Consumul moderat de ciocolată protejează vasele de sânge, inima și pielea
√ Bazat pe studii științifice
Un aliment aparent banal, prezent în toate gospodăriile, susține sănătatea creierului, inimii și pielii.
Este vorba despre cacao, pe care mulți dintre noi o folosim doar la deserturi.
Cuprins
Beneficiile consumului moderat de ciocolată
Cacaua are proprietăți antoxidante puternice.
Îmbunătățește funcția mitocondrială și endotelială.
Are efecte antiinflamatoare și vasodilatatoare.
Vestea bună este că nu trebuie să o consumăm în cantități mari pentru a beneficia de calitățile sale.
Rezistența la insulină
Un domeniu de interes pentru oamenii de știință este cel al diabetului.
Un studiu recent realizat de Institutul de Sănătate din Luxembourg a evaluat efectele consumului de cacao și ciocolată asupra metabolismului zahărului din sânge.
Studiul a inclus 1.153 de adulți. că cei A reieșit că cei mai mari consumatori de ciocolată aveau niveluri mai mici ale rezistenței la insulină și ale enzimelor hepatice.
Rezistența la insulină este un factor de risc al tulburărilor cardiometabolice.
Citește și – Cacao – un puternic antioxidant care protejează neuronii și ajută la scăderea în GREUTATE
Insuficiența cardiacă
Veste bună pentru cardiaci! Ciocolata le poate îmbunătăți starea de sănătate.
Beneficiile consumului de cacao asupra sistemului cardiovascular sunt multiple.
Un studiu amplu realizat de Școala de Medicină de la Harvard a investigat legătura dintre consumul de ciocolată și rata de insuficiență cardiacă.
Au participat 31,917 de bărbați suedezi cu vârsta cuprinsă între 45 și 79 de ani.
Participanții nu aveau un istoric de infarct miocardic, diabet sau insuficență cardiacă.
Aceștia au fost monitorizați pe o perioadă de 13 ani (1998-2011).
Potrivit datelor obținute, consumul moderat de ciocolată a redus progresiv riscul de insuficiență cardiacă.
Aceste efecte au fost constatate la cei care au mâncat 1-3 porții de ciocolată pe lună, 1-2 porții de ciocolată pe săptămână sau 3-6 porții pe săptămână.
Este interesant faptul că la 3-6 porții de ciocolată pe zi, riscul de insuficiență cardiacă crește.
Autorii acestui studiu au concluzionat că doar un consum moderat de ciocolată poate fi benefic pentru inimă.
Citește și – Tinctura de cacao sprijină sănătatea vasculară și cardiacă
Sănătatea arterelor
Ciocolata are efecte benefice și asupra arterelor.
Un studiu de la Universitatea din Australia de Sud a evaluat relația dintre consumul de ciocolată și rigiditatea arterială la 508 persoane cu vârsta medie de 61 de ani.
După 5 ani, rezultatele au arătat o legătură semnificativă între aportul de ciocolată și viteza undei pulsului.
Această măsurătoare verifică performanța arterelor. Este un parametru de încredere în prognosticul morbidității și mortalității cardiovasculare la vârstnici, diabetici, hipertensivi și persoane cu boli renale în stadiu final.
La fel ca în studiul menționat mai sus, aportul ridicat de cacao sau ciocolată poate avea efecte contrare.
Îmbătrânirea pielii
Compușii antioxidanți (flavanoli) pe care îi conține cacaua contribuie la efectele ei benefice asupra pielii.
Într-un studiu pe femei din Coreea cu semne de foto-îmbătrânire, 320 mg de flavanoli pe zi a redus ridurile și uscăciunea pielii și a îmbunătățit elasticitatea acesteia.
Efectele au fost constatate după 12 și 24 de săptămâni.
Suplimentele cu cacao contribuie la prevenirea îmbătrânirii pielii la femei.
Citește și – Cacaoa reduce ridurile și îmbunătățește elasticitatea pielii
Aceste sunt doar câteva motive să consumați cacao și ciocolată în mod regulat.
Chiar dacă studiile ne dau undă verde la ciocolată, trebuie să fim moderați. Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai sănătos.
Surse articol:
1. Irfan Qureshi, 2017 Cocoa Research Update, Nutritional Outlook, Nutritional Outlook Vol. 20 No. 4, Volume 20, Issue 4, August 2, 2017: https://www.nutritionaloutlook.com/view/2017-cocoa-research-update
2. DSI, Pulse Wave Velocity: https://www.datasci.com/solutions/cardiovascular/pulse-wave-velocity-(pwv)