Astaxantina din păstrăv și somon – regina antioxidanților

Articol documentat

Astaxantina este considerată regina antioxidanților deoarece are o structură moleculară unică, comparativ cu alți antioxidanți înrudiți.

Studiile au arătat că acest compus poate avea beneficii la nivelul inimii, creierului, vederii și pielii.

Astaxantina din pastrav si somon – regina antioxidantilor

Astaxantina din pastrav si somon – regina antioxidantilor: Timolina – freepik.com

Ce este astanxantina?

Astaxantina este derivată dintr-o micro-algă numită „Haematococcus”. Această microalgă produce astaxantina pentru a se apăra de lumina ultravioletă puternică.

Astaxantina este folosită de aproape 20 de ani ca și colorant în acvacultura de somon și crustacee. Dar se găsește în mod natural în somon, păstrăv și racii de mare.

Este pigmentul care dă acestora culoarea lor roșiatică sau portocalie.

Citește și – Somonul conține cel mai puternic antioxidant pentru protejarea vederii

Mai puternic decât alți antioxidanți 

Astaxantina acționează în organismul uman ca un antioxidant puternic.

Spre deosebire de alte carotenoide (precum beta-caroten, luteină, cantaxantină), astaxantina a demonstrat o activitate antioxidantă mult mai mare.

S-a dovedit de asemenea mai eficient decât alți antioxidanți puternici, precum vitamina C, catechinele din ceaiul verde, Coenzima Q10 sau acidul alfa-linoleic.

Astaxantina are beneficii la nivelul întregului organism

Studiile au arătat că astaxantina are și alte beneficii, precum:

  • scăderea nivelului proteinei C-reactive (un factor de risc al bolilor de inimă)
  • îmbunătățirea valorilor colesterolului HDL și trigliceridelor
  • prevenirea și tratarea degenerescenței maculare asociate cu vârsta
  • protejarea celulelor retinei de stresul oxidativ
  • prevenirea retinopatiei diabetice, cataractei și glaucomului
  • protejarea celulelor de infectarea cu virusul SARS-CoV-2
  • atenuarea furtunii de citokine proinflamatorii în boala COVID-10

La fel ca în cazul micro-algei care o produce, astaxantina ne protejează și nouă pielea de razele ultraviolete.

Astaxantina a demonstrat de asemenea proprietăți antitumorale. Poate preveni înmulțirea celulelor canceroase.

Majoritatea studiilor au fost realizate pe celule sau pe oameni, dar la un nivel pre-clinic.

Încetinește îmbătrânirea creierului

Antioxidanții sunt foarte importanți pentru sănătatea noastră, deoarecei ei protejează celulele de daunele provocate de speciile de oxigen reactiv, precum îmbătrânire prematură, boli de inimă, Alzheimer, Parkinson).

Astaxantina poate încetini îmbătrânirea creierului și combate efectele negative ale radiațiilor. Potrivit NASA, astaxantina poate preveni daunele la nivel ocular în cazul astronauților din spațiu.

Acțiunea sa neuroprotectoare și de conservare a creierului a fost testată pe animale. A demonstrat un rol important și în promovarea longevității.

Citește și – Un compus din somon reduce oboseala fizică și mentală

Atenuează furtuna de citokine

Datorită faptului că poate să inhibe furtuna de citokine proinflamatorii, astaxantina ar putea reduce riscul de deces în boala COVID-19.

Furtuna de citokine proinflamatorii este un răspuns imun excesiv întâlnit în formele grave de COVID-19 sau pneumonie.

Astaxantina ca supliment alimentar

Datorită activității sale antioxidante unice, astaxantina este comercializată și în formă sintetică.

Administrarea acestui supliment a fost asociată cu prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, stimularea funcțiilor sistemului imunitar, combaterea infecțiilor cu Helicobacter pylori sau prevenirea cataractei.

Citește și – Antioxidanții naturali din alimente – ce sunt și cum ne apără de cancer, îmbătrânire prematură și boli cronice

Surse articol:

1. Joseph Mercola, Astaxanthin shown to slow down brain aging: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/12/03/astaxanthin-shown-to-slow-brain-aging.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2ReadMore&cid=20201203&mid=DM726531&rid=1025389890
2. I Higuera-Ciapara, L Félix-Valenzuela, F M Goycoolea, Astaxanthin: a review of its chemistry and applications, Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(2):185-96. doi: 10.1080/10408690590957188: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16431409/
3. Prof. dr. Adrian Restian, Posibilitățile și limitele medicinei actuale în prevenirea și combaterea noului coronavirus, Practica Medicală: https://rjmp.com.ro/articles/2020.1/RJMP_2020_1_Art-01.pdf

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.