un articol anterior, semințele de in sunt bogate în substanțe mucilaginoase.
Acestea produc un efect emolient asupra țesuturilor iritate ale gâtului.
Rolul lor în această băutură este esențial. Nu le excludeți. Dați o șansă rețetei și scrieți în comentarii dacă ați încercat-o și dacă v-a fost de folos.
Citește și – Leac tradițional pentru tuse (gălbenuș, banană, unt, lapte, turmeric)
Sursă articol: Pamper Your Tongue, Kadha – Herbal drink for cough and cold. Flax seed drink: https://www.youtube.com/watch?v=14FSFG4DSBc&ab_channel=PamperYourTongue